Se og les 2022 - Takt og utakt

Se og les barne- og ungdomslitteraturkonferanse gikk av stabelen 14.-16. februar 2022 i Bergen og digitalt. For deg som hadde billett var det digitale innholdet tilgjengelig i en måned fra konferansestart. Tilgangen ble avsluttet 15. mars 2022.

Grafikk: Ragnar Rørnes.
Om konferansen

Se og les barne- og ungdomslitteraturkonferanse går av stabelen 14.-16. februar 2022 i Bergen og digitalt, og er en fagkonferanse for alle som er opptatt av barn, unge og litteratur.

Årets Se og les-konferanse vil være en kombinasjon av fysisk og digital konferanse. Vi har er begrenset antall fysiske plasser til konferansens program på Grand Hotel Terminus 15. og 16. februar (frist for fysisk påmelding utløpt). Samtidig tilbyr vi et digitalt program der scenesamtaler strømmes, der podkaster og innhold som er filmet i forkant gjøres tilgjengelig.

Tema for konferansen i 2022 er «Takt og utakt». Hva har skjedd og hva skjer innen barne- og ungdomslitteraturen i munningen av pandemien? Med Se og les 2022 ønsker vi å utfordre og utforske, gi påfyll og gode møter med litteratur, skapere og formidlere.


PROGRAM

I år er det Se og les - og lytt, ved at programmet også inneholder en rekke podkaster med gode og aktuelle samtaler. 

Se og les 2022 består av en programrekke som strømmes fra scenen tirsdag og onsdag, og ferdig innspilte programposter i form av podkast og video. Hele det digitale programmet er tilgjengelig i 1 måned fra 
konferansens start, inkludert det som strømmes. 

Se les - og lytt, delta på konferansen og få faglig innhold gjennom; 

 
  • STRØMMING 

  • PODKAST 

  • VIDEO


Som deltager
på Se og les 2022 vil du få tilsendt en lenke med digitalt innhold, inkludert strømming av det fysiske programmet på Grand Hotel Terminus. Lenken sendes til deg på e-post om morgenen 14. februar. Lenken tar deg til en nettside med oversikt over hele programmet, og der vil du ha tilgang til å se videoinnhold og lytte til podkaster.

Innholdet vil være tilgjengelig i en måned fra arrangementsstart.

Alle konferansens deltagere vil ha tilgang til alt av digitalt innhold. 

Forskjellen mellom de to billettypene er om man får se deler av programmet fysisk eller strømmet. De med billett til den fysiske konferansen får delta på praktiske verksteder og treffe andre formidlere og utøvere, samt få veldig god mat!

Endringer i det planlagte programmet kan forekomme.


Velg dagMandag 14. februar

Sted: Bergen Offentlige Bibliotek (Strømgaten 6, 5015 Bergen). Forseminaret vil foregå i auditoriet.


Forseminar

Kl. 11:00 - 14:00 - «I takt og utakt med kritikken»

NB! Dette seminaret strømmes på YouTube og er gratis, men skal du delta fysisk må du melde deg på her. Opptaket er tilgjengelig i en uke.

I de to lesetiltakene Uprisen og Ungdommens kritikerpris får ungdommene selv være kritikere. Begge prosjekter har vart i over femten år, og gjennom tre ulike foredrag vil vi sammenligne disse to prosjektene med erfaringer fra den profesjonelle kritikken. Er målgruppen og kritikerne enige? Treffer litteraturen? Og hvem treffer den? På hvilken måte? Seminaret som helhet vil belyse Foreningen !les sin bruk av kritisk lesning som metode, og hvordan metoden kan være fruktbar både når kritikken er i takt og i utakt med litteraturen og målgruppen. 

Seminaret arrangeres av Foreningen !les, med støtte fra Kopinor. 

