Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Marie Amdam sist endret 2020-01-22T08:48:18+01:00
Dette foredraget gir innsikt i hvor farlig det er når religiøse argumenter benyttes i politisk argumentasjon og propaganda.
Onsdag 22. januar 18:00
Hovedbiblioteket, Auditoriet

Kontakt

Det går en nasjonalistisk strømning over den vestlige verden. Populistiske politikere spiller ofte på religiøse følelser i folket når de søker velgernes støtte. Det skjedde i stor grad ved de siste valgene i USA, Frankrike, Tyskland, Tyrkia og i mange land i tidligere Øst-Europa. Det er ikke første gang det skjer: Adolf Hitler oppdaget hvor effektivt slagordet «Gott mitt uns» var.

Dette foredraget gir innsikt i hvor farlig det er når religiøse argumenter benyttes i politisk argumentasjon og propaganda. Dette gjelder ikke bare i Amerika, Russland, Frankrike og Tyrkia. Vi har sett og ser også liknende tendenser i Norge. Tidligere sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, forklarer i foredraget hvilket ideologisk jordsmonn det røres i når det postuleres at noen raser og nasjoner er spesielt utvalgt til «Guds velsignelse». Foredraget er særlig aktuelt nå som oppkjøringen til USA-valget nå er i gang.

Helge Simonnes (63) er forfatter og fast spaltist i Dagsavisen, der han kommenterer saker i skjæringspunktet religion og politikk. Han var i 25 år sjefredaktør i Vårt Land. Simonnes er en mye benyttet foredragsholder i ulike sammenhenger. Han har vært styreleder i Norsk Presseforbund og Norske Mediebedrifters Landsforening. Simonnes også vært med i flere offentlige utvalg.

Auditoriet (kart)