av Charlotte Myrbråten sist endret 2021-09-22T11:11:15+02:00
Foredrag om Bergens byutvikling.
Torsdag 23. september 18:00
Hovedbiblioteket, Auditoriet

Bergens byplan med dosent emeritus Hans-Jacob Roald, Høgskulen på Vestlandet.

18. februar 2020 kunne biblioteket invitere til foredraget «De første 800 årene». Dette handlet om hvordan byen fikk sin konstituerende byplan, hvordan byen unngikk å la seg modernisere i samsvar med danskekongenes ideelle byplaner og likevel holde sin posisjon som en vital by, - ja sågar Norges suverent største. De første årene var preget av en spesiell form for kontinuitet.

Nå, ett og et halvt korona-år senere, har vi gleden av å fullføre serien. Etter den industrielle revolusjon ble forandring den nye kontinuiteten. Foredraget handler om hvordan Bergen våknet fra en historisk dvale, etter å ha blitt passert av Christiania i størrelse og innflytelse. Byen bestemte seg for å bli moderne og fikk egne arkitekter og byplanleggere, for det meste utdannet i Tyskland. Byen skulle være vakker, funksjonell og sund. Nye Torgalmenning, Bryggegårdene, Kjøttbasaren og Nygårdsparken er eksempler fra denne epoken.

Etter 1900 var vektøykassa full. Byen kunne velge blant et knippe av internasjonale forbilder. Bergen var på høyden nasjonalt og internasjonalt innen kombinasjonen arkitektur og byplanlegging. Funksjonelle og estetiske egenskaper ved landskap og byrommene fikk stor oppmerksomhet og passet som hånd i hanske for det bergenske lynne og landskap. Store helhetlige planer som en omfattende havneplan, samt helhetlige planer for Sandviken og for sentrum etter brannen i 1916, er eksempler på dette. For første gang arrangerte byen en internasjonal byplankonkurranse med en internasjonal jury og byen fulgte rådene fra de utpekte vinnerne. Men bolignøden var ikke løst.

Velkommen til foredrag med Hans-Jacob Roald.

Byplanen med Hans-Jacob Roald

Foredrag om Bergens byutvikling.

• Torsdag 23. september
  • Hovedbiblioteket, Auditoriet

Bergens byplan med dosent emeritus Hans-Jacob Roald, Høgskulen på Vestlandet.

Velkommen til foredrag med Hans-Jacob Roald.