Glemt passord/pinkode?   Registrer deg her.
by Håvard Legreid last modified 2018-05-23T07:30:52+00:00
  • Historiefortelling i VR - når seeren får hovedrollen
  • 2018-06-04T16:00:00+02:00
  • 2018-06-04T19:00:00+02:00
  • VR-eksperten Kim Baumann Larsen kommer til biblioteket for å snakke om hvorfor historefortelling i VR utfordrer fortelleren og regissøren når “seeren” billedlig talt trer inn i historieverdenen og bekler den viktigste rollen, og hvordan man kan trekke på lærdom fra film, spill, arkitektur, fornøyelsesparker, rollespill og eksperimentelt teater i et fremvoksende landskap for omsluttende fortellinger.
Mandag 4. juni 16:00
Hovedbiblioteket, Urom

+4748058408

Historiefortelling ligger dypt i menneskets natur og er nært knyttet til utvikling av formidlingsteknologier. Fra maling til hulemaleriene i Lascaux-grottene 17,000 BC, til det Greske teater hvis arkitektur muliggjorde at tusenvis av gjester kunne høre fortellingene, oppfinnelsen av perspektivet i renessansen for mer naturalistiske bilder, og til demokratiseringen av det skrevne ord med oppfinnelsen av Gutenberg-pressen. Mens fotografiet og deretter filmen ble de største kulturmediene i det forrige århundret er i dag video- og dataspillindustrien den dominerende aktøren i underholdningsindustrien.

Med VR - eller virtuell virkelighet - har man for første gang i historien mulighet til å billedlig talt tre inn i fantasien til en forteller. I VR kan den passive seeren bli en aktiv karakter som i et dataspill, og omgivelsene blir enda mer essensielle som bærer av visuell historie enn det vi ser i spillefilmer og TV-serier. Den fjerde veggen står for fall i den nye virkeligheten og som i eksperimentelt teater vil man forvente å bli inkludert i fortellingen for å virkelig føle tilstedeværelse - opplevelsen blir din historie. Med sosial VR og intuitive verktøy for å lage innhold i den virtuelle verden skaper deltagerne selv fortellingene, ikke så ulikt laiv eller levende rollespill. Fremtidens VR-historier vil kreve kunstig intelligens slik at komplekse miljøer reagerer troverdig og realistisk på den besøkendes handlinger, omtrent som vi ser i TV-serien Westworld.

Med eksempler fra etablerte selskaper som ILMxLab (Disney), Pixar og Google, og prisvinnende nye VR-studioer som Oculus, Felix & Paul, Baobab og Penrose Studios med flere vil Kim belyse tilnærminger, muligheter og utfordringer med historiefortelling i VR.

Det blir anledning for publikum å stille spørsmål, og etter foredraget blir det bli mulighet til å prøve ulike VR-opplevelser med fokus på historiefortelling. Seansen vil bli live-streamet.