av Marie Amdam
—
sist endret
2023-08-14T15:42:26+02:00
Kunst- og motekulturhistoriker Ragnhild Brochmann har en misjon: hun vil lære oss å snakke om tingene vi omgir oss med. Hvorfor kjøper vi de samme grå, boks-formede Bolia-sofaene, legger historiske fliser i entreen og sparer til lange øyevipper? Hvilket design og hvilke designere løfter vi, hva gjenbrukes og hva ler vi av (foreløpig)?
- https://bergenbibliotek.no/arrangement/klasse-kultur-og-kapital-3-ragnhild-brochmann-om-stygt-og-pent
- Klasse, kultur og kapital: Ragnhild Brochmann om Stygt og pent
- 2023-09-15T18:00:00+02:00
- 2023-09-15T19:30:00+02:00
- Kunst- og motekulturhistoriker Ragnhild Brochmann har en misjon: hun vil lære oss å snakke om tingene vi omgir oss med. Hvorfor kjøper vi de samme grå, boks-formede Bolia-sofaene, legger historiske fliser i entreen og sparer til lange øyevipper? Hvilket design og hvilke designere løfter vi, hva gjenbrukes og hva ler vi av (foreløpig)?
Og hvordan kan vi snakke om den visuelle kulturen som ikke prater selv, og som ikke har kjente designere: Egget du triller barnet ditt i til barnehagen, kaffekoppen du har på kontorpulten, de store joggeskoene dine, som du før synes var stygge, og nå fine, interiørbladene du ikke lenger finner inspirasjon i, og alle de andre ingrediensene som lå, og stadig ligger og putrer i populærkulturen?
Møt Ragnhild Brochmann til samtale med kunstkritiker Renate Rivedal.
Dette arrangementet er en del av serien Klasse, kultur og kapital. De siste årene har fokuset på klasse blitt tydeligere i samtidslitteraturen. Edouard Louis, Zeshan Shakar, Thomas Korsgaard og Asta Olivia Nordenhof har med sine romaner fortalt arbeiderklassens historier og vist oss hvordan samfunnet er mer klassedelt enn man ønsker å tro. Strømkrise og økende matpriser øker forskjellene og virkelighetens historier har også kommet frem i lyset. Flere både skriver og stiller opp i mediene for å gi fattigdommen et ansikt. Samtidig mener mange at å snakke om klasse er gammeldags og en utdatert kategori.
Det er behov for en offentlig samtale om klassekonflikt og forskjeller med særlig vekt på hvordan klasse blir behandlet i den skandinavisk samtidslitteratur og sakprosa.
I arrangementsserien Klasse, kultur og kapital går Bergen Offentlige Bibliotek tematisk til verks i både poesien, musikken, sakprosaen, skjønnlitteraturen og filmen.
I arrangementsserien Klasse, kultur og kapital går Bergen Offentlige Bibliotek tematisk til verks i både poesien, musikken, sakprosaen, skjønnlitteraturen og filmen.