Glemt passord?   Registrer deg her.
av Marie Amdam sist endret 2020-01-10T14:23:00+01:00
  • Torgrim Titlestad om Ustoppelig. I samtale med Gunnar Staalesen
  • 2020-03-02T19:00:00+01:00
  • 2020-03-02T20:00:00+01:00
  • Torgrim Titlestads "Ustoppelig" er en selvbiografi om en krevende oppvekst i den kalde krigens Norge. Allerede 9 år gammel havnet Torgrim på Politiets Overvåkningstjenestes hemmelige lister på grunn av at foreldrene hadde vært kommunister. Med livaktige beretninger fra dramatiske hendelser i hovedpersonens liv får vi en innsikt i flere ubegripelige forhold i Norges nyere politiske historie.
Mandag 2. mars 19:00
Hovedbiblioteket, Amalies Hage

I en landsomfattende pressekampanje i 1977 beskyldte den mektige Ap-lederen Haakon Lie ham som forsker å støtte seg på forfalskede dokumenter som han visste var falsum! Titlestads syn på motstandskampens historie og den kalde krigens innvirkning på historikermiljøet i Norge vakte provoserende misnøye. Gjennom de senere år har imidlertid ny forskning og en omfattende ny litteratur medført at rollene har byttet. Titlestad har fått oppleve at det nå er hovedfortellingen fra 1945 til 1995 i dag som er blitt kontroversiell.

Boken legger vekt på hans kamper i det norske historikermiljøet, men også på hans faglige internasjonale virksomhet, spesielt i Frankrike og sammen med den legendariske jugoslaviske dissidenten Vladimir Dedijer, professor i historie. Titlestad er hittil den eneste norske historiker som har fått adgang til deler av Stalins hemmelige arkiv. I boken beretter han om det drama det var å skaffe seg adgang til disse kildene, noe som knapt ble påaktet av andre norske historikere. Titlestad ble særlig rammet av venstresidens motvilje. Han retter nå søkelyset mot den norske venstresidens dominans blant norske historikere frem til i dag og krever et oppgjør med venstresidens revolusjonsvennlige rolle i norsk historie, et oppgjør som den hittil selv har forsømt.

Gode, personlige minner har også blitt ført i pennen. Som 10 -åring ble Torgrim bedt om å holde et foredrag i barneavdelingen på Bergen Offentlige Bibliotek. Torgrim var en aktiv bibliotekbruker fra barnsben av og et kjent ansikt for de ansatte. Dette foredraget ble det dessverre ingenting av grunnet guttens beskjedne natur, men nå er altså tiden inne for et bokbad i forbindelse med lanseringen av Ustoppelig! Professor, Dr. Philos Torgrim Titlestad er i dag kjent for sine mange bøker, intervjuer, artikler om sagatid og om motstandskampen 1940–1945, først og fremst som hovedredaktør for det unike Flatøybok, tidenes største sagaverk, komplett i 2019. Han er en meget etterspurt foredragsholder.

Forfatter Gunnar Staalesen intervjuer. Forfatterne er begge fra Bergen og gikk i samme klasse på Bergen Katedralskole på 1960-tallet. Boken kommer ut februar 2020.

Amalies Hage (kart)