Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Arild Ness sist endret 2020-03-11T16:23:41+02:00
Konsertforedrag ved pianisten Rune Alver om komponisten Signe Lund (1868 - 1950).
Tirsdag 31. mars 18:00
Hovedbiblioteket, Noterommet

POESI OG DRAMA
På sin nye utgivelse Études poétiques presenterer pianisten Rune Alver lytteren for klaverstykker av Signe Lund (1868–1950). Lund er en av de mest framtredende kvinnelige komponistene i Norges musikk- historie, men utgivelsen er likevel kontroversiell. Tidlig på 1930-tallet fattet Lund interesse for nazismen, og i 1935 meldte hun seg inn i Nasjonal Samling. Etter andre verdenskrig ble hun dømt for landssvik, og hun vedsto sine nazistiske sympatier fram til sin død. Alle stykkene på platen er derimot komponert mellom 1896 og 1928, mens Signe Lund var en entusiastisk sosialist og kvinnesaksforkjemper.

Under denne tidsperioden engasjerte hun seg bl.a. for norske komponisters rettigheter, og var en av initiativtakerne til at Norsk Komponistforening ble dannet i 1917. På CD-en gjenfinnes et utvalg av Lunds mest kjente stykker, bl.a. det smektende og melankolske Legende, og Fredsklokker som hun komponerte da nyheten spredte seg om første verdenskrigens slutt. Hennes tonespråk er spesielt, og preges av en lyrisk overflate med mørke undertoner av melankoli. Tross kontroversene er Alvers plate et viktig bidrag til å fylle ut kunnskapshullet om kvinnenes plass i vår musikkhistorie. Études poétiques er den første av to utgivelser av Signe Lunds samtlige klaverstykker.

Rune Alver (f. 1957) debuterte som pianist som 20- åring. Han er født i Bergen og utdannet ved Bergen Musikkonservatorium og Norges musikkhøgskole i Oslo. Alver virker som solist og kammermusiker med omfattende konsertvirksomhet og har holdt konserter i Tyskland, Frankrike, Russland, Kina, Sør-Afrika og USA. Han har også medvirket i programmer i NRK fjernsyn og radio samt i den franske radiokanalen France Musique. Études poétiques er hans sjette utgivelse på LAWO Classics.