Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Marie Amdam sist endret 2019-01-07T08:42:28+00:00
Krigens fortellinger slutter aldri å fascinere. Men likevel ser vi at en del av historien ofte forblir ufortalt – historien om kvinnene. I denne nye serien fokuserer vi på kvinner i krig.
Onsdag 24. april 18:00
Hovedbiblioteket, Noterommet

Kontakt

404 61 144

17. oktober 2018 beklaget statsminister Erna Solberg Norges overgrep mot norske «tyskerjenter» under og etter 2. verdenskrig. Hva var det egentlig staten beklaget?

Journalist Helle Aarnes har i over ti år jobbet med den store gruppen norske kvinner som hadde forhold til menn i tysk tjeneste. Kvinnene ble ikke bare skamklippet, men også internert i leire, deportert ut av Norge - og ikke minst fratatt sitt norske statsborgerskap, en straff som aldri før eller siden er brukt mot noen gruppe.

Tyskerjentene gjorde ingenting ulovlig, og kunne derfor ikke straffes i Landssvikoppgjøret. Likevel ble de straffet hardt av både myndigheter, «folk flest» og egne familier. Sanksjonene hadde mange former: noen mistet jobben i Bergen Sporveier, andre ble arrestert uten lov og dom, noen ble IQ-testet i interneringsleir og andre nektet å returnere til Norge.

Aarnes mener at tyskerjentene må ha visst at de tok et kontroversielt valg. I dag er de fleste døde, men mange av de over 10 000 krigsbarna lever ennå, og har betalt prisen for mødrenes valg.


Helle Aarnes fikk i 2008 Den store journalistprisen for artikkelserien Tyskerjentene i BT. I boken Tyskerjentene (2009) jobbet hun videre med temaet. Aarnes bisto da norske myndigheter ønsket å gjennomgå overgrepene mot tyskerjentene.

Noterom (kart)