Glemt passord?   Registrer deg her.
av Marie Amdam sist endret 2020-09-01T12:25:42+02:00
Foredrag med Live Hov om Norges første skuespillerinner.
Onsdag 9. desember 18:00
Hovedbiblioteket, Amalies Hage

Påmelding:

På grunn av Korona-situasjonen og krav til eventuell smittesporing, må alle deltagere registreres med kontaktinfo.

Påmelding: For å være sikker på plass må du melde deg på ved å følge påmeldingslenken over.
Hvor: Hovedbiblioteket
Maks: 40 stykk.

Skuespillerinnene var de første kvinner som markerte seg i den europeiske offentligheten som en samlet stand av profesjonelle, kunstnerisk kvalifiserte aktører. Da Norge fikk sitt første teater i 1827, ble skuespillerinnene viktige aktører på den kulturelle arena også her til lands. De var ikke bare kunstnere, men også yrkeskvinner med fast ansettelse og selvstendig lønn.

I første del av boken følger vi disse pionerene gjennom fremveksten av norsk teater på 1800-tallet, via «dansketiden» og det nasjonale gjennombrudd frem til Nationaltheatrets åpning i 1899. Andre del består av korte biografier om syv utvalgte skuespillerinner. I siste del belyses de kunstneriske, økonomiske og sosiale rammene for skuespillerinnenes karriere og livsløp, med utgangspunkt i deres egne, upubliserte brev til teatrets ledelse.

Boken er skrevet som et bidrag til både teaterhistorien, kvinnehistorien og norsk kulturlivs historie. Live Hov har skrevet flere bøker og en rekke artikler om teatrets kvinner og kvinneroller, blant annet Thalias første døtre. Skuespillerinderne i 1500- og 1600-tallets europæiske teater (1990) og Kvinnerollene i antikkens teater – skrevet, spilt og sett av menn (1998). Hun har også skrevet boken «Med fuld Natursandhed». Henrik Ibsen som teatermann(2007).

Kunstnere og yrkeskvinner: Norges første skuespillerinner

Foredrag med Live Hov om Norges første skuespillerinner.

• Onsdag 9. desember
  • Hovedbiblioteket, Amalies Hage