av Charlotte Myrbråten sist endret 2023-01-11T11:24:53+01:00
Da sangeren Terry Hall døde før jul var det mange som ble minnet om hvor spesielle The Specials hadde vært i livene deres. En av dem var Dagsavisens musikkjournalist Geir Rakvaag.
Torsdag 16. februar 18:00
Hovedbiblioteket, Amalies Hage

PÅMELDING:

Han så The Specials varme opp for The Clash i London sommeren 1978, ble helt satt ut, og skjønte ikke hvorfor de ikke umiddelbart var det nye store etterpå. Han flyttet selv til Bergen den høsten, saumfarte britiske musikkaviser for nytt om The Specials, men hørte ikke mer om dem på en stund.
Våren 1979 kom The Specials omsider med sin første singel, «Gangsters», på sitt eget plateselskap 2 Tone. Den ble fort en stor hit, som også gjorde The Specials i stand til å gi ut de første platene til Madness, The Selecter og The Beat. Disse gruppenes oppdatering av ska-musikken fra Jamaica ble en farsott. De ble soundtracket til de første årene med Margaret Thatcher som statsminister. Det ble sagt at tre minutter med The Specials på TV-programmet Top Of The Pops gjorde like stor nytte som tre år med Rock Against Racism.
Den første suksessen til The Specials varte bare i to år. De gikk fra hverandre like etter at «Ghost Town» toppet hitlistene samtidig med store sosiale opptøyer i Storbritannia sommeren 1981. Mange år etter kom de sammen igjen, de definerte igjen tidsånden med albumet «Encore» i 2019, og gikk for første gang helt til topps på albumlista i hjemlandet.
Geir Rakvaag forteller alt om dette, og hvordan det forholder seg til Bergen i 1979, med oppstarten av reggaeklubben og det nye bandet The Aller Værste fra Laksevåg, videre til «Nelson Mandela» med The Special AKA, suksessen til Amy Winehouse, senere bergensrock fra Razika og John Olav Nilsen & Gjengen og den beste romanen fra 70-tallets Bergen, «Sveve over vatna» av Ragnar Hovland. The dawning of a new era!

Geir Rakvaag om The Specials

• Torsdag 16. februar