Se hele programmet: Forseminar

kl. 11:00 - Velkommen og informasjon om dagen

kl. 11:05- Lesere i takt og utakt med bøkene

Vi ser nærmere på erfaringene med kritisk lesing i Uprisen – årets ungdomsbok. Hva ser ungdom etter? Treffer ungdomslitteraturen? Når er forfatterne i utakt med målgruppen sin? Er det målgruppen eller bøkene som bør tilpasse seg? 

Av Guri Fjeldberg, litteraturkritiker i Aftenposten og kritikerfadder i Uprisen. Fjeldberg er utdannet journalist, norsklærer og vaktmester. Hun har en mastergrad i barnelitteratur fra universitetet i Newcastle. Fjeldberg er forfatter av biografien Ikon Astrid Lindgren og 101. De beste barne- og ungdomsbøkene 2005-2015. Hun ble kåret til Årets kritiker i 2015.

kl. 11:50 - Pause

kl. 12:00 - Kritikere i takt og utakt med leserne

Barnebokkritikk.no er et godt utgangspunkt for å få oversikt over kritikken av barne- og ungdomslitteratur i Norge. Er de profesjonelle kritikerne i takt med ungdomskritikerne på uprisen.no? Hvor skiller de lag? Hvordan kan de to typene kritikk utfylle hverandre? 

Av Ingvild Bræin, litteraturkritiker og redaktør i Barnebokkritikk.no. Bræin er redaktør i barnebokkritikk.no. Hun har en mastergrad i nordisk språk og litteratur fra Universitetet i Bergen. Bræin har tidligere vært redaktør i det tverrfaglige nettidsskriftet Periskop. Dessuten har hun jobbet som forlagskonsulent, litteraturansvarlig i Bergens Tidende og redaksjonssekretær i Klassekampens Bokmagasin.

kl. 12:50 - Pause

kl. 13:00 - Bøker i takt og utakt med leserne

Hva skjer når bøkene ungdom leser ikke er ment for dem? Hvordan kan motstand og problemløsning brukes når bøker skal leses og forstås? Erfaringer fra klasserommet og Ungdommens kritikerpris. 

Av Margunn Vikingstad, litteraturkritiker i Morgenbladet og kritikerfadder i UKP. 

Margunn Vikingstad har hovedfag i nordisk språk og litteratur fra Universitetet i Oslo. Hun har jobbet som litteraturkritiker siden 2001, har skrevet for Dag og Tid og Morgenbladet, og vært kritikerfadder for Ungdommens kritikerpris. I tillegg er hun oversetter og forfatter.

kl. 13:45 - Oppsummering, diskusjon, spørsmål.

kl. 14:00 - Slutt

Om Foreningen !les

Om Foreningen !les

Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. 

Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 300 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. Foreningen !les har vært nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), fem ganger, sist i 2021. 

 
Les mer på www.foreningenles.no 

 

 

kl. 18:00: Minglekveld i kafeen på Bergen Offentlige Bibliotek

På konferansens første kveld er det mulig å stikke innom kafeen Amalies hage på Bergen Offentlige Bibliotek og treffe Se og les-folk fra kl. 18:00-21:00. Ingen påmelding kreves. Eller om man ønsker en rolig filmkveld, så er det mulig å se filmen The Third Man i bibliotekets kinosal kl. 18:00: Mandagsfilmen: The Third Man — Bergen Offentlige Bibliotek (bergenbibliotek.no).Tirsdag 15. februar

Sted: Hotel Terminus, Zander Kaaes gate 6, 5015 Bergen (ved siden av jernbanestasjonen).


Sceneprogram tirsdag (fysisk + strømmes)

kl. 08:30 - 09:30: Registrering, tilvisning av plass, enkel servering

 

kl. 09:30 - 09:45: Åpning av konferansen

 

kl. 09:45 10:00: Dagens essay av Tyra Teodora Tronstad

Tyra Teodora Tronstad. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen.

Forfatteren Tyra Teodora Tronstad fremfører sitt litterære essay med tittelen hun har fått utgitt, som denne gang er helt enkelt: Takt og utakt.

