Glemt passord?   Registrer deg her.
av Charlotte Myrbråten sist endret 2020-09-14T15:07:54+02:00
Boklansering med Arne Selvik
Onsdag 11. november 18:00
Amalies hage

PÅMELDING

På grunn av Korona-situasjonen og krav til eventuell smittesporing, må alle deltagere registreres med kontaktinfo.
For å være sikker på plass må du melde deg på ved å følge påmeldingslenken
Hvor:  Hovedbiblioteket, Amalies hage
Maks: 50

Alderdom er ikke for pyser. Ikke livet på sykehjem heller. Døden er hardt arbeid. Den alltid til stede. Sykehjemmet er ikke et blivende sted. Ingen beboere slipper levende fra et sykehjem.

Nest etter dødangst er krenkelse, hat og forakt de sterkeste følelsene vi mennesker kjenner. Forelskelse, kjærlighet og lojalitet er også sterke saker, men er mer sjelden vare.

Det er dette Døden – minutt for minutt handler om. Beboerne på Sølvtunet, og de som arbeider der, lever sine mer eller mindre bevisste liv i en travel hverdag. Dagene preges av sterkt demente pasienter, mangel på pleiere, sviktende ledelse og medisinskap som lekker. Når Sølvtunet blir arena for Reality-serien Hverdagshelten, med Borghild Bastiansen i hovedrollen, er det duket for drama, romantikk og eksperimenter med opioider som ender i varsling og skandaler.

Jeg tør nesten ikke tenke på hvor ille det har vært på Sølvtunet under Korona-pandemien. Mange har dødd i ensomhet der. Ikke flere enn vanlig, tror jeg, men kjipere på slutten av livet.

I et parallelt univers møter vi Borghilds ektefelle, Christian Schrøder, på jakt etter skattefri superprofitt i laksebransjen. Fra en gammel villa på Kråkenes, godt hjulpet av en lojal revisor, en korrupt banksjef og en eks-politikvinne på Costa del Crime, sys det sammen et forsvinningsplot som ender i to ulike retninger. Familiebedriften er tømt for penger, aksjonærene fallitt og Kemneren maktesløs.

Arne Selvik retter sitt kritiske blikk mot styringssvikt i pleiesektoren og deler av næringslivets korruptenettverk. Samtidig skriver han med et humoristisk skråblikk på mennesker og miljøer som han har studert på nært hold i en mannsalder.

Arne Selvik (f. 1947) er oppvokst i Bergen. Han lærte norsk av lektor Arne Staalesen på Hans Tanks og Hustrus skole og skriving av professor Gudmund Hernes på Universitetet i Bergen. Etter utdanning som siviløkonom (NHH 1972) og sosiolog (cand. polit.) ved Universitetet i Bergen i 1974, arbeidet han som universitetslærer og forsker ved University of Wisconsin og Universitetet i Bergen. Fra 1977 til 1990 var Selvik direktør og instituttsjef for Industriøkonomisk Institutt (IØI) ved Norges Handelshøyskole. Selvik var særskilt meklingsmann hos Riksmeklingsmannen i årene 1986-90.

Etter to år som kommunaldirektør i Bergen kommune, startet han som styrerådgiver, lederutvikler og redaktør ved Administrativt Forskningsfond (AFF) ved Norges Handelshøyskole. I kombinasjon med arbeidet i Solstrandprogrammene skrev Selvik syv fagbøker for profesjonsmarkedet. De mest kjente er Omgitt av løgnere (2005), Ledelse på hjernen (2013) og Styreverden (2019).

Selvik er en mye brukt foredragsholder og styrerådgiver. Han er styreleder for Stiftelsen Litteraturhuset i Bergen. Sammen med Gudmund Hernes arbeider skriver han nå en bok om ledelse og innovasjon hos vikingene.

Døden - minutt for minutt med Arne Selvik

Boklansering med Arne Selvik