Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Lesetips til sommerles: Ned i dypet

Av Anne Wang Andersen. Publisert: 13.07.2020Hai av Henning Rød (2019) 

Hvis du spør barn om hva som er det skumleste som fins i havet, er svaret mest sannsynlig hai! Og ja, hai kan faktisk lukte blod! Og den har store og skarpe tenner. Men visste dere at den må ha hjelp for å ‘pusse’ tennene sine? 

Løveunge-serien er ypperlig for barn som nettopp har kommet i gang med å lese. Det er et stort utvalg av bøker med spennende fortellinger og faktabøker. Alle bøkene har en setning per side.Ned i dypet av Hans Jørgen Sandnes (2020) 

Ophelia sin fosterfamilie virker hyggelige. De forteller om alt de skal gjøre sammen for å bli kjent: klatre, gå på ski og håndballkamper og mye mer. Ingenting av dette er helt Ophelias greie, men hun lyser opp da de kommer til Saltvik og hun ser at huset ligger ved sjøen! Ophelia er veldig opptatt av kryptozoologi (læren om fabeldyr), og er spesielt fascinert av undersjøiske vesener. En kveld ser hun noen mystiske tentakler som beveger seg i havoverflaten ved brygga! 

Tegneserien kan leses selv av de som begynner å få god flyt i lesingen. Det er stor stas å være 8 år og klare å lese en så tykk bok på egenhånd. 


Sjøuhyret i Bergsjøen av Martin Widmark (2011)

Nelly Rapp har gått på monsterskole (første bok i Nelly Rapp-serien) og lært seg å håndtere både vampyrer, trollmenn og heksemestere og nå også et sjøuhyre! Men vent litt, er det faktisk sjøuhyret som er mest slem og skremmende i denne historien? Nelly Rapp er i alle fall like modig og smart som hun pleier å være, selv om det er sommerferie og hun er på camping og ikke har andre planer enn å fiske. Hun fikser og ordner slik at det som må bekjempes, det bekjempes! 

Nelly Rapp-bøkene kan leses uavhengig av hverandre.

Gutta i trehuset med 91 etasjer sitter barnevakt i en bagett av Andy Griffiths og Terry Denton (2017) 

Andy og Terry må sitte barnevakt for barnebarna til forleggeren deres. Barna er tvillinger på 6 år og en baby, og de kan selvsagt ikke passe seg selv, selv om tvillingene påstår det. Pia forklarer dette for gutta i trehuset og de løper av sted og leter etter dem. Barna leker i den livsfarlige malstrømmen. Hjelp -dette er ikke et sted for småbarn! Da de forsøker å redde barna blir både gutta og Pia dratt ut i malstrømmen, som suger dem ned på havets bunn. De får ikke puste! Heldigvis har Andy en ubåt-bagett med seg . . . Blåhvalen av Andreas Tjernshaugen (2020) 

Tenk at det aller største dyret som noensinne har levd på jorda lever nå, samtidig med oss mennesker. Flaks for oss. Men uflaks for blåhvalen som nesten (heldigvis bare nesten) ble utryddet på grunn av oss mennesker. Hvordan det nesten skjedde, og hvordan blåhvalen puster, svømmer og spiser og hvorfor den har blitt så stor og om hvordan den først levde på land kan du lese om i denne fantastiske faktaboken. Hver side har flotte illustrasjoner av Line Renslebråten. 

En verdensomseiling under havet av Jules Verne (1870)

Denne klassikeren fins i mange ulike versjoner. I hel oversettelse (over 500 sider), forkortet og gjenfortalt utgave. Den fins på bokmål og nynorsk og som hørespill, tegneserie, lydbok, e-bok og i papirbok. Den 150 år gamle boka handler om tre menn som jakter på et mystisk undervannsskjær. Over hele verden diskuteres dette merkelige fenomenet, som oppfører seg som en hval, men som kan forflytte seg jorden rundt i en enorm hastighet. 

Fin bok til høytlesning, lydbok eller lese selv for barn fra 9 år og oppover.Søppelplasten i havet av Kirsti Blom (2016)  

En rystende fortelling om hvordan havet er i ferd med å bli en gigantisk søppelplass. Havet er sjøfuglenes matfat. Hvert år dør mer enn en million sjøfugler fordi de spiser plast. Sammen og hver for oss kan vi hjelpe sjøfuglene og fisk og dyr i havet. Heldigvis har mange rundt om i verden allerede tenkt ut smarte oppfinnelser og løsninger på problemet. 

Inneholder masse fakta for alle som er opptatt av en grønnere og blåere verden! 


Dypgraven av Camilla og Viveca Sten (2017) 

Tolvårige Tuva bor på en øy og tar båt til skolen hver dag. Hun føler seg annerledes enn klassekameratene og holder seg mest for seg selv. De andre barna overser henne fullstendig. Likevel føler hun seg hjemme der hun bor. Hun liker å være på sjøen og er lommekjent i området. Men denne høsten er ikke som vanlig. Folk forsvinner sporløst på sjøen, hurtige, bleke skygger følger kjølvannet til skolebåten og svevende vesener viser seg mellom trærne . . .  

Passer for barn fra 10 år som liker overnaturlige vesener fra nordisk folketro, og tåler at det blir ulidelig skremmende!


Den hvite delfinen av Gill Lewis (2013) 

Kara blir mobbet fordi hun har dysleksi. Hun hater skolen. I likhet med sin mor, som forsvant for noen måneder siden, elsker Kara sjøen. Felix har motvillig flyttet med sine foreldre til kysten. Han hater sjøen. Han er en kløpper på pc og elsker å game. Kara og Felix misliker hverandre fra første stund. Men da de finner en skadet delfinunge på stranden, bestemmer de seg for å samarbeide for å redde den. 

En aktuell spenningsbok om korallrev som står i fare for å bli ødelagt av uvettig trålfiske og skruppelløse miljøsyndere i England. Passer fra 10 år og oppover.

Greia med maneter av Ali Benjamin (2016)

Greia med maneter er en bok som går i dybden på mange plan. Den inneholder en haug med vitenskapelige fakta om livet under havoverflaten. Spesielt om manetene, de langarmede geléskapningene som er så grasiøst vakre, men som også kan være dødelig giftige for mennesker. Boken går også under overflaten på ungdomsskoleeleven Zu, og skildrer hennes indre liv. Hun har bestemt seg for ikke å snakke, men vi får skildret hva hun tenker og hva som skjer og hva andre sier 

En gripende historie om tapt vennskap, sorg og undring. Så vakker, så trist, så gjenkjennelig og så nydelig skrevet at den vinner alle leseres hjerter. 

Passer for barn på mellom- og ungdomstrinnet.