Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Marie Amdam sist endret 2019-08-27T09:49:33+02:00
Kan hjerneforskning gi oss nye innganger til å oppleve den klassiske musikken? Lyttelos er også på jakt etter nye innganger til samtidsmusikk. Klarer vi å lytte med hjertet til musikk som er skrevet med hjernen? Hva er likhetstrekkene mellom Johann Sebastian Bach, Fartein Valen, Beatles og Edvard Grieg?
  • Musikk og hjernen - inn til kjernen?
  • 2019-10-05T12:00:00+02:00
  • 2019-10-05T13:30:00+02:00
  • Kan hjerneforskning gi oss nye innganger til å oppleve den klassiske musikken? Lyttelos er også på jakt etter nye innganger til samtidsmusikk. Klarer vi å lytte med hjertet til musikk som er skrevet med hjernen? Hva er likhetstrekkene mellom Johann Sebastian Bach, Fartein Valen, Beatles og Edvard Grieg?
Lørdag 5. oktober 12:00
Hovedbiblioteket, Noterommet

Kontakt

Geir Olve Skeie har studert både musikk og medisin, som er bakgrunnen for hans interesse for temaet. Han har i over flere år forsket på hvilken påvirkning musikk har på hjernen. Hvordan bearbeider hjernen musikk og hvor i hjernen skjer det?

Vi spille og lytter. Lyttelosen spør legen og er sykt vitebegjærlig....

Hva er grunnen til at vi er musikalske og finnes det en musikalsk bevissthet? Hvordan kan de ubevisste prosessene som skjer i hjernen når vi lytter til musikk gi oss nye innganger til å oppleve klassisk musikk? Er det slik at hjernen ønsker å få sammenheng og mening?

Hva med metaforer og bilder? Hvorfor vekkes bilder i hodet når vi hører musikk? Tar dette oss bort fra musikken eller kan de også føre oss nærmere en musikalsk opplevelse? Hva skjer i hjernen når vi hører tema og motiv som repeteres? Hvordan sorterer hjernen inntrykkene når mange lyder og melodier og tema skjer på en gang (polyfoni)?

Hvordan opplever vi forholdet mellom del og helhet? Hvordan oppfatter hjernen musikalsk form, Retning, frasering, pust, spenning, avspenning. Perspektiv: Hvordan opplever hjernen hva som er i forgrunnen og hva er i bakgrunnen når vi lytter?

Vi skal også forsøke oss på en firhendig norsk dans...

Medvirkende
Geir Olve Skeie, nevrolog ved Haukeland sykehus og professor ved Griegakademiet i Bergen i samtale (og samspill) med pianist Annabel Guaita.

Noterom (kart)