av Charlotte Myrbråten sist endret 2022-12-01T16:13:24+01:00
Arrangementet inkluderer foredrag ved forfatter Aage G. Sivertsen som nylig har gitt ut boken Rinnanbanden. Infiltrasjonen. Torturen. Oppgjøret, og en etterfølgende paneldebatt om temaet "Skyld."
Lørdag 3. desember 14:00
Hovedbiblioteket, U.etg./Bærekraftslaben

PÅMELDING:

Bibliotekfest: En samtale om skyld (pameldingssystem.no)

Boken viser at mange ble lurt inn i arbeid på tysk side under 2. verdenskrig, uten å være klar over hva de faktisk deltok i. Andre aktører gikk inn i arbeid på tysk side med åpne øyne.

Boken viser at deltakere på begge sider var vanlige mennesker som meg og deg. Tidligere fremstillinger av Rinnanbanden har i stor grad fremstilt Rinnan og dem som jobbet sammen med ham stereotypisk. Det er også vanskelig å forstå at noen kan lures inn i roller de ikke selv har valgt dersom hendelsene ikke forklares hensiktsmessig.

Det er ubehagelig å tenke på at man kan bli lurt, eller kan velge feil. Sivertsen vil fortelle mer om dette og det som hendte omkring Rinnanbanden, samt arbeidet med boken han har skrevet.

Etter foredraget vil en paneldebatt settes opp med Jørn Øyrehagen Sunde som er prof. i rettshistorie, forfatter Aage G. Sivertsen, Tor Jan Ropeid som er germanist og leder i Gestapomuseets forening, og Cathrine Løvaas som har skrevet en avhandling om tema angiveri, og er styremedlem i Gestapomuseets forening. Tema for debatten er skyld, og hvordan det er mulig å snakke om dette vanskelige temaet ved hjelp av de historiske eksemplene.

Bibliotekfest: Fienden blant oss - en samtale om skyld

• Lørdag 3. desember
  • Hovedbiblioteket, U.etg./Bærekraftslaben

PÅMELDING:

Bibliotekfest: En samtale om skyld (pameldingssystem.no)