 

kl. 10:00 - 10:20: Foredrag – Barn og unges lesing og bruk av tekster - forfall eller nye muligheter?

Foredrag ved forsker Tove Stjern Frønes (ILS, Universitetet i Oslo).

Tove Stjern Frønes er en av våre fremste forskere på norske barns leseforståelse og arbeider tett med lærere om prosjekter.
I 2020 kom boka Like muligheter til god leseforståelse - 20 år med PISA.

I dette foredraget gir Tove et innblikk i hvordan står det til med lesing og barn og unge.
Hvordan kan vi lage litteraturrommet til et rom for alle?

 

kl. 10:25 10:55: Tar opp tråden

Steffen R.M Sørum. Foto: Privat. Tove Stjern Frønes. Foto: Cappelen Damm. Bjørn Sortland. Foto: Janne Solgaard, Aschehoug.


Bjørn Sortland og Steffen R.M. Sørum tar opp tråden videre med forsker Tove Stjern Frønes. Denne kompetente trioen skal lande på en tiltaksliste på fem punkter som sammen kan øke lesekompetansen hos norske barn og ungdom.

Steffen Renè Marandon Sørum er forfatter og førsteamanuensis i skrivekunst. Han er ansatt som faglig leder for Forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt. Tidligere har han vært forlagsredaktør hos Cappelen Damm og har utgitt bøker for barn, ungdom og voksne. Han har særlig interesse for gutter og lesning.

Bjørn Sortland er forfatter og professor i skrivekunst ved Norsk barnebokinstitutt. Han har utgitt en lang rekke barne- og ungdomsbøker og har stort engasjement for barn og lesing.

 

kl. 11:00 11:30: Fra bildebok til lydbilde

F.v. Hege Østmo-Sæter Olsnes. Foto: Stine Friis Hals . Lisa Nagel. Foto: Kristoffer Eliassen. Bjørn F. Rørvik. Foto: Anette Marcelle Hallquist.

Lydbøker og barnepodcaster er superpopulært hos de minste. Hva skjer i overgangen fra bildebok til lydbok?

Hvordan kan lydboka endre fortellingsrommet? Hva krever det av endringer, hva mister man og hvordan utvides det? Og hva skjer med illustratørens rolle i en bildebok som blir lydbok? Hvilke hensyn tar forfatteren når han skriver for lyd?

Lisa Nagel i samtale med forfatter Bjørn Fredrik Rørvik, og forfatter, illustratør og dramapedagog Hege Østmo-Sæter Olsnes.

Hege Østmo-Sæter Olsnes er forfatter og illustratør. Hun er utdannet dramapedagog. Hun har utgitt bildebøkene om Rot og Bjørne, som hun også har lest inn som lydbok.

 

kl. 11:30 11:45: Pause

 

kl. 11:45 12:15: Lydbokkritikk

Strømmetallene stiger, men lydbokkritikken uteblir. Vi har utfordret et kompetent panel til å sette en standard for lydbokkritikk for barn.

Hvilken kompetanse kreves av kritikeren? Og hva anmelder vi: Historien eller produksjonen? Vi drar deg gjennom lytteeksempler og har som mål å meisle ut lydbokkritikkens viktigste bud.   

Karen Frøsland Nystøyl er og fagredaktør for litteratur og scenekunst i Periskop. Hun er teater- og litteraturkritiker og anmelder blant annet for NRK P2 og avisen Vårt Land.  

Kristoffer Jul-Larsen er førsteamanuensis i norsk ved HVL og radio- og kritikkforsker.

Kristine Rui Slettebakken er forfatter, skuespiller og lydbok-innleser. Hun debuterte som forfatter med Jo har skjedd, som ble nominert til Trollkrittet, Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres debutantpris. 

