Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Lån og les digitale bøker for barn fra 9-12 år

Bibliotekene er stengt for publikum, men en kan fortsatt låne og lese ebøker gratis. Her finner dere gode tips.
Skribenter: Vibeke Garrod, Ingrid Ytre-Arne, Elisabeth Skråmestø Wyller og Margrete Rasmussen.

Anton og andre uhell Av Gurdrun Skretting

Anton og andre uhell er en hylende morsom bok om å ha verdi.

Anton er 12 år og bor alene med faren sin etter at morens hans ble overkjørt av 15-bussen. Det nærmer seg slutten av sjuende trinn og Anton har for store ører og for lite hår andre steder enn på hodet. Andre problemer er at han må holde et pinlig foredrag om prevensjon på skolen og at bestevennen Ine blir finere for hver dag som går. Det er med andre ord ikke helt lett å være Anton.

Anton og andre uhell vil nok treffe aller best mellom 12 og 14 år. De pinlige episodene er mange, og humoren er akkurat passe drøy.

Boken er den første i en serie på tre og kan i likhet med Anton og andre Flokkdyr og Anton den store lånes på eBokBib.

Når biblioteket åpner igjen finner du dem her.

Heidi av Johanna Spyri

Klassikeren Heidi er ei bok som har tålt 140 år med slitasje. Mange har et forhold til den foreldrelause jenta som vert satt att hos den vrange bestefaren, og kjenner at ho har kome heim. Det veit ikkje Tante Dete, så etter ei stund kjem ho for å hente Heidi til Frankfurt der ho skal vere selskap for den rike Klara Seseman. Heidi lengtar heim og blir sjuk, fjelluft vert etter kvart kur for meir enn heimlengsel. Heidi er fjelljenta som har har inspirert fleire andre naturbarn som Astrid Lindgrens Ronja Røverdatter og Maria Parrs Tonje Glimmerdal.

Bøkene om Heidi kan lesast gratis på Bokhylla.no, her finn ein fleire ulike omsettingar og adaptasjonar.

Ein kan også låne Heidi og Tonje Glimmerdal i eBokBib.

På Nrk kan ein høyre eit sjarmerande høyrespel.

Når biblioteket opnar igjen har vi i tillegg til bøkene, fleire ulike filmatiseringar.

Mai og Juni av Lene Ask

Mai er usynlig og det byr på en del utfordringer. En dag oppdager Mai en annen usynlig jente i baren på hotellet der hun bor. Juni har hatt en helt annen oppvekst enn Mai. Der Mais mamma prøver å beskytte Mai, gjør Junis pappa det motsatte. Det blir etter hvert farlig for både Juni og Mai. Før Jul kom bok nummer to om Mai og Juni; Usynlige sammen. Nå prøver jentene å bruke fordelene ved å være usynlig til å finne et savnet barn. Men kan de klare det uten å bli oppdaget? Kommer de nærmere svaret på hvorfor de er usynlige?

Bøkene om Mai og Juni anbefales fra 10 år og kan lånes på eBokBib

Når biblioteket åpner igjen finner du dem her.

Frendeløs av Hector Malot

Denne boka leste jeg flere ganger som barn, og den fikk meg alltid til å gråte. Den lille gutten Remi er foreldreløs, men lever en sorgløs tilværelse hos den snille mor Barberin som har adoptert han. Men en kveld kommer en fremmed mann og banker på, med dårlige nyheter. De må selge alt de har fordi mor Barberins mann, som i alle år har arbeidet i Paris, har vært utsatt for en ulykke og trenger penger. Når far Barberin omsider kommer hjem, vil han ikke vite av Remi. Han selger ham til en omreisende gatemusikant som heter Vitalis. Nå følger en spennende tid, med både optimisme og lykke, men vi leser også om hjerteskjærende hendelser og vond desperasjon. Vil du lese en bok som setter følelsene i sving, så er dette en klassiker for deg.

Boka kan leses gratis på Bokhylla.no.

Fortellingen finnes også som hørespill hos NRK.

