Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Birgit Bjørgum sist endret 2016-09-29T13:55:24+02:00
24. februar blir The Academy Awards utdelt. Den amerikanske filmbransjen feirer seg selv med galla og glamour. Her er et knippe av tidligere vinnere av prisen for beste film, en fra hvert tiår som er verdt et gjensyn.

Den første Oscar-utdelingen fant sted 16. mai 1929 og prisen for beste film ble gitt til stumfilmen Wings, regissert av William A. Wellman.

It Happened One Night
Fra 1930-tallet trekker vi fram den amerikanske filmen It Happened One Night av Frank Capra.

Det er en komedie om den rike og bortskjemte Ellie Andrews som rømmer fra sin far på grunn av uenigheter om hennes giftemål. På vei til New York møter Ellie den arbeidsløse journalisten Peter Warne, som snart ser en story i hennes opplevelser. Men søt musikk oppstår mellom dem og konfliktene står i kø. Filmen blir omtalt som den første av en rekke "screwball-komedier" som kom på midten av 30-tallet, og som er blitt definert som  "a sex comedy without the sex". Det er motsetningene mellom de to hovedpersonene som skaper de morsomme scenene.

På 1940-tallet er det flere vinnere som har blitt stående igjen som klassikere. I 1940 vant Gone With the Wind, og Casablanca i 1944.
The Lost Weekend
I 1946 vant dramaet The Lost Weekend, regissert av Billy Wilder.

Den alkoholiserte forfatteren Don Birnam sliter med livet og produktiviteten som forfatter. Han forsøker å drikke seg til mot og inspirasjon, men det går selvfølgelig ikke særlig bra. Filmen skildrer hvilke skader alkoholen kan forårsake, og ble oppfattet som vel realistisk for kinopublikummet som ikke var vant med så vikelighetsnære skildringer. En smertefull film om avhengighet som ikke moraliserer, men som i stedet viser angsten den kan frembringe.

Dramaet All About Eve fra 1950 foregår i teatermiljøet på Broadway, og fikk hele 14 nominasjoner og vant 6. Eve Harrington, spilt av Anne Baxter, er en stor beundrer av skuespillerdronningen Margo Channing, spilt av Bette Davis.
All About Eve
Eve klarer å bli en slags assistent for Margo, men beundringen skal snart overta for misunnelse. En dag får Eve muligheten til å være stand-in for Margo, og oppnår med dette stor suksess. Hun er på vei til å overta som den store stjernen, mens Margo innser at hun har fått en yngre konkurrent. Bette Davis' prestasjon som den aldrende store teaterstjernen er formidabel. Anne Baxters rolle som den uskyldige Eve som utvikler seg til å bli en manipulerende og slu person er også godt skildret.

Lawrence of Arabia fra 1962 er en stor klassiker innen Lawrence of Arabiadrama- og krigsfilmen. Det er en lang, episk fortelling basert på livet til den engelske offiseren T.E. Lawrence. Lawrence tjenestegjorde i Arabiakompaniet under første verdenskrig og ledet arabernes frigjøring fra tyrkerne og engelskmennene. Lawrence spilles av Peter O'Toole som har alt det nødvendige for å fremstille karakterens standhaftighet og styrke. Fotograferingen er vakker med vidunderlige detaljer og storslagne scener. Et monumentalt ørkeneventyr!

Regissøren David Lean fikk også Oscar for beste film for den spennende The Bridge on River Kwai i 1958. Han hadde derfor en stor oppgave med å fylle forventningene til denne filmen, noe han klarte med glans. Både Steven Spielberg og Martin Scorsese oppgir filmen som årsak til at de selv ville bli filmskapere.
The Godfather
Når det gjelder 1970-tallet kommer vi ikke utenom Gudfaren-filmene. Den første vant Oscar i 1973, og The Godfather Part II vant i 1975.

Filmene gjorde Marlon Brando og Al Pachino legendariske, og er for mange mafiafilmene fremfor noen. Historien kretser rundt mafiabossen Vito Corleones familie i etterkrigstidens USA. Det er voldsom og brutalt, men viser også betydningen og konsekvensen av sterke familiebånd. Den første filmen strekker seg over en tiårsperiode og forteller om familiens forsøk på å gjeninnta den ledende rollen som den mektigste mafiaklanen i New York. Film nummer to følger vekselvis Vito Corleones sønn, Michael, på 50-tallet og Vitos oppvekst på Sicilia.
Gandhi
Nok et stort epos som tåler et gjensyn er Gandhi fra 1982, som innkasserte hele 8 priser. Beretningen om Mahatma Gandhis ikke-voldelige kamp mot det britiske styret i India,  er viktig og viser hvordan han ble et forbilde for hele menneskeheten. Filmen starter med Gandhis ankomst til Sør-Afrika som advokat hvor han opplever å bli kastet ut av første klasse på toget pga. hudfargen. Han engasjerer seg for rettferdighet og da han senere returnerer til India, fortsetter han kampen. Richard Attenborough forteller historien om denne uvanlige mannen med innlevelse og autensitet. En viktig historie om et helt lands frihet fortalt med realisme og troverdighet.

Historien om den enkle og naive Forrest Gump vant alles hjerter Forrest Gumppå midten av 90-tallet. I rammehistorien sitter Forrest på en bussholdeplass og forteller om sitt liv til personer som tilfeldigvis slår seg ned. Han ble sett på som tilbakestående som barn, men har hatt et utrolig innholdsrikt liv. Han har bl.a. deltatt i Vietnamkrigen, vært profesjonell bordtennisspiller og rekefisker. De historiske hendelsene skaper en fin ramme rundt de mange historiene som fortelles. Forrest er fortapt og hjelpeløs, men klarer seg alltid. Den søte fortellingen om Forrests liv forteller historien om den amerikanske drømmen - alle kan bli en suksess bare de forsøker.
Million Dollar Baby
Hovedpersonen i den neste filmen, Million Dollar Baby, har også en drøm. Maggie, spilt av Hilary Swank, vil bli verdens beste bokser til tross for at hun får høre at det ikke er mulig fordi hun er jente og dessuten for gammel. Hun klarer å overtale boksetreneren Frankie Dunn, spilt av Clint Eastwood, til å trene henne. Franke er ikke overbegeistret - opplevelser i hans private liv og hans karriere som trener har gjort ham redd for å knytte for personlige bånd.

Som de fleste boksefilmer inneholder også denne en god historie som handler om mye mer enn boksing.