Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Lån og les digitale bøker til 6-9 åringen

Bibliotekene er stengt og mange lesehester har kanskje alt lest det de har tilgjengelig hjemme. Her finner dere tips til bøker som kan lånes og leses gratis på nett.

 Skribenter: Elisabeth Skråmestø WyllerLene HeiestadAnne Wang-Andersen, Ingrid Ytre-Arne.

Katt savna av Camilla Otterlei

Er det feil å bli nesten lykkelig når en finner en skadet katt? 

Simone har katt øverst på ønskelisten. Hun vet det meste som er verdt å vite om katter og har lest Kattens ABC tusen ganger. Hun er et ekte kattemenneske. Men saken er avgjort, pappa er allergisk. 

Peter, som alltid går i tjukke strikkegensere, går i klassen til Simone, men ingen er egentlig venn med ham. Ikke Simone heller. En dag finner hun en lapp i lommen med en mystisk beskjed det det står “Møt meg på stien eter skolen”. Hvem har skrevet lappen? Skal hun tørre? Nysgjerrigheten tar overhånd, og ingenting blir som før. 

Boken kan lånes på eBokBib.

Når biblioteket åpner igjen finner dere den her.  

Milla leter etter gull av Selma Lønning Aarø

Denne sommeren skal Millas bestevenn Filla få bli med på sommerferie på hytta! De skal ha det så morsomt! Og det går ikke lang tid før de får høre noe spennende. Det fins en skatt nedgravd på øya et sted! Den skal de finne, det er helt sikkert.  

Men så dukker Otto opp. Han bor på den store gården og anser alt på øya som sitt. Så hvis Milla og Filla finner en skatt, så er den Ottos, bare så de vet det. 

Milla og Filla syns Otto er en dust. Men så får Milla en lur idé... 

Boken kan lånes på eBokBib. 

Når biblioteket åpner igjen finner dere den her. 

Det fine med Kjersti av Helena Hedlund

Det er ikke alltid like lett å være Kjersti. Det skjer ting. Og så er det plutselig for seint å gjøre noe med det.

Fatima sier at håret til Kjersti er oransje, men det er ikke sant. Kjersti har gullhår! Og hun samler på gullting, som hun har i en boks under sengen. Rik som et troll, sier pappa. Oppi boksen legger hun også den gullringen hun finner på skolen en dag.

Ofte vil Kjersti bare være helt alene. Hun tenker med gru på om det skulle flytte inn en familie med barn i det gamle tomme nabohuset som kalles Nybygget. Og at de hadde barn som hun måtte leke med hver dag.

Men så flytter Gunnar og moren inn der. Og alt blir annerledes.

Dette er første bok i serien om Kjersti.

Boken kan lånes på eBokBib.

Hvor gammel blir en tiger? av Bjørn Arild Ersland 

Hvordan kan det ha seg at en 12 år gammel katt er gammel, mens en tolv år gammel jente er et barn? I denne boken har Ersland konsultert flere eksperter for å finne ut av hvorfor noen arter lever så mye lenger enn andre. Vi blir også kjent med den litt sære katten PI som var utgangspunktet for forfatterens nysgjerrighet 

Hvor gammel blir en tiger: en bok om katten Pi og hvorfor ikke alle lever like lenge, kan lånes i eBokbib. og etterhvert også på biblioteket.

Ella, Humla og hemmeligheten av Maria Frensborg og Tomas Nilsson

Disse morsomme jentene elsker å leke og bruke fantasien. På en utrolig kjedelig voksenfest hvor de blir plassert på et eget barnebord, stikker de seg bort og utforsker huset. De finner en diger seng som er perfekt for fantasering og putekrig. Plutselig kommer noen inn! Det er gamle tante Nelly på 70 år. Hun er ikke så god på voksensnakk, enda hun har øvet seg i mange år. Hun har kommet etter jentene for å fortelle dem en hemmelighet!

Og best av alt, den frittstående fortsettelsen Ellen, Humla og marsboerne er så spennende og går så over styr at det gjør nesten vondt i magen å lese.

Ella, Humla og hemmeligheten kan lånes på eBokbib og etterhvert også på biblioteket.  

Bøkene om Stian av Olof og Lena Landstöm 

Har du ein ivrig, fersk lesar i hus, men har lese alle bøkene som passar?  

