- https://bergenbibliotek.no/arrangement/dodsviktig-og-livsfarlig-om-a-vaere-journalist-i-latin-amerika
- Dødsviktig og livsfarlig: Om å være journalist i Latin-Amerika
- 2025-03-05T18:00:00+01:00
- 2025-03-05T19:30:00+01:00
- Panelsamtale med Erling Borgen, Juan Grajales, Solange Saballos og Leiv Marsteinstredet.
Hvordan står det egentlig til med pressefriheten i Latin-Amerika? Antall land klassifisert som “tilfredsstillende” på verdens pressefrihetsindeks har sunket drastisk fra 36 prosent i 2023 til bare 21 prosent i 2024. Cuba, Venezuela, Nicaragua og Honduras er klassens verstinger (alle i situasjoner kategorisert som "veldig alvorlig”), mens Mexico er det landet i verden hvor flest journalister har blitt drept de siste ti årene. Hva er de største truslene mot pressefriheten i dagens Latin-Amerika, og finnes det land som går imot denne tendensen? Og hvordan er det egentlig å arbeide som journalist i land der pressefriheten er sterkt truet?
I panelet sitter Juan Grajales, Erling Borgen og Solange Saballos. Samtalen ledes av Leiv Marsteinstredet.
Samtalen foregår på engelsk./ The conversation will be held in English.
Juan Grajales er en uavhengig journalist og forfatter fra Colombia. I 2021 forsøkte han å dokumentere urettferdighet under den colombianske nasjonalstreiken. Han deltok også i kunstneriske demonstrasjoner for å belyse den politiske og militære undertrykkelsen. Han ble tvunget til å forlate landet, og har siden vært i eksil.
Erling Borgen er tidligere NRK-korrespondent i Latin-Amerika, i tillegg til å være dokumentarfilmskaper, journalist, forfatter og professor emeritus.
Solange Steen-Hansen Saballos fra Nicaragua er journalist, lærer og skribent. Hun har master i Spansk språk og latinamerikastudium ved UiB, og har vært lærer i spansk språk og litteratur ved UNAN-Managua. Hun har vært i eksil siden 2018.
Leiv Marsteinstredet er instituttleder ved Institutt for sammenliknende politikk. Han har forsket på politiske institusjoner, menneskerettigheter, demokrati og politiske kriser i Latin-Amerika.