Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Marie Amdam sist endret 2019-01-07T08:42:27+00:00
Krigens fortellinger slutter aldri å fascinere. Men likevel ser vi at en del av historien ofte forblir ufortalt – historien om kvinnene. I denne nye serien fokuserer vi på kvinner i krig.
Onsdag 27. februar 18:00
Hovedbiblioteket, Noterommet

Kontakt

404 61 144

I dette foredraget vil historiker og forfatter Mari Jonassen gi et overblikk over hva kvinnene gjorde de første dramatiske døgnene under og rett etter invasjonen i april 1940 og beskrive hvordan noen kom seg ut av landet, til en eksiltilværelse i det som senere har blitt kalt «utefronten». Vi vil få høre om hvilke roller kvinnene spilte i arbeidet med å styrke nordmenns holdninger i møte med nazismen gjennom illegale aviser, lærerstreik, teaterstreik og foreldreaksjon.

I foredraget forteller hun om de mange kvinnene som gikk inn i etterretningen, om kvinnene som i større grad enn vi tidligere har kjent til bidro i aktiv militær motstand og om de som hjalp flyktninger over grensa til Sverige og over havet mot vest. Mari Jonassen vil også kommentere debatten om hvorvidt medlemmer i hjemmefronten hjalp jødene og snakke om den harde straffen kvinner fikk for å ha deltatt i motstandsbevegelsen, om tortur, om de som begikk selvmord på grunn av mishandlingen og om kvinnene som ble henrettet.          

Mari Jonassen har tidligere skrevet boka Alt hva mødrene har kjempet - kvinner i motstand 1940-1945, hvor hun intervjuet ti kvinner om deres erfaringer i okkupasjonstiden. Hun arbeider nå med bokprosjektet Kvinner i krig som har som ambisjon å favne hele omfanget av kvinnenes innsats og vilkår under andre verdenskrig, fra invasjon til fred.

Noterom (kart)