Logg inn

Glemt passord/pinkode?   Registrer deg her.
by Ida Amalie Svensson last modified 2017-05-12T06:28:30+00:00
Bergenhus Høyre inviterer til debatt om distriktspolitikk. Med oss i panelet har vi Frank Aarebrot, Ola Grytten, Nils August Andresen og Heidi Nordby Lunde.
Tirsdag 23. mai 18:00
Hovedbiblioteket, Amalies Hage

Kontakt

55 56 85 97

Senterpartiet har alltid stått stille i politikken på den måten at de alltid har ment det samme. Derimot har partiet hevet seg på meningsmålingene de siste månedene, noe som bl.a. har fått Ap til å trekke tilbake støtten i flere reformsaker, og ellers også tatt til orde for differensierte drivstoffpriser mellom by og distrikt. I tillegg har vi fått se at den urbane partilederen Jonas Gahr Støre har latt seg intervjue i et fjøs et sted i de indre dalstrøkene i ettertraktet dagsrevytid.

Flere har beskyldt Sp for lettvint populistisk retorikk og Ap for opportunisme for tekkes Sp og for å unngå velgerflukt i samme retning. Har en slik kritikk noe for seg? Flere har også uttalt bekymring for flertallet av velgerne i urbane områder dersom Sp får for mye gjennomslag i politikken om de skulle vinne makt til høsten. Er Senterpartiet partiet for folk flest?

Vi har invitert med oss et sprenglærd panel med snakketøyet i orden for å innlede og diskutere distriktspolitikk, og for å ta pulsen på noen av de sakene som potensielt har mest sprengkraft i seg forut for valgkampen.

Det blir anledning til å stille spørsmål til panelet.

Panelet består av:

Frank Aarebrot, trenger neppe en lang introduksjon, men han er mest kjent som valgforsker og politisk kommentator. Nå er han inne i sitt siste akademiske år, som professor ved Institutt for sammenlignende politikk ved UiB, der han har fulgt i fotsporene etter Stein Rokkan, som ellers er den samfunnsviteren som særlig har stått sentralt i fortolkningen og analysen av sentrum-periferi-konfliktene i norsk historie. Frank Aarebrot har etter hvert femti år med erfaring med å formidle fortellinger om politisk historie og analyse.

Ola Grytten, er professor i økonomisk historie med hovedvekt på makroøkonomi ved NHH. Grytten har vært forfatter og medforfatter av en rekke bøker og vitenskapelige artikler publisert i norske og internasjonale forskningstidskrift. Han har også vært redaktør for Scandinavian Economic History Review. Grytten er, foruten krakk og kriser, også kjent for sin forskning på Haugianismen som et avgjørende gjennombrudd for den moderne økonomien i Norge, og særlig da i kyststrøkene av landet. Den siste tiden har han ropt varsku om det lokale, norske eierskapet i de maritime klyngene, som er svekket etter oljeprisfallet de siste årene.

Nils August Andresen, er ansvarlig redaktør i Minerva siden 2009. Han er utdannet økonomisk historiker fra LSE. Andresen jobbet fra 2008–9 som rådgiver på Stortinget for Høyre (hvor han nå er menig medlem). Tidligere har han jobbet med energi og miljø i Pöyry og som Russlands-forsker ved NUPI. Minerva, det opprinnelige konservative tidsskriftet, er fra desember 2016 Norges eneste meningsbærende borgerlige nyhetsavis.

Heidi Nordby Lunde, er stortingsrepresentant for Høyre fra 2013, og sitter i finanskomiteen som partiets skattepolitiske talsperson. Nordby Lunde er kjent som en skarp debattant og skribent i en årrekke, både i media så vel som i sosiale medier. Den siste tiden har hun deltatt i flere debatter med distriktspolitikken som tema, og stadig med friske utspill. Nordby Lunde er selverklært liberalist.

Samtalen ledes av Trond Agnar Ulstein.