Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Last ned bøker til ferien

Ferien har begynt, eller er like rundt hjørnet for mange av oss. Med bibliotekets nye ebok-app Bookbites er det såre enkelt å ta lesestoffet med på både hjemmeferie og utfluktsferie. Under finner du noen anbefalinger til gode bøker i Bookbites.

Sist oppdatert: 01.07.2020

Hvordan komme i gang?

  • Opprett en personlig bruker. Her må du legge inn epost-adresse og velge deg et passord på minst seks tegn (bokstaver og tall).
  • Legg inn ditt nasjonale lånekortnummer. Dette står under strekkoden din (begynner på N00*******) og den samme pinkoden som du bruker ved utlån (fire siffer).
  • Velg Bergen Offentlige Bibliotek som ditt hovedbibliotek. Da er du i gang!

Vi anbefaler sommerlitteratur:

Hjemsøkelse av Jenny Erpenbeck

Hovedpersonen i Hjemsøkelse er på mange måter et feriehus. Et feriehus ved en innsjø og med en vakker hage. Vi følger menneskene som bor i og rundt huset fra ca 30-tallet og fremover i tid. Omtrent annethvert kapittel handler om gartneren, som en konstant, som lever side om side med huset og gjennom historien. De resterende kapitlene handler om nye personer, noen med tilknytning til hverandre. Fra arkitekten som bygger huset, til jødene som forsvinner, til en østtysk student som vil rømme til Vest-Tyskland.   

Den poetiske stilen, forvirrende kronologi og sterkt innhold gjør boken noe krevende, men det er en original og vakkert skrevet roman.

 Anbefalt av Silje Solsvik 

Tvillingenes dagbok av Agota Kristof

Forfatteren setter stemningen fra første side. Den stemningen er både ubehagelig og merkelig og gjør meg som leser veldig nysgjerrig. Hvem er disse sære tvillingguttene som plutselig en dag blir forlatt hos bestemor på landet av sin mor? 

Krig og moralsk forfall regjerer i den lille landsbyen der bestemoren bor. Hun er skitten, fæl, og ikke akkurat kjærlig mot barnebarna sine. Hun vil derimot lære dem at livet ikke er enkelt. Til tross for det sterke innholdet er skrivestilen til Kristóf svært nøktern. De mest alvorlige hendelser bare skjer uten noe særlig om og men. Dette gjør leseopplevelsen enda sterkere. Oppfølgeren Beviset har også kommet.
  
Anbefalt av Silje Solsvik.

Pariseren, eller Al-Barisi av Isabella Hammad

Mens første verdenskrig ødelegger familier, knuser vennskap og dreper ektemenn, legger en ung palestiner ut på en reise for å finne seg selv. Midhat Kamal navigerer seg gjennom en ødelagt verden, fra det skiftende politiske klimaet i Midtøsten til middagsbordene i Montpellier og de hektiske gatene i Paris. Han oppdager at alt er skjørt – kjærlighet blir til tap, venner blir til fiender og alle er på jakt etter tilhørighet. 'Pariseren' er en historisk roman som tar for seg politikk og personlige tragedier i en turbulent epoke.

Omtalen er utarbeidet av BS. 


Eit praktisk menneske av Kjersti Rorgemoen

Liv Indrebø draumer om å ha ein eigen plass og vere eit praktisk menneske. Ho kjøper seg eit avsidesliggande småbruk for å gjere kroppsarbeid og gjere ny nytte til dei gamle bygningane. Kjærasten Svein deler ikkje hennes fascinasjon for å jobbe utandørs og skape nytteverdi - den populære fysioterapeuten bur i eit byggefelt i sentrum av Alvdalen. På jonsokaftan kjem fjerne amerikanske slektningar straumandes, og det store bålet på bygdetunet brenn. Kan det vere at Livs behov for å klare seg sjølv kan gjere at ho mister klarsynet?
 
Omtalen er utarbeidet av BS. 