Aishath Afeef har mange års erfaring både foran og bak mikrofonen. Hun har jobbet mange år i NRK P3, blant annet i programmer som Juntafil, Popsalongen og VG-lista Topp 20. Hun har også jobbet med utvikling av podcaster, og er lydbokprodusent i Gyldendal forlag.

Samtalestyrer Karen Frøsland Nystøyl.

 

kl. 12:15 13:15: Lunsj

 

kl. 13:15 13:55: Tegneserier for slukerne

Hans Ivar Stordal. Foto: Privat. Odin Helgheim. Foto: Kine-Erica Bjune Yrstad. Hans Jørgen Sandnes. Foto: Eigil Rasmussen Korsager.

Tegneserier for mellomtrinns-lesere topper listene. Hans Ivar Stordal gir oss en kjapp oversikt over feltet og snakker med tegneserieskaper Odin Helgheim og illustratør og forfatter Hans Jørgen Sandnes om å lese bilder, og om tegneserier som et eget mangfoldig medium med egne regler, styrker og særpreg.

Hans Ivar Stordal er skribent, tegneserie-redaktør, oversetter og foredragsholder. Han er tidligere leder av Norsk kulturråds tegneserieutvalg.

Odin Helgheim er utdannet grunnskolelærer, men jobber nå fulltid som serieskaper. Ragnarok - Fimbulvinter er Odin Helgheims andre tegneserieroman. Den første, Ragnarok - Fenrisulven, vant Arks barnebokpris 2020.

Hans Jørgen Sandnes er illustratør, animatør og tegneserieskaper. Sammen med Jørn Lier Horst har han laget bøkene om Detektivbyrå nr. 2, som er Norges bestselgende barnebokunivers med et opplag på over 2 millioner. Våren 2020 debuterte Hans Jørgen Sandnes som forfatter og tegneserieskaper med Ned i dypet, den første boken i serien Krypto. Han har også blant annet illustrert klassikere som Alf Prøysens Sirkus Mikkelikski og Anne-Cath. Vestlys Mormor og de åtte ungene samt den nye barnebokserien til Ada og Andrine Hegerberg.

 

kl. 14:00 14:15: Dagens essay av Johan B. Mjønes

Johan B. Mjønes. Foto: Niklas Lello. 

Forfatteren Johan B. Mjønes fremfører sitt litterære essay med tittelen han har fått utgitt, som denne gang er helt enkelt: Takt og utakt.

Johan B. Mjønes er oppvokst på Orkanger, bosatt i Oslo. Han har hovedfag i allmenn litteraturvitenskap, og arbeider som forfatter og tekstforfatter. Mjønes skriver bøker for barn, ungdom og voksne.

 

kl. 14:15: Avslutning

 

Kl. 18:00: Kveldsarrangement på Bergen Offentlige Bibliotek

Det blir quiz, matservering og underholdning på Hovedbiblioteket for de som deltar fysisk på konferansen. Invitasjon til kveldsarrangement er sendt til de med fysisk billett. (Har du kjøpt fysisk billett, men ikke mottatt invitasjon? Kontakt camilla.larsen@bergen.kommune.no).


Podkaster tirsdag

Podkastene gjøres tilgjengelig for billettkjøpere når konferansen begynner.

 

Oppmerksomhetskampen

Lena Lindgren. Foto: Julie Pike.

Hva skjer med oppmerksomheten vår når den styres av algoritmer og stadige avbrudd? 

Ser vi starten på slutten på lesing slik vi kjenner den. Er dette en krise eller naturlig utvikling? Og hva skjer med litteraturen?  

Mathias Jørgensen. Foto: Privat.

Vi har invitert Lena Lindgren, forfatter av boka Ekko- et essay om algoritmer og begjær og Mathias Jørgensen, leder avdelingen Z - VGs ungdomssatsing, som begge vet mye om hvordan vår oppmerksomhet fanges. De samtaler med Øystein Espe Bae (NBI).

 

Å tørre å treffe her og nå

Randi Fuglehaug. Foto: Agnete Brun.

Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen vant Uprisen 2021, og har virkelig truffet ungdom med serien Halve kongeriket.

- Akkurat som en Netflix-serie skriver en av ungdomsanmelderne. -Ungdomsdrama som vi kunne ha opplevd, skriver en annen.

Anne Gunn Halvorsen. Foto: Agnete Brun.

Hvordan har forfatterne jobbet for å treffe så godt på tidsånden at ungdommene opplever at dette er noe de kjenner seg igjen i, selv om handlingen likner et eventyr? Har de laget en serie som blir utdatert raskt pga tidstypiske referanser, og er det derfor de treffer takten akkurat nå? Eller er dette en eviggyldig askepotthistorie i ny innpakning?

Vi prøver å gå tett på og komme forbi kosepraten.

Samtaleleder: Arne Svingen.

 

Lydbokkritikk

Kristine R. Slettebakken. Foto: Julie Pike.

Hvordan lager vi god lydbokkritikk? 

Barn lytter snart like mye til bøker som de leser dem. Det gjør lydbokkritikk uunnværlig. Men hva bør god lydbokkritikk inneholde?

En forsker, en scenekunst- og lydbokkritiker, og en forfatter og innleser, sparker i denne podkasten opp til lydbokdebatt under Se og les. Hva må vi ta høyde for når vi lager og anmelder lydbøker for barn?

Kristoffer Jul-Larsen, Kristine Rui Slettebakken og Karen Frøsland Nystøyl tar tempen på lydlitteraturen.

Samtalestyrer Karen Frøsland Nystøyl.

 

Saklig tegneseriekunst for ungdom

Nora Dåsnes. Foto: Oda Berby.

Nora Dåsnes har utgitt den sterke grafiske romanen Ubesvart anrop med utgangspunkt i hendelsene på Utøya 22. juli 2011. Hvordan har hun arbeidet med dette stoffet?

Samtaleleder: Lene Ask.


Verksteder tirsdag

Sted: Hotel Terminus, Zander Kaaes gate 6, 5015 Bergen.

Se og les inviterer tirsdag 15. februar til praktiske verksted/kurs. Alle verkstedene foregår mellom kl. 14:45 og 16:15.

Verkstedene er gratis for påmeldte med fysisk billett til Se og les-konferansen. Etter kjøp av billett til fysisk deltagelse sender vi deg en lenke der du kan melde deg på det verkstedet du ønsker å bli med på (begrenset antall plasser per kurs).

VERKSTED 1

Stemmen

KL. 14:45 - 16:15

Foto: Hana Lopez / Unsplash.

I dette verkstedet jobber man kun med stemmebruk, hvordan bruker man stemmen riktig uten å slite på stemmebåndene, hvordan varmer man opp før formidling, hvordan får man stemmen til å bære helt til bakerste rad når man formidler.

Stemmepedagog Tom Karlsen driver senteret Stemmelogopedi og har bred erfaring med scenekunstnere.

VERKSTED 2

Formidlingsworkshop

kl. 14:45 - 16:15

Lise Grimnes. Foto: Anja Ivanowitz.

I denne workshopen tar vi utgangspunkt i din egen opplevelse av en bok.

Vi utforsker hvordan din lesning kan være utgangspunkt for å formidle for barn og ungdom. Det handler om dialog med boka og dialog med barna. Du skal være trygg og ungene skal bli hekta. Hvordan få barna til å løpe til hyllene for å finne akkurat den boka du nettopp har snakket om?

Lave skuldre og mye humor er utgangspunktet for workshopen som ledes av forfatter og litteraturformidler Lise Forfang Grimnes.

Lise Forfang Grimnes har siden 2003 turnert med ulike forestillinger i Den Kulturelle Skolesekken, først som forteller og siden som forfatter.

Grimnes har skrevet to ungdomsromaner; Kaoshjerte (2014) og Blodskraft (2016). For Kaoshjerte ble hun tildelt Kulturdepartementets debutantpris og Østfoldungdommens kritikerpris.

