Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Lån og les digitale bøker til 3-6 åringen fra sofakroken

De fleste barnehagebarn er hjemme og bibliotekene er midlertidig stengt. Her finner dere tips til gode bøker som er tilgjengelig gjennom eBokBib eller bokhylla.no

 

 Skribenter: Vibeke Garrod, Elisabeth Skråmestø Wyller, Pia Fjeld Møller Johansen, Lene Heiestad og Eli-Anne Jansson. 

Lasse alene i verden av Jens Sigsgaard 

Tenk om du våkner opp en morgen, mamma og pappa er ikke hjemme. Hvor er de? Du går ut på gaten, og det er ingen ute heller. Merkelig. Alle er borte! Du er alene i hele verden! Lasse våkner en morgen og opplever dette. Han synes det er gøy. Han går i godtebutikken og kan spise så mye godt han bare vil. Det samme i fruktbutikken. Han setter seg i en buss og vil leke at han kjører. Plutselig kjører den! Men det går bra, han klarer det fint. Lasse utforsker byen, det er så mye han kan gjøre nå. Men etter hvert er det ikke like morsomt lenger. Det er jo ingen å leke med. Og han finner ut at det er mange ting han ikke får til, alene. Og så kommer savnet etter mor og far snikende. Hvordan skal dette ende?

Boken kan leses gratis på Billedbokhylla.no.

Kim Friele av Ida Hegazi Høyer og Øyvind Hovland

Kim Friele er en tøff dame som nå har fått sine egen biografi i bildebokformat. Kim var veldig ung da hun forelsket seg i bestevenninnen sin. Senere oppdaget hun at ingen rundt henne levde i forhold med noen av samme kjønn. Selv når hun satte seg på en benk i byen for å se om hun kunne se noen, så oppdaget hun ikke et eneste kjærestepar der begge hadde samme kjønn. Kim dro fra Bergen til Oslo og ble aktivist for å endre synet på homofilt samliv. 

Boken om Kim Friele kan lånes på ebokbib.

Boken hos Bergen Off. Bibliotek.

Simon og Kaia av Gro Dahle og Eldbjørg Ribe

Simon og Kaia er søsken, og på Billedbokhylla.no.

  • Simon og Kaia kler på seg 

Simon og Kaia skal ut og leke, men når de skal kle på seg vil de heller tøyse. 

Først begynner mamma å kle på Simon, og Kaia hjelper til på sin måte. Hun tar underbuksa til Simon på hodet, og hjelper klærne hans med å bli borte. Mamma kan slett ikke finne dem. Kaia bare fniser.  

  • Simon og Kaia ser på video 

Det kan hende du må forklare hva en videokassett er, men det dreier seg om å se på film, spise godteri og krangle, og det kjenner nok mange barn seg igjen i. 

Simon og Kaia er slett ikke enige om hvilken film de skal se, og mamma klarer ikke å få satt den på. Da husker Kaia at de har glemt å kjøpe lørdagsgodt, kan dette gå bra? 

Bøkene kan leses gratis på Bildebokhylla.no, her finner du også to andre bøker om søskenparet.

Se som jeg vokser! Av Angela Royston

Se som jeg vokser! er en faktaserie om dyr for småbarn. I bøkene følger vi dyrene gjennom de tidlige stadiene i livet, helt til de er ferdig utvokst. Det er mange fine bilder som illustrerer dyrenes utvikling med spennende og informativ tekst til hvert bilde. 

Visste du at frosken legger veldig mange egg som blir til rumpetroll når de klekkes? I denne boken får du vite mye gøy, blant annet om hvordan rumpetrollet spiser, lever og forvandles til en voksen frosk.  

Visste du at andunger allerede begynner å svømme når de er to dager gamle? I denne boken får du vite hemmeligheten om hvorfor de er så gode svømmere og hvorfor de skifter farge når de vokser opp.  

Visste du at hunden ikke kan se eller høre når den blir født? Den må lukte seg frem til hundemoren for å drikke melk. I denne boken får du se hva som skjer når valpene lekesloss og fine bilder av valpen som vokser seg større for hver uke som går.  

Visste du at kaninunger er helt rosa når de blir født og at de ikke har pels? I denne boken kan du være med kaninungene på oppdagelsesferd og finne ut hvordan de leker og hva de liker å spise.  

Bøkene i serien han leses gratis på Billedbokhylla.no

Tøffe Trine av Ulf Løfgren

En morsom og feministisk nostalgitripp til 70 tallet! 
Trine er ikke tøff, hun er så snill at hun bare kalles for Snille Trine. Hele dagen stuller og steller hun for mannen sin, Late Laban. Hun styrer og steller så mye at hun aldri får tid til å sette seg ned. Men èn dag får Trine nok, og oppdager at hun kan utrette mye bare hun setter foten ned.

Tøffe Trine kan leses gratis på Billedbokhylla.no

Ikke denne jenta, nei! av Annie Riis (Illustrert av Anne Holt)

“Denne jenta har vil-ikke-dager,

sure og ekle vil-ikke-dager,

som stikkelsbærkart og frosne tær,

og vind som blåser på tvers.

Med furting og sutring og skrik og spark.”

Noen dager er “vil”, noen dager fylt av “vet ikke”, enkelte dager er bare “kanskje”og noen er “nesten”-dager, men i dag er det “VIL-IKKE”-dag! På "vil-ikke"-dager gjør denne jenta, som boken handler om, akkurat som hun vil - og denne jenta vil ingenting. I hvert fall ikke i dag! Men på andre dager, som er vet ikke, kanskje eller nesten, så vil hun noe, men vet ikke alltid hva. . .  Unntatt de dagene som er fylt med “JA”, for da vil jenta bare være glad! 

“For denne jenta er som meg,

denne jenta er som deg.