Powwow av Tommy Orange

Romanen Powwow tar leseren med på baksiden av de etablerte forestillingene om vidstrakte sletter og fjærprydede ryttere, og tegner et uforutsigbart, mørkt og tragikomisk portrett av amerikansk urbefolkning i dagens USA. 12 personer utgjør romanens stemme. Her er blant annet omstreiferen Loneman, den tørrlagte Jacquie Red Feather og den unge Orvil som lærer tradisjonell dans gjennom YouTube. De har på forskjellig vis en forbindelse til hverandre, og de er alle på vei til den store sammenkomsten - the Big Oakland Powwow – en urfolksmarkering hvor man feirer sin kultur gjennom sang og dans. Forfatter Tommy Orange er medlem av Cheyenne og Arapaho stammene i Oklahoma.

Powwow er hans debutroman. Omtalen er utarbeidet av BS.


Død og oppstandelse av Bjørn Vatne

Remi sørger over Odas død, men han trøster seg med at tankene og følelsene hennes fremdeles eksisterer. Før hun døde har Oda meldt seg som forsøkskanin til et banebrytende, norsk eksperiment. Forskerne mener nemlig at de sitter med nøkkelen til den menneskelige bevisstheten, og har lagret Odas bevissthet i en beholder. Remi har faktisk en kopi selv. Så blir forskningsprosjektet lagt på is, og alt håp om å få kontakt med Oda forsvinner.

Men en dag får han plutselig en tekstmelding med et forstyrret rop om hjelp. Den kommer fra Odas nummer. I fortvilelse over å ikke bli hørt, setter Remi i gang sitt eget arbeid for å vekke til live kvinnen han elsker. I form av en eksistensiell thriller undersøker denne boken helt fundamentale spørsmål: Hva består bevisstheten egentlig av? Og kan man fange og gjenskape essensen av et menneske?

Omtalen er utarbeidet av BS. 


Longyearbyen av Heidi Sævareid

1950-tallets Longyearbyen er et samfunn av tundra, snø og is. Som svarte industrisår ligger kullgruvene midt i den uberørte naturen. Fra november til mai er stedet fullstendig isolert – ingen skip eller fly ankommer, og dermed ingen forsyninger. Det finnes heller ingen mulighet til å komme seg derfra før isen sprekker opp. Hit flytter Eivor med sin legemann og to små barn. Midt i den mørkeste og kaldeste tiden havner en nær venn av familien i en dyp og farlig krise, og må legges inn mot sin vilje. Situasjonen forsterker Eivors egen stille desperasjon, og en voksende motvilje mot ektemannen tar form. Hun føler seg isolert med barna, uten støtte fra en alltid arbeidende mann, i en altfor varm leilighet i et bygg som er i ferd med å sprekke av permafrostens utrettelige herjinger.

Omtalen er utarbeidet av BS.


Mannen som så alt av Deborah Levy

Den narsissistiske unge historikeren Saul Adler blir påkjørt av en bil på Abbey Road i 1989. Han reiser seg, uskadd, og drar for å treffe kjæresten Jennifer Moreau. Før de slår opp tar hun et bilde av ham mens han krysser den samme veien. Saul drar for å studere i Øst-Berlin, to uker før muren faller, og der møter han både sin tildelte tolk og søsteren hans, som sverger på at hun har sett en jaguar i byen. Han blir venn med hippien Rainer, som muligens er Stasi-agent, som vil komme tilbake og hjemsøke ham i senere år. I 2016 blir han påkjørt av en bil på Abbey Road. På sykehuset svinger han frem og tilbake mellom bevissthet og ubevissthet, fortid og nåtid. Flere samler seg ved sengekanten hans, blant annet Jennifer Moreau, men én viktig person mangler. Boken er nominert til Bookerprisen 2019.

Omtalen er utarbeidet av BS. 


Djinn-patruljen på lilla linje av Deepa Anappara

Ni år gamle Jari ser altfor mye på politiserier på TV. Han synes han er smartere enn vennen Pari selv om hun alltid får toppkarakterer, og at han hadde vært en bedre sjef enn Faiz, selv om Faiz faktisk har en jobb. Når en gutt fra skolen deres blir meldt savnet bestemmer Jari seg for å bruke etterforskningstalentet han har tilegnet seg gjennom serietittingen sin for å finne gutten. Med Pari og Faiz ved sin side begir Jari seg ut på en reise i de aller farligste områdene av den store indiske byen: basaren på nattestid, til og med togstasjonen på enden av Purple Line. Men barn fortsetter å forsvinne, og trioen møter på livredde foreldre, en likegyldig politistyrke og sjelenaskende djinner i sin jakt på sannheten.

