Glemt passord?   Registrer deg her.
av julie — sist endret 2018-05-14T12:25:54+00:00
Tegneserieskaper og redaktør i tegneserieforlaget Überpress, Are Edvardsen, så et behov for å markere tegneseriens dag 5.mai og hva er ikke da en bedre markering enn en tegneseriefestival lagt til akkurat denne dagen.

Skrevet av Julie Solli

Festivalen som har fått navnet «Bergtatt» arrangeres i samarbeid med Foreningen Dragefjellet, Überpress og Bergen Offentlige Bibliotek og er et gratisarrangement som er åpent for alle.

- Jeg så et klart behov for å markere tegneseriens dag større enn hvordan den i dag markeres. Outland deler ut tegneserier gratis, men det er da snakk om utenlandske tegneserier. Jeg ønsker at det skal fokuseres mer på norske tegneserieskaperne, forteller Are Edvardsen. Han vil slå et slag for norske tegneserieskapere som han mener fort drukner i de utenlandske tegneseriene. USA og Japan dominerer markedet og med så mange gode tegneserieskapere som finnes her i Norge er det viktig å få vist de mer frem.

- Mange norske tegneserier har mer fokus på vår egen kultur. Vi har for eksempel Malin Falch med tegneserien «Nordlys» som er inspirert av norske eventyr og norsk mytologi og John Jamtli som bruker norsk krigshistorie som inspirasjon.

Som motsvar til Raptus

Festivalen er også et motsvar til Raptus som kaller seg Norges største tegneseriefestival. En festival Edvardsen mener neglisjerer det norske tegneseriemarkedet.

- Raptus mister sin sjarm for hvert år som går. De er for vinglete og mangler et klart fokus, forteller han. Edvardsen syns det er synd at det hvert år er de samme utenlandske gjestene som blir invitert, og får gave for å ha vært fast gjest 15 år på rad.

Passer for alle

Du trenger ikke å være tegneserieentusiast for å få utbytte av festivalen. Her er det noe for både godt etablerte tegneserieentusiaster, de som bare er litt nysgjerrige og barnefamilier.

- Vi har spesielt mye bra til såkalte «young adults» med for eksempel Malin Falch sin tegneseriebok «Nordlys», forteller Edvardsen. Falch skal holde et tegneworkshop under festivalen som kan være verdt å få med seg.

- For de litt yngre er Ida Neverdahl verdt å nevne. Hun er aktuell med boken «Jojo» som retter seg mot 9-12 åringer, forteller han.

Festivalen foregår på hovedbiblioteket og varer fra 12 – 21