av admin sist endret 2023-02-07T15:09:15+01:00
Onsdag 26. april 18:00
Hovedbiblioteket, Auditoriet

+4795139006
Økonomisk krise og klimakrise, en pandemi som stadig kommer tilbake, energikrise og inflasjon og en russisk angrepskrig som skaper ytterligere turbulens. Vi lever i en tid av kriser, og det mener Holgersen at vi har gjort lenge. Kapitalismen er krisenes tid.

I dette foredraget diskuterer Holgersen hvordan kapitalismen, som den første produksjonsformen noensinne, systematisk skaper kriser fra interne motsetninger i sitt egen system. Samt hvordan kapitalismen overlever gjennom å stadig produsere nye kriser. Kapitalismen reproduseres ikke på tross for krisene, men på grunn av krisene.

I sin nye bok «Krisernas tid: ekologi och ekonomi under kapitalismen» viser Holgersen hvordan dette skjer ved å analysere selve krisene; deres klassekarakter og hvordan de er en del av en bredere politisk kontekst (via stater, nasjonalisme, rasisme og til og med krig). Holgersen fokuserer på økologiske og økonomiske kriser, og diskuterer likheter og forskjeller mellom disse. Årsaken til begge finnes i kapitalismens DNA og de bidrar – på forskjellige måter – til å reprodusere kapitalismen. Men en sentral forskjell er at kapitalistklassen må løse økonomiske kriser for å kunne reprodusere kapitalismen. Det samme gjelder ikke for klimakrisen.

Ståle Holgersen er førsteamanuensis i kulturgeografi ved Örebro universitet i Sverige.

Foredraget er på norsk.

Foredraget er en del av serien Akademisk aften og er et samarbeid mellom Bergen Offentlige Bibliotek, Universitetsbiblioteket, NHH og HVL.

Krisenes tid - økologi og økonomi under kapitalismen

Foredrag med Ståle Holgersen

• Onsdag 26. april