Glemt passord?   Registrer deg her.
av Charlotte Myrbråten sist endret 2019-08-27T10:05:24+02:00
Hva skal til for at fiksjon blir religion? Hvorfor har Trump så bred støtte fra konservative kristne i USA? Hva er ekstremisme? Og hvordan står det til med kritisk tenkning i alternativbransjen?
Torsdag 19. september 18:00
Hovedbiblioteket, UROM

951 39 006

HEF Bergen inviterer til en foredragsrekke med fire korte foredrag i humanistisk ånd. Her kan du velge blant de foredragene du ønsker å få med deg, eller kanskje du vil delta på alle? Foredragene er som følger:

18.00-18.30: "Kritisk tenkning i alternativbransjen" med Even Gran:
En god tommelfingerregel for kritisk tenkning er at man alltid burde ha et godt svar på spørsmålet «Kan du tenke på et argument som ville få deg til å endre mening?». Hva svarer folk i alternativbransjen når man stiller det spørsmålet? Even Gran holder et kort foredrag om de som tjener penger på udokumenterte lovnader.

18.40-19.10: "Fiksjon som religion? Jediriddere, Tolkiens alver og Church of all Worlds" med Sissel Undheim:
De siste årene har flere religionsvitere fattet interesse for religiøse grupper og individer som baserer sitt livssyn på fiksjonslitteratur, -filmer, -tvserier og/eller spillunivers. Carol Cusack, som kaller fenomenet «invented religion» – oppfunnet religion, argumenterer for at disse formene for religion, som blant annet omfatter Wicca, Church of all Worlds, Jediisme og Matrixisme, bør ses på som autentiske religiøse uttrykk. I dette korte foredraget vil Sissel Undheim presentere noen av disse nye religiøse tradisjonene og si litt om hvordan vi kan forstå forholdet mellom religion og fiksjon i dem.

19.20-19.50: "Trump og kristenkonservative i USA" med Even Gran:
Donald Trump ble før valget i 2016 ansett som den minst religiøse og mest umoralske presidentkandidaten av alle. Likevel har han bred støtte fra mesteparten av den konservative kristne høyresida i USA. Hvorfor? Og hvordan har støtten artet seg?

20.00-20.30: "Hva er ekstremisme og hvem er ekstremistene?" med Kristian A. Bjørkelo:
Ekstremisme er et stadig like aktuelt tema. Bølgen av terroraksjoner fra IS har blitt fulgt av en bølge av høyreekstrem terror inspirert av Siege og chankultur. Denne bølgen har også kommet til Norge, senest til al-Noor-moskeen i Bærum i august. Kristian A. Bjørkelo har fulgt ulike ekstreme miljøer siden tidlig 2000-tallet, og har skrevet boken "Ekstremisme" og flere artikler om temaet. Med dette utgangspunktet vil han kort gå inn på hva vi mener med ekstremisme, og hvem ekstremistene er.

Arrangementet er gratis, og arrangeres i forbindelse med HUM-ukene 2019. Se resten av programmet for HUM-ukene her: https://www.facebook.com/events/566436277225949/.

UROM (kart)