Glemt passord?   Registrer deg her.
av Marie Amdam sist endret 2020-01-09T13:35:30+01:00
Hver eneste dag er mange innsatte i norske fengsler isolert. Isolasjon kan være skadelig, og norske myndigheter har i årevis blitt kritisert for at innsatte blir isolert for mye. Likevel fortsetter praksisen.
Tirsdag 14. januar 08:30
Hovedbiblioteket, Amalies Hage

Utstrakt og ulovlig bruk av isolasjon i norske fengsler har fått pågå altfor lenge. Det er et spørsmål om menneskeverd at norske myndigheter kommer denne praksisen til livs.

Tirsdag 14. januar lanseres Røde Kors-rapporten «Innelåst: Om konsekvenser av isolasjon, fra samtaler mellom Røde Kors frivillige og innsatte i norske fengsler».

Dette skjer samme dag som det skal være en høring i Stortinget om samme tema ifm. Siviliombudsmannens melding: https://www.stortinget.no/no/Hva-skjer-pa-Stortinget/Horing/horing/?h=10004124

Til Amalies Hage på Biblioteket i Bergen kommer Stortingsrepresentant Frida Melvær (H). Hun er fengselspolitisk talsperson fra nye region Vestland og medlem av justiskomiteen. I tillegg kommer justispolitisk talsperson og stortingsrepresentant Petter Eide (SV), fengselsleder Harald Åsaune i Bergen Fengsel og advokatfullmektig Marita Haug Haaland fra Advokatfirmaet Alvheim og Hansen Ans. Sistnevnte har prosedert en rekke saker om isolasjon i fengsel, blant annet i april 2019 da en innsatt som satt isolert 23 timer i døgnet fikk straffefradrag.

Samtalen ledes av Ivar Stokkereit, som er leder for enhet for humanitære verdier og folkerett i Røde Kors.

Synøve Andersen i Røde Kors’ faggruppe for kriminalitet og rus vil presentere rapporten.

Velkommen på kaffe og morgenblings i Amalies Hage på Biblioteket i Bergen 14. januar klokken 08.30. Arrangementet varer til cirka 10.00.

Amalies Hage (kart)