Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Marie Amdam sist endret 2019-04-08T09:57:20+02:00
Om kvinner, menn og språk.
Mandag 8. april 18:00
Hovedbiblioteket, Amalies Hage

Kontakt

40461144

I mange år har Helene Uri vært opptatt av språk og kjønn. Snakker kvinner og menn forskjellige språk? Er kvinner mer indirekte i sitt språk? Finnes det egne kvinneord og egne mannsord? Og hva skjer med språket når kvinner og menn blir omtalt? For ti år siden begynte hun å klippe ut artikler og legge dem i en blå mappe. Hun har også tjuvlyttet til samtaler på buss og på fest, hun har målt taletid og tellet nekrologer. Og hun har finkjemmet bøker og filmer på jakt etter hva vi sier, hvordan vi sier det, og hvem som sier hva.

Hvem sa hva? er en bok om hvordan språket speiler virkeligheten, men også om hvordan det former den: Forestillinger om kvinner og menn finnes overalt i språket vårt og forteller oss hva vi – mer eller mindre bevisst – tenker om hverandre og oss selv. I Helene Uris treffsikre, avslørende og morsomme bok vil leseren både kjenne seg igjen, og samtidig få nye erkjennelser og overraskelser.

Vinner av Brageprisen for sakprosa 2018.
"Det er en ambisiøs bok, med et vell av overbevisende og nedslående fakta og morsomme anekdoter. Er språket og virkeligheten så skjev når det gjelder menn og kvinner? Helene Uri er en allsidig forfatter. Denne gangen briljerer hun på̊ sakprosafeltet med sin elegante kombinasjon av språklig fagkompetanse og evne til å spille på̊ alle tangenter –sakkunnskap, varm humor, spiss ironi og hjertelige og smertelige observasjoner. Alt formulert godt, i en stringent struktur. En språklig urkraft par excellence."

Uri snakker med Charlotte Myrbråten.

Amalies Hage