Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Arild Ness sist endret 2019-11-04T13:58:56+01:00
På bibliotekets litterære lunsj tidligere i høst var det helt fullstappet da Nedreaas-selskapets Torill Wistner og Grethe Fatima Syéd var på besøk for å samtale om forfatteren fra Møhlenpris. Mange ønsket mer om salong-vertinnen, oppvekstskildreren og den politisk radikale Nedreaas. Det får de nå.
  • Biblioteksfesten: Om Torborg Nedreaas
  • 2019-11-09T16:00:00+01:00
  • 2019-11-09T17:00:00+01:00
  • På bibliotekets litterære lunsj tidligere i høst var det helt fullstappet da Nedreaas-selskapets Torill Wistner og Grethe Fatima Syéd var på besøk for å samtale om forfatteren fra Møhlenpris. Mange ønsket mer om salong-vertinnen, oppvekstskildreren og den politisk radikale Nedreaas. Det får de nå.
Lørdag 9. november 16:00
Hovedbiblioteket, Amalies hage

Samtalen fortsetter; om den ensomme, følsomme og trassige Herdis, om de sterke novellene, om abort og kjærlighet i Av måneskinn gror det ingenting, om bergensbeskrivelsene og -sjargongen. Vet du for eksempel hva en pisseperkel er? Hva med kjolebesparer? Ullklokke?

Torborg Nedreaas, norsk forfatter som har skrevet en av de store norske oppvekstfortellingene, trilogien om jentungen Herdis Hauge, med bøkene Trylleglasset (1950), Musikk fra en blå brønn (1960) og Ved neste nymåne (1971). Nedreaas ble tidlig kjent som en kontroversiell forfatter som brøt tabuer. Forfatterskapet har et sterkt kvinnefokus, som i romanene Bak skapet står øksen hvor hun forsvarte tyskerjentene og Av måneskinn gror det ingenting fra 1947, hvor hun skremmende realistisk beskriver en kvinnes selvpåførte aborter.

Nedreaas ble også sett som en viktig bidragsyter til arbeidet med å skape en moderne norsk novelle i tradisjonen etter den amerikanske short story. Forfatterskapet er helt sentralt i norsk etterkrigslitteratur.

Amalies hage (kart)