Glemt passord?   Registrer deg her.
av Arild Ness sist endret 2019-10-07T11:19:25+02:00
Vi er glade for at Hjorth kommer til biblioteket for å forlese om Brecht og hva han har betydd for henne.
Lørdag 9. november 20:00
Hovedbiblioteket

951 39 006

Som tenåring ville Vigdis Hjorth skrive særoppgave om Bertold Brecht. I romanen Lærerinnens sang vender Hjorth tilbake til sitt livs kjærlighet, mannen som gjorde uutslettelig inntrykk på 12 år gamle Vigdis Hjorth. Hjorth har også skrevet essay om den tyske forfatteren.

Til VG sa Hjorth følgende:
– Problemet med tilværelsen er ikke lett. Brecht problematiserer jo det i Mutter Courage, poengterer at du er nødt til å være slem og kynisk, hvis ikke overlever du ikke. I Det gode mennesket fra Sezuan går det gode mennesket går til grunne, fordi hun bare gir fra seg alt. Da det ble skrevet fantes det skarpe politiske fronter, i dag er det politiske landskapet mye mer uoversiktlig. Hva skal vi gjøre?

Bertolt Brecht var en tysk forfatter og teatermann. Han fikk stor betydning gjennom sine skuespill og dramaturgiske ideer, som mer appellerte til tilskuernes forstand enn til deres følelser. Under nazistyret i Tyskland oppholdt Brecht seg utenlands. I 1948 flyttet han til Øst-Tyskland hvor han grunnla og ledet det eksperimentelle teateret Berliner Ensemble, som fikk en banebrytende innflytelse på det europeiske etterkrigsteateret. Til Brechts mest kjente stykker hører Galileis liv, Mor Courage, Det gode menneske fra Sezuan, Den kaukasiske krittsirkelen og Tolvskillingsoperaen.