Glemt passord?   Registrer deg her.
av Vibeke Garrod sist endret 2016-09-29T13:55:14+02:00
Miljøvern og klimaet vårt er i vinden i for tiden og det er nok av saker å engasjere seg i! Biblioteket har mange bøker som kan være nyttige for å få en oversikt. Her presenteres et utvalg som forhåpentligvis bidrar til inspirasjon og kunnskap.

The Rough Guide to Ethical Shopping

Rough guide er kanskje mest kjent for sine reisehåndbøker, men har et stort Tenk grøntsortiment av andre bøker også. Her er en liten guide til hvordan du kan bli en ansvarlig forbruker. Boka er enkel og informativ, med kapitler om matvarer, klær, transport og reise med mer.

The Atlas of Climate Change
The Rough Guide to Climate Change

At det skjer alvorlige klimaforandringer på jorda er vel noe de fleste har fått med seg, og i disse to bøkene får du blant annet kunnskap om drivhuseffekten, flom og tørke, hvem som har skylda og hvilke fremtidsutsikter som foreligger. The atlas of climate change viser ved hjelp av bilder og grafikk at det virkelig er drastiske miljøforandringer vi snakker om!

Hvor skal vi reise før det er for sent?

Turistindustrien påvirker også miljø og lokalsamfunn, og flere turistmål er truet av ødeleggelser. Korallrev i Karibia blir rasert for å gi plass til nye hoteller, Macchu Picchu i Peru er et synkende område på grunn av tusenvis av turister som daglig vil beskue herlighetene, og mange sjeldne dyrerarter er truet fordi trafikken av turister bare vokser og vokser. Arild Molstad er en fotojournalist som har reist mer enn de fleste. I denne boka vil han fortelle oss noen historier og minne oss på at mange av våre drømmers reisemål har en begrenset levetid. Og det er du og jeg og reiselivsindustrien som er med på å bestemme denne levetiden. Boka er illustrert med flotte bilder og besøker også vårt eget Lofoten.

Heat

Oxford-professor George Monbiots bok Heat tar konkret for seg hvordan CO2-utslipp kan reduseres. Han er optimist og argumenterer for at store kutt i klimagassutslipp er teknologisk og økonomisk mulig. Hele 90 prosent reduksjon av utslippene er det som må til innen 2030, sier Monbiot. I boka diskuteres blant annet alternative energikilder og ulike transportsystemer.

Globaliseringens atlas

Dette atlaset omhandler klimaendringer, kriger og konflikter, økonomiske forskjeller etc. i forskjellige områder. Det er den franske avisen Le Monde Diplomatique som står bak utgivelsen, og den norske oversettelsen utgis av Pax forlag. Her ser du endringer i historien ved hjelp av kart og grafiske illustrasjoner. Veldig hendig og oversiktelig

Green Design

Her er en bok som viser at nye og innovative produkter kan skapes innenfor en økologisk og ansvarsfull prosess. Flere store firmaer tar miljøspørsmål på alvor og viser at profitt ikke nødvendigvis må bygge på fordervelse og utnytting. Det danske firmaet, Lego, har f.eks. produsert solide leketøy i over 70 år. De har klare retningslinjer for en bærekraftig politikk hvor både ansatte, produktenes målgruppe og kvalitet og miljøet står i fokus. Et annet firma er Patagonia som lager klær og utstyr for aktiviteter utendørs. Her er de også opptatt av å gjøre en forskjell, og lager fleece-tøy av resirkulerte plastikkflasker. Dette har allerede spart miljøet for 86 millioner brusflasker. Boka består av artikler skrevet av forskjellige bidragsytere og er illustrert med mange stilige bilder.

Rettferdig handel

Markedsøkonomi og frihandel, flytting av virksomheter til utlandet, kaffedyrkere som er like fattige i dag som for 40 år siden. Bli med til Ghana som i mange år var verden største kakaoprodusent, du kan lese om kaffen vi daglig drikker og finne ut om det finnes noe slikt som etiske olabukser. Rettferdig handel er en bok som belyser viktige spørsmål og gir bakgrunnsinformasjon om den internasjonale handelens mekansimer. Kan vi forandre kjøpemønsteret i vest?

Økologisk mat

Å velge økologiske og biodynamiske matvarer, samt å støtte lokal matkultur er også viktig når miljøvennlighet står på dagsorden. Dreyer, Hensley og Løwe har tidligere laget flere spennende kokebøker som ”Sommermat” og ”Vintermat”. Trioen tilbyr her en lekker bok om økologisk mat. Mange gode oppskrifter blandet med nyttig informasjon om økologi og næring, gjør dette til en kokebok som kan bevisstgjøre deg litt mens du samtidig lager deilig og sunn mat.

Handlefri (dvd)

Vi bombarderes med kommersielle budskap og informasjon av ulik art i vår hverdag. Handlefri er en DVD med seks korte reklamefilmer som parodierer reklame. De er laget i reklamebransjens ånd med glossy og tiltalende utseende, men innholdet og budskapet er ganske ulikt det du vanligvis får servert. Morsomt og tankevekkende.

Først publisert: 05.06.07