På Billedbokhylla.no kan du bli kjent med Stian. Han opplever forskjellige ting både hos frisøren og på stranda illustrert med fine bilete og akkurat passe mykje å lese for ein som har byrja å få taket på å lese heile setningar 

  • Stians nye lue  

Stian har fått seg ein stilig cap, heilt ny. Mamma vil at han skal gå og kjøpe avisa.  

Sola skin, då er det fint med skugge på lua. Da avisa er handla, regnar det, og snart pøsar det. Skuggen blir våt, og mjuk. Stian puttar avisa under genseren og så snublar han!  

  • Stian hos frisøren  

Stian skal ha skuleavslutning, og mamma tar han med til frisøren. Så går ho og handlarmedan han må vente på tur. Han finn eit bilete i eit blad, slik vil han ha det!  

Frisøren, klipper, kjemmer og sprayar. Det vart akkurat som han hadde tenkt!  

  • Stian på stranda  

Stian og mamma syklar til badestranda. Har dei gløymt noko? Stian har iallfall hugsa baderingen. Det er passelege bølgjer og mykje folk. Så byrjar det å regne. Mamma vil bade likevel. 

Bøkene kan lesast gratis på Billedbokhylla.no.

Bøkene om Stian på Bergen Offentlige Bibliotek.

Kan du plystre, Johanne av Ulf Stark og Anna Höglund 

Berra har noe Ulf ikke har, nemlig en morfar. Berra vet alt om hva en morfar er, for eksempel så spiser de syltelabber i gelè og byr alltid på kaffe. Det aller beste med å ha en morfar er likevel at de gir barnebarna penger hver eneste gang de treffesBerra er også full av handlekraft og vet nøyaktig hvor en kan finne en, nemlig på det lokale aldershjemmet. Der finner de Nils som vet like lite om å være morfar som Ulf vet om å ha en morfar.  

Kan du plystre, Johanne er nydeligmorsom og litt trist høytlesing for barn frå sju år.  

Du kan lese den gratis på Bokhylla.no 

Kan du plystre, JohanneBergen Offentlige bibliotek. 

Blodige fakta av Ingelin Røssland og Jenny Jordahl 

Dette er en artig lesestart-bok for fakta-hungrige barn. Vi får vite hva blodet gjør i kroppen, hvor mye blod vi har og ikke minst får vi vite noe historiske og religiøse praksiser som har involvert blodDet finns også noen skumle myter om blod og blodsugere, imponerende mye kunnskap er samlet i denne artige bokenDet hele er morsomt illustrert av Jenny Jordahl.  

Ingelin Røssland og Jenny Jordahl har også laget boken Hårete fakta sammen, den handler som tittelen tilsier om hår.  

Bøkene passer fra slutten av første trinn, avhengig av lesenivå. De kan lånes i eBokbib  

Når biblioteket åpner igjen finner man også bøkene her. 

Den vesle, tjukke Janosch-boka: den vesle bjørnen og den vesle tigeren og deira eventyr  

Mange foreldre hugsar nok godt Janosch frå Barne-tv i oppveksten. Det finns mange fortellingar og karakterar i dette universet. Aller kjærast er kanskje fortellingane om Den vesle bjørnen og den vesle tigeren, meisterleg lese av Hildegunn Riise. I denne boka kan ein mellom anna vere med dei til Panama, for kven vil ikkje reise til ein land som luktar bananar? Når dei to venene finn ei banankasse, lagar dei seg ein vegvisar og legg i veg. Nokre gongar er reisa viktigare enn destinasjonen.  

Til Panama, til Panama, og andre fortellingar om Bjørnen og Tigeren er ypparleg høgtlesing frå ca. fem år.  

Boka kan lesast gratis på Bokhylla.no 

Janosch: Dyreliv 

Har du høyrt om Rufsetufs? Ein dag finn Rufsetufs-pappa ein flaskepost i elva. Inne i flaska ligg ein bodskap, kanskje eit kart som fører til ein gøymt skatt! Rufsetufs må lese. På arket står det: “Den som les dette, treng aldri meir å vere redd for nokon ting i heile verda.” Å, Rufsetufs synest dette er ein god bodskap meir verd enn gods og gull, som alle burde få. I natt kjem han til å sove godt. 

I denne boka kan du lese fleire historier om Rufsetufs, eller om den dumme haren Baldrian, Tigergrisen som blei konge og mange fleire.  

Du kan lese boka gratis på bokhylla.no . 

Når biblioteket opnar igjen finn de desse og andre bøker av Janosch her.