Glemt passord?   Registrer deg her.
av Charlotte Myrbråten sist endret 2019-11-22T11:55:28+01:00
Why Europe should build its own social platform for news; if news is dying, who will safeguard democracy?; how did the news go ‘fake’? When the media went social. Dette er eksempler på noen av artiklene Hossein Derakhshan har ført i pennen for The Guardian og andre internasjonale nyhetsbyråer.
Fredag 22. november 16:00
Hovedbiblioteket, Amalies hage.

951 39 006

Hossein Derakhshan er en iransk-kanadisk skribent som på kommisjon fra Europarådet, sammen med Claire Wardle, har hatt en definerende rolle når det kommer til å utforme teorien og praksisen bak hva vi snakker om når vi i dag betegner noe som “fake news”. I 2010 rapporterte en av Iran sine nyhetskanaler, Masregh News, at den motrevolusjonære bloggeren har vært idømt mer enn 19 år i fengsel for å ha konspirert med fiendtlige regjeringer, spredt anti-islamistisk propagada, spredt propaganda til fordel for motrevolusjonære grupper og blasfemi. I tillegg til å både opprette og drive hjemmesider med svært upassende innhold.

Etter å ha tilbragt seks av årene I fengsel, ble Derakhshan benådet av Iran’s øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei. Noen årsak til dette ble aldri gitt.

Det gikk ikke ubemerket hen da Derakshan oppdaget hvordan han kunne kombinere Unicode med de gratis verktøyene som allerede var tilgjengelig gjennom Blogger.com slik at persiske tegn og bokstaver kunne taes I bruk. Magasinet Wired omtalte det hele som et teknisk fremskritt som plutselig gjorde det akkurat like enkelt å blogge på persisk som på engelsk.

Betraktet som en helt vesentlig figur når det gjelder å ha bragt konseptet blogging til Iran, tidligere forskningspartner ved Harvard Kennedy School’s Shorenstein Center og for øyeblikket forskningskollega ved MIT Media Lab. I sin nyere forskning har Derakshan imidlertid valgt å fordype seg I undersøkelser omkring journalismens fremtid og de mulige sosialpolitiske konsekvensene av vår tids utstrakte bruk av digitale og sosiale medier.

Tekstene hans har stått på trykk I både The New York Times, The Guardian, MIT Technology Review, Wired, Libération, Die Zeit, og Corriere Della Sera.

I løpet av Piksel19-festivalen i Bergen kommer han til å holde en forelesning omhandlende hvordan journalismens virkelige utfordring på vei inn i fremtiden er å gjenskape seg selv, bygge seg opp på nytt etter nyhetenes tid er over og samtidig unngå å la seg forføre av propaganda og underholdning. Selv er han overbevist om at journalisme i tiden etter nyhetenes fall vil dreie seg om drama. Med dette mener han at journalister burde eksperimentere med eldre kunstformer som litteratur, teater, film, fotografi. Ja til og med musikk og dans. Innovasjon innenfor journalismen burde ikke utelukkende handle om forretningsmodeller eller teknologi, men også radikalt nye former for kultur og presentasjon.

PIKSEL19 – e/co,li:bre 21. – 23. november
Med et mål om å ta tilbake kunstnerisk kontroll over teknologien, lar Piksel deg utforske elektronisk kunst og fri teknologi. Du kan få oppleve live koding, eksperimentere med lyd og interaktiv kunst.

Hossein Derakhshan er invitert til Bergen av Pikselfestivalen, og holder en forelesning fredag 22. november på Bergen Hovedbibliotek. Han vil være tilgjengelig for intervjuer. Ta kontakt med Maite Cajaraville eller Gisle Frøysland .

For mer informasjon: http://19.piksel.no

Piksel19 is supported by the Municipality of Bergen, Arts Council Norway, Hordaland Kommune, Community of Madrid, Austrian Embassy, Acción Cultural Española, Pro Helvetia and others.

Auditoriet (kart)