av Charlotte Myrbråten sist endret 2022-03-24T08:07:08+02:00
Onsdag 23. mars 18:00
Hovedbiblioteket, Auditoriet

95139006

Foredraget er en del av serien Estetiske avtrykk. I serien beveger vi oss inn i design- og arkitekturuniverset. Her blir vi bedre kjent med både norske og internasjonale designikon og arkitektoniske perler og epoker.

Først ut er Ellen Lorenzen, forfatter av boken Luxolampen - Fra arbeidshest til norsk designikon. Ellen har selv et nært og livslangt forhold til Luxolampen - lampen som skulle vokse seg til å bli en internasjonal stjerne med ikonstatus.

Luxolampens far, Ellens morfar, Jac Jacobsen var nordmannen som gav oss produktet som skulle sette standard over hele verden. Lampen, som fikk navnet Luxo (av det latinske luxo – “jeg lyser”) utformet Jac fra en britisk lampekonstruksjon kalt Anglepoise. Navnet Luxo 1001, fikk den av at den kunne stilles i utallige vinkler. Senere ble lampen hetende L-1. Jacs lampe ses i dag på som en av foregangsmodellene for moderne lys, og Luxolampens status som designprodukt har rettvist blitt hevet. Lenge ble L-1 kun ansett som et praktisk arbeidsredskap, til den endelig ble verdsatt også for sitt design. Nye modeller har blitt lansert gjennom årenes løp, men det har alltid vært selve konstruksjonen som har gjort Luxolampen unik.

Vurdering av lampens funksjonalitet og form var en del av Ellens oppvekst - familien ble stadig spurt til råds når morfarens siste nyvinning på vei til perfeksjon skulle fremlegges. I voksen alder ble hun kjent med og glad i Luxolampen på ny. Ellen er selv grafisk designer, fotograf og har tidligere vært frilansjournalist.

Foredraget er i Auditoriet.

Vel møtt!

Estetiske avtrykk: Luxolampen - Fra arbeidshest til norsk designikon

Foredrag med Ellen Lorenzen

• Onsdag 23. mars
  • Hovedbiblioteket, Auditoriet

Foredraget er i Auditoriet.

Vel møtt!