 

VERKSTED 3

I takt og utakt med publikum

kl. 14:45 - 16:15

Stein Ove Øygardslia. Foto: Privat.

10 kroppslige finurligheter for en bedre presentasjonsteknikk. 

I denne lille workshopen får du ti verktøy som gjør deg til en bedre foredragsholder, presentatør eller oppleser. På en enkel og humørfylt måte ser vi på hvordan kroppsspråk, pust og tilstedeværelse har innvirkning på oss selv og de som lytter til oss. Workshopen passer for deg som vil lære mer om presentasjonsteknikk og kroppsspråk. Den er utformet med lav terskel og stor takhøyde, og passer både for oss som er ukomfortable foran et publikum, og for deg som trives godt på podiet.

Stein Ove Øygardslia er utdannet skuespiller og jobber frilans med base i Bergen. Stein Ove er lidenskapelig opptatt av skuespillerens fysiske uttrykk, og er svak for fysisk komikk.

VERKSTED 4

Å være tilstede i formidlingen

kl. 14:45 - 16:15

Hannah Wozene Kvam. Foto: Thomas Barstad Eckhoff.

Litt rusten etter lite formidling og mye hjemmekontor og skjermmøter? Denne workshopen er for deg som formidler, om det er til barn eller voksne.

Workshopen passer for deg som vil lære mer om presentasjonsteknikk og kroppsspråk. Her får du praktiske øvelser i hvordan være til stede med kroppen i en formidling, hvordan takle nervøsitet og reaksjoner fra salen. 

Lav terskel og stor takhøyde, både for deg som kjenner det litt ukomfortabel foran publikum, og deg som trives på podiet.  

Hannah Wozene Kvam er artist, skribent og slam-poet og har i en årrekke jobbet som formidler. Hun er en erfaren veileder i å stå foran et publikum og formidle budskap på en god måte , der hode, hjerte og kropp er medspillere. Ikke fiender. Onsdag 16. februar

Sted: Hotel Terminus, Zander Kaaes gate 6, 5015 Bergen (ved siden av jernbanestasjonen).

 

Sceneprogram onsdag (fysisk + strømmes)

 

kl. 09:00 - 09:15: Dagens essay av Peter F. Strassegger

Peter F. Strassegger. Foto: Fredrik Arff

Forfatteren Peter F. Strassegger fremfører sitt litterære essay med tittelen han har fått utgitt: Takt og utakt. 


kl. 09:20 - 10:00: Mangfold i takt og utakt

F.v. Aon Raza Naqvi. Foto: Michael Angeles. Hanna Bovim Bugge. Foto: Leser søker bok. Ragnfrid Trohaug. Foto: Cappelen Damm. Therese Fluge. Foto: Privat. Mira Thiruchelvam. Foto: Jenny Hviding.

Alle skal kunne kjenne seg igjen en bok, heter det. Men hvem er "vi" som skal ha mulighet til å ta del i litteraturen? Gir litteraturen rom for gjenkjennelse og innblikk i ulike erfaringer for alle? Stilles det andre krav til barnelitteraturen enn til voksnes litteratur- og skal litteraturen oppfylle en pedagogisk tanke? Vi lurer også på hvor langt forlagene, forfatterne og illustratørene bør gå for å oppnå mangfold i litteraturen, og hva bibliotekene og formidlerne kan gjøre.

Samtaleleder er forfatter og kreatør Aon Raza Naqvi og i panelet er Hanna Bovim Bugge, Leser søker bok, ungdomsarbeider og musiker Mira Thiruchelvam, litteraturformidler Therese Fluge fra Sletten Biblab, og Ragnfrid Trohaug, forlagssjef og forfatter i Cappelen Damm.

