av Vibeke Garrod sist endret 2016-09-29T12:55:09+01:00
Alle har vel sine favorittmåltider i julen, men for vegetarianere er det verken ribbe eller pinnekjøtt som står på menyen.

Et julemåltid kan saktens være vegetarisk, her er det bare fantasien som setter begrensninger! Pasta er noe av det mest anvendelige som finnes, og denne grønne lasagnaen er et ypperlig alternativ på den store dagen. Som tilbehør kan du ha godt brød, salat, eller helt enkelt bare noen tomatskiver med litt olivenolje på hvis det frister. Det tar litt tid å lage denne retten, men hvis du leser nøye gjennom oppskriften først, kan du organisere det slik at det går raskere (sette over kjeler med vann samtidig, rive ost mens du venter etc.).

Lasagne:

1 stor squash

500 g. frosne erter

500 g. spinat, fersk

2-3 dl. matfløte

Lasagneplater

200 g. revet parmesan, fersk

200 g. revet cheddar

200 g. revet hvitost

2 dl Béchamelsaus

 

Béchamelsaus:

2 ss smør

2 ss hvetemel

2 dl melk

muskatnøtt

Skyll og rens spinaten, ha den i en stor kjele med lokk, på svak varme. Når den er falt sammen har du den i et dørslag / en sil og lar den renne godt av. Hakk eller klipp spinaten. Ha litt vann i en liten kjele og ha i ertene slik at de tiner. De skal ikke koke / bli for myke. Kok opp en kjele vann til squashen også. Vask squashen og skjær den i passe tykke skiver, ha de i vannet når det koker. Squashen skal heller ikke koke for lenge, bare bli passe myk (husk at dette skal i ovnen etterpå). Smør en ildfast form, sett ovnen på 200 grader. Lag en ertepuré av ertene og matfløten, bruk blender / food processor. Krydre den med salt og pepper. La den kokte squashen renne av og bland den med den hakkede spinaten og halvparten av de ulike ostene du har revet. Bruk resten av osten i Béchamelsausen. Den lages ved å smelte smør i en liten kjele, ha i et par spiseskjeer mel, røre rundt med visp, og ha i litt og litt melk under stadig omrøring. Den skal ha en fin og jevn konsistens. Riv litt muskatnøtt og ha det i sammen med revet ost. Smak gjerne til for å få den ostesmaken du liker.

Legg lasagneplater nederst i formen og ha spinatblandingen over platene. Dekk med ertepuré over og legg et nytt lag lasagneplater. Ha béchamelsaus på toppen og stek lasagnaen i cirka 40 minutter, til den er gyllen og gjennomvarm og pastaen er al dente. Hvis du bruker en mindre form kan det være du må legge flere lag med blandinger.

Har du lyst på en julemiddag som er mer tradisjonell, finnes det mange produkter i helsekostbutikker (og i noen større supermarkeder) du kan bruke sammen med tilbehøret de kjøttspisende bruker. For eksempel Nutana / Hälsans kök har mange smakfulle soyaprodukter (i frysedisken), og mye av det passer sammen med surkål, rødkål, poteter, kålrabi og annet. Det eneste du trenger å tenke på er din egen saus!