Annenhver uke (Olivias liv 1) av Heidi Linde

Alt raser den dagen Olivia åpner døren til klasserommet, og det sitter en ny jente på hennes plass. Den nye supre plassen på firergruppen, ved vinduet.

Olivia bor annenhver uke hos mamma og pappa, og synes det er helt greit. Hos pappa er hun yndlingsbarn (og eneste barn), og hos mamma har hun fire stebrødre. Livet er perfekt. Så hvorfor må det komme en ny jente i klassen og overta Olivias firergruppeplass? Og hvorfor må pappa og Louise komme med dramatiske nyheter og le på en sånn fjollete måte? For Olivia skal det vise seg at en ulykke kommer sjelden alene.

Dette er første bok i serien om Olivias liv.

Boken kan lånes på eBokBib.

Når biblioteket åpner igjen finner du den her.

Hvem er tyven av Gunilla Bergstrøm

Denne boka var min absolutt favoritt som barn. Jeg visste nøyaktig hvor den stod i biblioteket, og lånte den mange ganger. Hva var det jeg synes var spennende? Både tittelen og omslaget får nysgjerrigheten til å vekkes, en tyv! Også på skolen da! Jenni er en 8 år gammel jente som må flytte fra en bitteliten plass, til en drabantby utenfor Stockholm. Det blir en stor forandring, og Jenni savner vennene sine og kjenner seg ensom i den store blokka de nå bor i. På skolen går det ikke så mye bedre, de andre ler av dialekten hennes, og hun finner ingen å leke med. Men det er en jente som bor i nærheten, hun blir kalt Rødtopp og oppfører seg ganske merkelig. Noen ganger er hun grei mot Jenni, men plutselig er hun sur og avvisende. Hvorfor er hun sånn? Så begynner det å forsvinne ting fra skolen, det er noen som tar penger og nasker fra garderobene. En ekkel stemning brer seg blant elevene. Hvem er tyven?

Boka kan leses gratis på Bokhylla.no

Sirkus storfamilie (Serie: Jeg og familien min) av Anja Hitz

Rose er enebarn og foreldrene hennes er skilt. Hun har funnet seg vel tilrette med å bo annenhver uke hos hver. Men en dag kommer mamma med en sjokkerende nyhet: Hun har fått seg ny kjæreste, og han har fem barn! Rose må plutselig forholde seg til en ny hverdag, med kaos og rot og mange andres meninger og måter og gjøre ting på. Det var ikke dette hun mente da hun sa at hun ønsket seg søsken!

Og så er det pappa da. Han er jo helt alene når Rose er hos den nye familien. Kanskje hun kan hjelpe ham litt på vei til å finne noen å være sammen med? Helt uten at han merker noe selvsagt...

Bøkene om Rose kan lånes på eBokBib.

Når biblioteket åpner igjen finner du dem her.

Far din av Bjørn Ingvaldsen

Faren din er en tyv. Det sier alle til deg. Alle hater faren din, fordi han stjeler. Alle hater deg fordi du har en far som er tyv. Hva gjør du da? Skal du slåss? Skal du gjemme deg? Skal du flykte? Alle har rett. Far din er en tyv.  Dette opplever hovedpersonen i Far din. Far din vant Barnas bokpris i 2017, altså var den favorittboken til bergensbarna som var med i juryen.

Boken kan lånes i ebokbib.

Når biblioteket åpner igjen finner du den her.

Sara Kadefors: Billie

Billie flytter i fosterhjem fordi mamma er syk. Hun kommer til en familie som består av mor, far, en søster og en bror. Alt virker velordnet, perfekt og prektig. Men... hva er det de ikke forteller?

Billie blir fort vant til sitt nye liv på det lille stedet Bokarp, helt annerledes enn det vante livet i Stockholm. Det er mange uskrevne regler, men Billie kan ikke annet enn å bare være seg selv, og gjennom det endrer ting seg…

De tre bøkene om Billie heter Avgang 9.42 til mitt nye liv, Du er best og Alle sammen.

De to første bøkene i serien kan lånes på eBokBib.

Når biblioteket åpner igjen finner du dem her.