Ikke bare sint og lei,

ikke bare blid og grei.

Ikke denne jenta, nei!”

Dette er en fengende bok med et regleaktig språk, både med og uten rim, som gjør vil-ikke til noe mer enn bare et “NEI!”.

Du kan lese den gratis på Billedbokhylla.no

Boken hos Bergen Off. Bibliotek.

Herr Bohm og silden av Peter Cohen og Olof Landström

Herr Bohm er slett ingen dum kar. Han funderer stadig over livets mysterier. Han lurer på hvorfor fisker ikke kan leve på land og hva som gjør at fugler har vinger og kan fly. Etter lang tids undring bestemmer han seg for å utføre et eksperiment! Han fanger en fisk med en ambisjon om at denne skal trives uten vann. “Om man bare forsiktig vente fisken til det, tenker han, ville den kanskje meget vel kunne lære seg å leve på land?!” Herr Bohm får ganske fort svar på dette spørsmålet, men det stopper ikke der, for verden er full av enda flere uforklarlige ting som han er nødt til å fundere over.

En filosofisk fortelling for den som har mange spørsmål om hvorfor ting er som er, og som våger å tenke litt utenfor boksen.

Boken kan leses gratis på Billedbokhylla.no

Boken hos Bergen Off. Bibliotek.

Arkimedes og brødskiva av Hans Sande og Gry Moursund

Arkimedes er ein katt som bur i lag med Evreka og Pappa. Pappa er oppfinnar og i denne boka er han opptatt av naturlovar. I følgje Pappa er det er ei naturlov at kattar alltid lander på beina, men det er også ei naturlov at brødskiver alltid lander med smørsida ned. Det blir litt vel spanande for Arkimedes når Evreka bestemmer seg for å teste desse to naturlovane opp mot kvarandre.

Ei spanande og artig bildebok som passer frå 4 år. 

Du kan lese den gratis på Billedbokhylla.no

Boken hos Bergen Off. Bibliotek.

Fortellingen om sjøpiken (Illustrert av Tord Nygren)

I dette vakre kinesiske eventyret møter du Sjøpiken. Hun bor i en landsby som er rammet av kraftig tørke. En dag, mens hun er på en av sine faste turer for å lete etter bambus til børstene hun skal selge, får hun øye på en stor sjø på toppen av Hestørefjellet, som ligger rett ved landsbyen hun bor i. Hun forsøker å få vannet til å renne som en liten bekk ned fra fjellet, men lykkes ikke. Hun gir nesten opp med å redde landsbyen fra tørken. Plutselig kommer en villgås flyvende mot henne og sier: “Sjøpike, du trenger en gullnøkkel til å åpne porten.” Sjøpiken blir forundret: Hvordan skal hun få tak i den, mon tro? Det som er sikkert er at hun må bruke både mot og musikk for å kunne hjelpe landsbyen sin.

Eventyret er rikt illustrert og egner seg godt til høytlesning for barn fra tre år. 

Du kan lese den gratis på Billedbokhylla.no

Boken hos Bergen Off. Bibliotek.

Skinnvotten

Ukrainsk folkeeventyr oversatt av Alf Prøysen.

Skinnvotten er et eventyr som kan være inspirasjon til mye morsom lek. En kan for eksempel lage dukketeater, for teksten er fengende og det tar ikke lange tiden å lære seg den viktigste dialogen.  

“Nå satt det fire i votten og tittet ut i skogen og snøværet.

Plutselig kom det en ulv settende og stanset ved votten.

- Hvem er det som bor i denne votten?

- Det er Pilemus Silkehår, Friskefrosk Langelår, Haremann Hopsadans 

og Revemor Silkesvans, men hvem er du?

- Jeg er Ulven Aldrimett, La meg få bo hos dere.

- Ja da, kom inn. “

En kan spørre seg om det er lurt av de mindre dyrene å invitere ulven inn, men det går bedre enn en skulle tro. Bibliotekets slitne eksemplarer av denne boken er stadig etterspurt.

Heldigvis kan du lese den gratis på Billedbokhylla.no

Boken hos Bergen Off. Bibliotek.

Det magiske tre av Jan Mogensen

Det er fryktelig tørke i Afrika og alle dyrene sulter. De samler seg ved Det magiske tre, og vet at kunne de bare si navnet på treet, så ville treet gi dem all den frukt de orker å spise. Ingen husker hva Det magiske tre heter, men de har hørt at på toppen av fjellet finnes en fjellånd som kan navnet på treet. Spørsmålet er bare hvem av dem som er den best egnede til å ta den lange turen opp - og ned - fra fjellet. Er det den listige løven, den spretne haren, den breiale bøffelen, eller kanskje den smygende skilpadden?

En ettertenksom fortelling som engasjerer både store og små. 

Den kan leses gratis på Billedbokhylla.no

Boken hos Bergen Off. Bibliotek.

Hvordan hvalen fikk sin trange hals av Rudyard Kipling (Illustrert av Jon Ranheimsæter)

Det var en gang en stor og grådig hval med et enda større og grådigere gap som slukte all fisk den kom over. Til slutt var det bare én bitteliten fisk igjen - en fiffig og smart liten fisk. I frykt for selv å bli hvalens neste måltid, spurte den hvalen “har du noen gang smakt menneske?”. Nei, det hadde hvalen ikke, og svømte derfor til Femti Nord Bredde og Førti Vest Lengde for å finne et menneske å knaske på. Men møtet med dette mennesket skulle vise seg å forandre hvalens mektige apetitt for all tid fremover…

En morsom og spenningsfylt fortelling som egner seg godt til innlevelsesrik høytlesing. 

Den kan leses gratis på Billedbokhylla.no 

Boken hos Bergen Off. Bibliotek.