Omtalen er utarbeidet av BS. 


Botnen av Olav H. Øyehaug

“Då har Universet skaffa seg ein hund, og no skal denne hunden lære seg å stele vesker.”  
 
Denne boka, som tilfeldigvis veier kun 187 gram, er i alle fall snedig, frisk og morsom.  
Dette er 187 gram bra lesestoff, som definitivt kan leses flere ganger.  
 
Har du lyst på korte fortellinger? For eksempel når du ikke har mye lesetid, eller synes generelt at kort er godt? Da anbefales disse tekstene, som strekker seg fra noen få linjer til tre sider. Innholdsfortegnelsen viser at forfatteren rekker forbausende mange fortellinger på de til sammen knappe 60 sidene. Anbefales entusiastisk. 

Anbefalt av Ragnhild Sæther.


Istanbul Istanbul av Burhan Sönmez

Det ligger en nerve under jorda i Istanbul. I flengede kropper og skadde ansikter pulserer den ut historier. Historiene fortelles av fire menn, som deler en celle i et avhørssenter. I nabocellen sitter en kvinne. Gjennom gestikulasjon og i taushet, kommuniserer de gjennom åpningen i celledørene. Virkelighetsdimensjonen slår igjennom i disse bildene. Årlig fengsles et ukjent antall mennesker som samvittighetsfanger. De fleste av disse er menn, men slik boken illustrerer, er kvinnene mindre synlig.

Gjennom ti dagers fangenskap fortelles historier om intens kjærlighet, tapt kjærlighet og storbyens gater og torg. Historiene er hentet fra livene til de arresterte og fra verdenslitteraturen. Gjennom dette skapes øyeblikk av en annen virkelighet i cella. Melodier strømmer ut fra stereoanlegg, sjøbris og god drikke manes frem fra skitne murvegger og iskalde gulv.

Istanbul Istanbul er en hyllest til alle de usynlige og urettmessig fengslede i verden. Den er en hyllest til fortellingene og en smertebearbeiding av øyeblikket. Et usedvanlig vellykket kunstarbeid skrevet med stor kjærlighet for historier og med et hjerte som banker for de glemte.

Anbefalt av Kjersti Egge


Syng, gravløse, syng av Jesmyn Ward

Boken har en touch magisk realisme, overtro, menneskelige relasjoner, tragiske skjebner og er samfunnskritisk. Boken veksler mellom tre ulike fortellerstemmer; Jojo, Leoni og Richie. Jojo er en 13 år gammel gutt som bor med moren og besteforeldrene sine. Moren, Leonie, er afroamerikansk, sliter med å ta vare på både seg selv og barna, og faren Michael, som er hvit, sitter i fengsel. Richie er en ung fange som bestefaren til Jojo møtte og følte ansvar for da han selv satt i det samme fengselet som svigersønnen nå sitter i.

Syng, gravløse syng sier nok en god del om det amerikanske samfunnet i dag, spesielt om raseproblematikk, narkotikaproblemer og fattigdom, som alle tre henger sammen. Boken har et poetisk språk, men er relativt lettlest og er en både vakker og vond fortelling.

Anbefalt av Silje Monsen Solsvik.


Begynnelser av Carl Frode Tiller

Som i Innsirkling-bøkene har også Begynnelser en noe uvanlig oppbygging. Vi starter med slutten der hovedpersonen Terje ligger på sykehuset etter å ha tatt sitt eget liv. Den fortsetter deretter med å gå bakover i tid og helt tilbake til barndommen. Dette gir fortellingen driv og ekstra spenning. I tillegg føles den annerledes og leseren blir utfordret ved å finne ut at barndommen til Terje var ganske annerledes enn leseren kanskje så for seg i starten av boken.

