av Alf Kåre Blindheim sist endret 2016-09-29T12:55:10+01:00
Herrefløyen presenterer stoff fra den gang menn var menn… Bli med på mandige skiturer som en oppvarming mot 1905.

grænsevakten 1905
Det står tre menn på sokkel rundt Holmenkollbakken. To trenger ikke nærmere presentasjon: Fridtjof Nansen og Kong Olav, men også den tredje mann har hatt betydning for skisporten i Norge. De fleste går forbi statuen og lurer på hvem han er.

”En hyrde, der fra det fjerne havde seet en sort mand komme farende nedover en fjeldside, fortere end en hest kunde springe, næsten som en fugl kunde flyve, kom senere til landets avis ”Glas Tsernagora” for at fortelle, at han havde seet selve Fanden eller i alle fald en af dennes nærmeste familije. Snekavet havde staaet som en røk efter ham… for intet menneske havde funnet paa at reise med damp.” Slik skildrer Henrik Angell sin egen ferd i boken ”Gjennom Montenegro paa ski”. Året er 1893 og ingen i dette fjellandet på Balkan har noensinne hørt om ski.

Journalist og forfatter Roy Andersen ga i år 2000 ut boken ”Henrik Angell – en nordmann på tvers”. Andersen ville trekke Angell frem i lyset igjen, og anmelderne spådde at boken ville ligge under adskillige juletrær, men kanskje opplagstallene hadde blitt høyere om utgivelsen hadde vært knyttet opp mot 1905?Roy Andersens biografi om Henrik Angell

Vi startet i Montenegro, men det var ni år tidligere Angell hadde gjort sin første lange skitur. 10.mars 1884 kunne Morgenbladets lesere ta del i skituren fra Odda over Hardangervidda til Kongsberg. 11 varmegrader stoppet den videre ferden mot øst. Dermed slo han Fridtjof Nansen med 14 dager. Nansen sine skispor krysset vidda lenger nord fra Lærdal til Hallingdal, og blir sett på som en ouverture til Grønnlandsekspedisjonen og Framturene. Roy Andersen pirker litt i Nansenglorien og stiller spørsmål ved hensikten med turen:”Nansen stilte i sine Jaegers patenterte Sanitære Ullklær; trange bukser og kort jakke, et antrekk som vekket oppsikt ikke minst fordi han ”vovet at stille til skue den legemsdel vi andre helst søger at skjule”, som han senere fikk høre. Angell derimot gikk i sin løytnantsuniform, trolig med vinter-under-lang-ull innerst, og en militærkappe ytterst, og hadde neppe skapt furore på After ski party.

Henrik Angell gikk ikke først og fremst på ski for fornøyelsens skyld eller av sportslige grunner. Det var den militære sammenhengen som var viktigst. Oberst Angell ble også skiinstruktør for de første franske skisoldater, og han hadde samme rolle i Montenegro. Folket på Balkan beundret han for deres heltemot i diverse frigjøringskriger, og det var å misjonere denne holdningen han så på som sin livsoppgave i Norge. Skal vi tabloidisere Angell var han litt av en røver. Han syklet på velocopid fra Oslo til Marokko og tilbake som tyveåring. 57 år gammel hoppet han av en trygg militær karriere og vervet seg i Fremmedlegionen, og deltok på Vestfronten i 1918. Senere ble han overført til Nord-Russland i kampen mot bolsjevikene. Han hadde markert seg som venstretilhenger, kartograf, tegner, målmann, første norske medlem av IOC og ivrig foredragsholder i ungdomslagene. Dessuten skrev han en rekke krigshistoriske bøker, reiseskildringer og guttebøker. Bøkene finnes selvsagt i vårt magasin, og kan gi deg en eksentrisk stemning av strømningene i Norge før 1905. At Henrik Angell var litt av en sabelrasler overrasker vel ikke?

Liste over bibliotekets bøker av Henrik Angell

Tekstansvarlig:Herrefløyen ved Bergen off. bibliotek