av Arild Ness sist endret 2020-11-06T16:08:29+01:00
Musikalsk arrangement av Oda Voltersvik i regi av Arne Waldemar Bang Lund.
Onsdag 18. november 18:00
Hovedbiblioteket, Noterommet 2. etg

Konsertprogram

Pianist: Oda Voltersvik med utvalg av solo pianostykker av Inger Bang Lund (1876 - 1968).

Oda Voltersvik

Oda Voltersvik opptrer jevnlig som solist og kammermusiker i Norge og i utlandet. Hun har blant annet konsertert i anerkjente Wigmore Hall, St Martin in the Fields, Carnegie Hall og den Norske Opera og Ballet. Voltersvik er utdannet ved Griegakademiet i Bergen, Royal College of Music (Master i Performance Degree) og Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance (Artist diploma with distinction), i London. Hun er også medlem av duoen Volt&Potenza og prosjektleder for Volt Ensemble. Oda er en vinner av Bradshaw £ Buono International Piano Competition (2017). Hennes to CDer (“Khoreia” og “Firebird”) har mottatt gode omtaler internasjonalt.

Inger Bang Lund

Inger Bang Lund var en norsk komponist, pianist og pedagog. Hun var født i Bergen 10.september 1876, datter av høyesterettsadvokat Carl Joachim Waldemar Bang og Kristofine Susanne Bang, bosatt på Engen. Faren oppdaget tidlig hennes musikalske talent. Carl Joachim døde i 1884 da Inger bare var 8 år gammel. Hun var nær sin far og hans savn har betydd mye for hennes uttrykk i melankolske verk som “Bønn”, “Vemod”, “Forbi” og “ Min Jesus er Nær”. Etter farens død flyttet Inger sammen med sin mor til Marken 18, hvor hennes første pianostykker ble komponert. Da Inger var 18 år gammel (1894) kom hennes første forlagsutgivelse på Einar Kaland Musikkforlag i Bergen, trykket i Leipzig.

Inger studerte musikk med de ledende klaverpedagogene i Bergen, som Betty Wallem, August Friis, Elisabeth Constance Hals Andersen og senere med Hildur Andersen i Kristiania. Senere underviste Inger Bang Lund selv ved Bergen Musikkonservatorium. Hun studerte deretter harmonilære med Johan Halvorsen i Kristiania. Han anbefalte henne å fortsette studiene hos Alfredo Casella (1883-1947) i Roma, ettersom Halvorsen, i følge ham selv, ikke hadde mer å lære henne. Før hun drog til Roma, i 1911, ga hun en konsert med egne verk i Kristiania, sammen med datidens fremste norske musikere; operasangerne Kaia Eide Norena og Emil Nielsen, samt Ingebert Haaland på fiolin. Samme år ga hun også konserter i Bergen sammen med sangerinnen Nina Grieg, Edvard Griegs kone.

I 1912 drog hun til Roma med sin mann Harald Lund, tre barn og sin mor. Alfredo Casella ble begeistret for hennes musikk og hun fortsatte å komponere inspirert av både norsk musikk og Alfredo Casellas mer moderne stil. Under oppholdet i Roma (1912-1925 og 1932-1937) ga hun ofte konserter i saler som Sala Sgambati (konsertsal til Accademia Filarmonica Romana hvor Alfredo Casella var direktør) og Liceum (Conservatorio di Musica Santa Cecilia Roma), med egne og andres verk (Chopin, Beethoven, Brahms, Schubert, Schumann, Scarlatti), sammen med noen av Romas beste musikere og sangere på denne tiden.

Inger Bang Lund har etterlatt seg mer enn 100 komposisjoner for piano, fiolin og sang. Blandt disse: “Trold”, “Nocturne”, “Humoreske”, “Albumblad”, “Boenn”, “Caprice”, “Melodi”, “Lurleik”, “Huldrelok”, “Mot Hoest”, “Mot Vaar”, “Springdans” og “Norsk”. Etter oppholdet i Italia ble hun boende i Norge. Inger Bang Lund døde i Bergen, 26. desember, 1968, 92 år gammel, etter å ha viet hele sitt liv til musikk.

AVLYST - Konsert med komposisjoner av Inger Bang Lund (1876 - 1968)

Musikalsk arrangement av Oda Voltersvik i regi av Arne Waldemar Bang Lund.

• Onsdag 18. november
  • Hovedbiblioteket, Noterommet 2. etg