av Robin Van de Walle sist endret 2022-05-16T18:15:15+02:00
Biblioteket varmer opp til Regnbuedagene med et foredrag om transkultur og flergenussystem i Mexico.
Tirsdag 31. mai 18:00
Hovedbiblioteket: Amalies hage

I de førkolumbiske kulturene i Amerika fantes et flergenussystem: Heller enn å dele inn folk i to genus med klare grenser, slik tradisjonen var i Europa (mann og kvinne), anerkjente disse samfunnene tre eller flere genus. Møtet med europeisk kolonialisme ødela de tradisjonelle kjønns- og genussystemene, med unntak av noen få områder, der de har overlevd fram til i dag.

Istmo de Tehuantepec, en region sør i Mexico, er et slikt område. Her finnes, i tillegg til genuskategoriene mann og kvinne, en tredje gruppe: muxe. Professor og kjønnsforsker Stephen J. Walton har reist dit for å forske på denne intrigerende gruppa, og har skrevet bok om fenomenet: Muxe! Du treng ikkje vere kvinne for å vere dame (2020).

Vi har invitert Walton til Bergen for å snakke om funnene sine. Hvordan fungerer et slikt flergenussystemet i praksis, og hvorfor har det overlevd akkurat der?

Og ikke minst: Kan denne gamle kulturen lære oss noe nytt om vår egen samtids diskusjoner om kjønn, gender, transseksualitet og non-binære?

Stephen J. Walton er professor i tverrfaglige kulturstudier på USN i Bø, og skriver om kjønn og genus i spalta «Feminist, javisst» i Klassekampen. Han har tidligere utgitt bøker om Ivar Aasen, nynorsk skriftkultur, amerikanisering og biografisjangeren, i tillegg til romanen Roadmovie, manuset (2012). I 2009 mottok han Språkrådets språkpris.

Stephen J. Walton om genus og meksikansk transkultur

• Tirsdag 31. mai