Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Ragnhild Sæther sist endret 2016-09-29T13:55:03+02:00
I 1995 bestemte UNESCO at Verdens bok- og opphavsrettsdag skal markeres 23. april hvert år.

Markeringen av Verdens bokdag bygger på en gammel tradisjon fra den spanske byen Barcelona, hvor man pleide å feire byens skytshelgen St. George med poesikonkurranser og diktopplesninger. I 1923 var det så en bokhandler som begynte å markere dødsdagen for Miguel de Cervantes Saavedra, William Shakespeare og Inca Garcilaso de la Vega. Den dag i dag markeres dagen med folkefest og tradisjonen med å gi bort en rose og en bok til kjente og kjære. I Norge har vi feiret Verdens bokdag siden 1997.

På FN-sambandets nettsider kan vi lese:

"UNESCO markerer 23. april hvert år - for å hylle bøker og forfattere - og å oppmuntre alle til leseglede."

Verdens bokdag er også en markering av internasjonal solidaritet. I FNs Verdenserklæring for menneskerettigheter står det i §19:

"Enhver har rett til menings- og ytringsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å hevde meninger uten innblanding og til å søke, motta og meddele opplysninger og ideer gjennom ethvert meddelelsesmiddel og uten hensyn til landegrenser."

Verdens bok- og opphavsrettsdag er med andre ord en festdag for lesegleden, og en påminnelse om ikke å ta det frie ord for gitt.

På Hovedbiblioteket feirer vi dagen blant annet med en utstilling av bøker vi har anbefalt som lesetips på hjemmesiden vår.

Gratulerer med dagen!

 Thai manuscript, 19th century © Bavarian State Library in Munich, Germany

Bilde: Thai manuscript, 19th century © Bavarian State Library in Munich, Germany


Her kan du lese mer om Bokdagen på UNESCO sine nettsider, og om feiringen av St.George.