Anbefalt av Silje Monsen Solsvik.


En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv av Mari Kjos Hellum

I bokens første avsnitt forsøker Glenn Johansen å ta livet sitt ved å henge seg i garasjen. Han mislykkes da røret tauet henger i knekker. Romanen tar oss med på Glenns indre reise. Som tittelen indikerer, følger vi ham i uken etter selvmordsforsøket. Og i uken etter at han forsøkte å ta livet sitt, skjer det små endringer i livet hans, samtidig som vi får tilbakeblikk fra livet før. Han har nådd bunnen og bygger seg nå sakte opp igjen. Boken handler om ensomhet og lengsel etter noen å dele interesser med, men også gleden mange av oss har i eget selskap, fordypet i en bok eller et TV-program om noe en er interessert i. Det er en eksistensiell roman med skarpe observasjoner og humor og har blitt sammenlignet med både Dag Solstad sine 90-tallsromaner, En mann ved navn Ove (Fredrik Backman) og Erlend Loe.

Anbefalt av Silje Monsen Solsvik.


Omriss-trilogien av Rachel Cusk 

Hvor mye kan man lære om menneskene rundt seg bare ved å lytte? Forfatteren Faye har en egen evne til å få andre til å åpne seg for henne. Gjennom en mosaikk av morsomme, merkelige, filosofiske og triste fortellinger fra folk hun møter, danner det seg et sterkt portrett av forfatteren – og av hvordan det er å være menneske. Denne kritikerroste trilogien drives frem av et kraftfullt, engasjerende språk, og av originale karakterer. Bøkene er av den typen som er vanskelig å legge fra seg – selv om det ikke alltid skjer så mye på handlingsplanet. Trilogien består av bøkene Omriss (2018), Transitt (2018) og Kudos (2019), alle oversatt til norsk av Agnete Øye.

Anbefalt av Ine Lavik.


Jeg vet ikke helt hva det er av Silje Bergum Kinsten

Jeg-fortelleren i Jeg vet ikke helt hva det er er en småbarnsmor med en hektisk jobb og et hektisk liv. Sidene er tettskrevet fra topp til bunn. En dag møter hun veggen. Hun går fra å klare alt for mye, til å ikke komme seg opp av sengen. Sidene får stadig mindre tekst i takt med jeg-personens energinivå og tankekapasitet. Kroppen gir beskjed om at noe er galt, men hva er galt, hvor lenge vil det vare, vil det gå over? Dette er en intens og ubehagelig fortelling om å leve med ME.

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland.


Hotell Montebello av Rebecca Wexelsen

Hotell Montebello møter vi den unge studenten Nina. Nina er ensom og har ingen nære relasjoner til hverken venner eller familie. En dag oppdager Nina en kul på halsen og får beskjeden alle frykter; hun har kreft. Dermed sjekker hun inn på pasienthotellet Hotell Montebello. Her får hun venner, mottar sårt tiltrengt omsorg, og finner sin plass. Hun opplever det som befriende å ikke bli stilt krav til og ikke måtte prestere. Da Nina plutselig får beskjed om at hun er frisk, tar hun dette på mye tyngre enn hun tok beskjeden om at hun hadde kreft.  

Hotell Montebello er noe så originalt som en morsom bok om kreft. Rebecca Wexelsen beskriver Ninas sykdom og opphold på pasienthotell med humor og en lett tone, samtidig som boken har en alvorlig undertone.

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland.


Smilefjes. Tommel opp. Regnbue av Victoria Durnak

Ivana drømmer om å komme inn på Teaterhøgskolen. En dag blir hun plutselig kontaktet av Kaja, som tilbyr Ivana en skuespillerjobb hun ikke kan takke nei til. Kajas kjæreste er utro og hun vil at Ivana skal bli venn med elskerinnen hans, for så å påvirke henne til å avslutte forholdet. Ivana tar jobben og plutselig består dagene av stalking på instagram, innkjøp av spionutstyr og «Build’n’burn» på Elixia. Smilefjes. Tommel opp. Regnbue er en lett absurd, morsom, lettlest og spennende feelgood-roman.

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland.