av Charlotte Myrbråten sist endret 2021-09-06T11:06:36+02:00
  • Svart Babel. Foredrag med Fartein Horgar.
  • 2021-09-08T18:00:00+02:00
  • 2021-09-08T19:00:00+02:00
  • Arbeidet med disse fem romanene startet under en seilas i 2008, og et besøk til St. Thomas tok Horgar gjennom karibiske gater med danske navn. Med kolonihistorie som ryggrad i familiemytologien, visste han jo US Virgin Islands hadde vært dansk-norske, og at disse gatene også speilte norsk historie. I Norge var vår rolle under kolonitida imidlertid retusjert bort.
Onsdag 8. september 18:00
Hovedbiblioteket, Auditoriet

95139006

Arbeidet med disse fem romanene startet under en seilas i 2008, og et besøk til St. Thomas tok Horgar gjennom karibiske gater med danske navn. Med kolonihistorie som ryggrad i familiemytologien, visste han jo US Virgin Islands hadde vært dansk-norske, og at disse gatene også speilte norsk historie. I Norge var vår rolle under kolonitida imidlertid retusjert bort. Men kildene fantes, og arbeidet med å grave dem frem fra plantasjeruiner og arkiver, og omsette det hele til romanstoff, har vært viktig for forfatteren. «Svart Babel» setter Black Lives Matter-bevegelsen i historisk perspektiv.

Fra forlagets hjemmesider:
Nå er slaveeventyret i Dansk Vestindia over. Øyene er nærmest verdiløse. Midt under første verdenskrig blir de kjøpt av USA. Denne dagen, 31. mars 1917, står Lazarus Lamar bak disken i apoteket i byen Charlotte Amalie på St. Thomas. Kundene er få. Han har tid til å tenke på alle fortellingene pleiemoren Lucina fortalte ham. Hun var markarbeider og banjospiller og lovet seg selv aldri å sette barn inn i denne vederstyggelige verden. Likevel ble hun pleiemor til to.
Lazarus Lamar samler trådene. Han vil følge Lucinas råd om å skrive ned historiene, gjøre dem til sine før andre tar dem. Slik ble «Vestindiakvintetten» til. Her er siste del av eventyret; historien om Andreas. Han som drømte om å male verden vakker.

«Fartein Horgar har fullført sin serie om dansk-norsk slavehistorie.
Og han har fullført den med stil.»
Trond Buland, Adresseavisen
(Terningkast 6)

«En medrivende fortelling om menneskelig fornedring og ukuelig styrke
og verdighet.»
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad (Terningkast 5)

«For første gang her hjemme er denne brutale virkeligheten nå presentert i romanform, fortalt levende og innstendig nedenfra og
innenfra. (...) Også et umenneskelig system består av mennesker av alle avskygninger, og derfor gir dette storverket både innsikt og litterære opplevelser.»
Tore Linné Eriksen, Klassekampen

Svart Babel. Foredrag med Fartein Horgar.

• Onsdag 8. september
  • Hovedbiblioteket, Auditoriet

Fra forlagets hjemmesider:

«Fartein Horgar har fullført sin serie om dansk-norsk slavehistorie.
Og han har fullført den med stil.»
Trond Buland, Adresseavisen
(Terningkast 6)

«En medrivende fortelling om menneskelig fornedring og ukuelig styrke
og verdighet.»