 

kl. 10:05 - 10:45: Å skrive en annens historie

Mariangela Di Fiore. Foto: Gyldendal

Mariangela Di Fiore og Cathrine Trønnes Lie ble tildelt Brageprisen 2021 i åpen klasse, sakprosa barn og unge for boka Søstre. Min historie etter Utøya. Boka er en personlig og sterk fagbok for ungdom.

Mariangela Di Fiore har fulgt Cathrine siden 2012, og gjengir i boka Cathrines versjon av hendelsene på en imponerende og respektfull måte. Å gi form til så omfattende hendelser og stofftilfang stiller store krav til utvelgelse og strukturelle grep.

Forfatter Alf van der Hagen samtaler med Mariangela Di Fiore om arbeidet med denne boken.

 

kl. 10:45 - 11:00: Pause

 

kl. 11:00 12:00: Panelsamtale: Foreldre i utakt

Neda Alaei. Foto: Julie Pike. Åse Ombustvedt. Foto: Eigil Korsager. Tiger Garté. Foto: Nathan W. Lediard.

Panelsamtale med Neda Alaei, Åse Ombustvedt og Tiger Garté som alle har skrevet om unge som lever med foreldre som ikke makter å fylle foreldrerollen. Samtaleleder er kritiker Ingvild Bræin.

Neda Alaei ble uteksaminert fra forfatterstudiet ved Norsk barnebokinstitutt i 2017. Hun er utdannet barnevernspedagog, og til daglig er hun miljøterapeut og jobber med ungdom. Dette er ikke oss er hennes første roman. For den fikk hun Kulturdepartementets debutantpris, Bokbloggerprisen og Uprisen. i 2021 kom hennes andre bok, Å fange luft.

Åse Ombustvedt er forfatter og lærer. Hun var nominert til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris 2020 for diktsyklusen «Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?», illustrert av Marianne Gretteberg Engedal. I 2021 kom diktsamlingen Ring hvis det er noe, illustrert av Inga Husebø Sætre.

Tiger Garté er forfatter og redaktør og debuterte med den kritikerroste romanen Burnout i 2007. Jo Nesbø delte Bokklubbprisen med ham for utgivelsen. I 2012 kom Fuglehotellet, som han ble nominert til Bokhandlerprisen for. Og for boken Dette dreper oss ble han nominert til Brageprisen for «Beste barne- og ungdomsbok» i 2021. Garté er født i Surnadal, men bor nå i Oslo. Les mer om forfatteren på www.tigergarte.no


kl. 12:00 13:00: Lunsj

kl. 13:00 13:30: Den kulturelle skolesekken

I Den kulturelle skolesekken (DKS) formidles det barne- og ungdomslitteratur til elever over hele landet, hver eneste skoledag, året gjennom. I denne programposten får du vite hvordan ordningen fungerer, hvorfor formidling av barne- og ungdomslitteratur er så viktig og hva de som jobber med å produsere og programmere innhold til DKS ser etter. I tillegg får du vite hvordan du kan få vist din litteraturproduksjon på Komma, visningsarena for litteratur i DKS, som arrangeres i forkant av Norsk Litteraturfestival på Lillehammer hvert år, og hva det kan føre til for deg som utøver.

Medvirkende:

Kristine Rui Slettebakken, forfatter og utøver i DKS

Ingvild Christine Herzog, daglig leder Norsk Forfattersentrum

Kristin Stoltz Thomassen, fagansvarlig litteratur Kulturtanken

 

kl. 13:30 - 13:45: Dagens essay av Camilla Kuhn

Camilla Kuhn. Foto: Maja Hattvang

Forfatteren Camilla Kuhn fremfører sitt litterære essay med tittelen hun har fått utgitt: Takt og utakt. 


kl. 13:45 - 14:00: Avslutning

 


Videoforedrag onsdag

Videoene gjøres tilgjengelig for billettkjøpere når konferansen begynner.


Kropp i utakt: Fettskam og bekymring

Malin Jenssen Bakken. Foto: Privat.


