Glemt passord?   Registrer deg her.
av Marie Amdam sist endret 2019-01-07T08:42:26+00:00
Vi inviterer til samtale om en av høstens mest debatterte bøker.
Fredag 1. februar 19:00
Hovedbiblioteket, Amalies Hage

Hva visste egentlig hjemmefronten om deportasjonen av de norske jødene?

773 norske jøder ble sendt til de tyske dødsleirene. Den etablerte fortellingen har i alle år vært at aksjonen kom som lyn fra klar himmel og at hjemmefronten gjorde alt som sto i deres makt for å redde jødene.

I Hva visste hjemmefronten? blir denne fortellingen for første gang kritisk undersøkt. Marte Michelet legger fram nye funn og dokumenter som avdekker en helt annen historie. Hun avslører unnvikelsene i den norske motstandsbevegelsen både før, under og etter aksjonen mot jødene. Ikke minst viser hun hvordan flere motstandshelter og historikere i ettertid har dysset ned, sminket over eller hemmeligholdt vesentlig informasjon.

Michelets utgivelse har skapt stor debatt, og har igjen reist spørsmålet om hvem som visste hva.

Møt henne i samtale med Frode Bjerkestrand, kulturredaktør i Bergens Tidende.

Amalies Hage (kart)