Gjennom media, litteratur og filmer møter vi ofte problemene knyttet til overvekt og fedme, både hos voksne og barn. Men må en tjukk kropp nødvendigvis være et problem, og hva består i så fall problemet i? I dette innlegget retter høgskolelektor Malin Jenssen Bakken, HVL, fokus mot hvordan den tjukke kroppen fremstilles og problematiseres i et utvalg barnebøker, og spør hvilke konsekvenser det får at en tjukk kropp ofte fremstilles som en problematisk kropp. Hvilke diskurser om kropp reflekteres i disse bøkene, og hva forteller de oss lesere om hvilke kropper som er akseptable?

Høgskolelektor Malin Jenssen Bakken, Høgskulen på Vestlandet.


Taktfaste maskiner

Med Brageprisnominerte Tøffe maskiner har illustratør og forfatter Line Halsnes laget noe så sjeldent som en norskprodusert fagbildebok om arbeidskjøretøy. Bibliotekformidler Oda Johnsen Longvanes har reist hjem til Line for å snakke om hvordan hun jobber for å gjøre et stort emne relevant for små lesere.Podkaster onsdag

Podkastene gjøres tilgjengelig for billettkjøpere når konferansen begynner.

 

Gunilla Bergstrøm og Albert Åberg

Gudny Ingebjørg Hagen. Foto: Britt Myhrvold.

Forfatter og illustratør Gunilla Bergstrøm ga ut sin første Albert-bok God natt, Alfons Åberg i 1972, en stutt, butt gutt som ble skapt på en helg. I 2022 er Albert Åberg-karakteren 50 år. Gunillas eget liv og virke som journalist er på ulike og interessante måter tett sammenvevet med forfatterskapet.  

I denne samtalen som ledes av Ragnfrid Trohaug, forfatter og forlagsjef i Cappelen Damm, gir forfatter og dramatiker Gudny Ingebjørg Hagen et dypdykk i Gunilla Bergstrøms forfatterskap.

Gudny Ingebjørg Hagen er førskolepedagog, prisbelønnet forfatter og dramatiker. Hun var i mange år medlem av Musikk- og Teatergruppa VISVAS, og har bl.a spilt rollen som Albert Åberg på scene og plate.

 

 

Å oversette takt og rytme

Vibeke Saugestad. Foto: Oversetterforeningen.

Hvordan arbeider oversetteren med takt og rytme?

Vibeke Saugestad har oversatt blant annet ungdomsbøkene til den amerikanske forfatteren Angie Thomas. Sammen med Stian Omland, oversetter og bibliotekformidler, snakker hun om arbeidet med å oversette Angie Thomas' bok På vei mot toppen, der rap er en viktig del av handlingen, en oversettelse som hun ble tildelt Bastianprisen 2021 for.

Vibeke Saugestad er oversetter, buktaler og tidligere rockevokalist, bosatt i New York. Hun har oversatt en lang rekke bøker, og ble i 2021 tildelt Bastianprisen for oversettelsen av På vei mot toppen.

 

Programkomité og samarbeidspartnere

 
Konferansens programkomité har bestått av:
Øystein Espe Bare (NBI)
Mari Kjenes (NBU)
Hannah Wozene Kvam
Eldrid Johansen
Bjørn Arild Ersland
Margrete Rasmussen (Bergen Offentlige Bibliotek) leder og prosjektansvarlig

Takk til våre samarbeidspartnere:
Norsk Barnebokinstitutt, Norske barne- og ungdomsbokforfattere, Norsk forfattersentrum, IBBY Norsk Barnebokforum, Leser søker bok, Grafill, Foreningen !les, Cappelen Damm forlag, Vigmostad og Bjørke/Ena forlag, Aschehoug Forlag, Gyldendal norsk forlag, Høgskolen i Bergen, ILS Universitetet i Oslo, Oversetterforeningen, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, VG, DKS, Høgskolen i Bergen.

Støttet av Kulturrådet Norsk kulturfond og Fritt Ord.