Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Mona Fonnes sist endret 2019-07-10T10:46:05+02:00
Skal du på stranden i sommer, på hyttetur, eller kanskje på campingferie? Koser du deg hjemme og trenger en sommerlig bok? Vi har bøkene!

Skribenter: Trine Dale, Maria Lüpke Hopland og Signe Lill Steinskog 

 

0 - 3 år | 3-6 år | Lesestart | 6-9 år | 9-12 år | Fagbøker |

 

- 0-3 år -

Fie og Milo på stranda av Pauline Oud (2011) 

Sola skinner, Fie og Milo vil på stranden! Det er mye som må pakkes før de er klare til å gå på stranden: Badetøy, håndkle, solkrem, solbriller, parasoll, mat. Husker de å pakke alt, og kommer de seg på stranden til slutt? 

 

Brillebjørn flyr av Ida Jackson og Jens A. Larsen Aas (2018)

I bøkene om Brillebjørn følger vi den kjente bjørnen fra barne-tv som liten. I denne boken skal Brillebjørn til syden med de to mødrene sine, og vi får følge med på flyturen. Her kan du lese om sikkerhetskontroll, flymat, flydoen, turbulens og det lysende skiltet som viser at du må sitte stille og ha på setebeltet, selv om Brillebjørn helst vil hoppe og danse. En veldig fin bok å lese for de som ønsker å forberede seg på sin første flytur. 

 

Tramp og Line: Den nye vennen av Alex Scheffter (2016)

En sommerdag drar bestevennene Tramp og Line på stranden. De vasser i vannet, samler på skjell og graver i sanden. Det ser til å bli en super dag, men så tar Line seg en hvil. Tramp blir da kjent med Ola, og de to har det kjempegøy sammen. Når Line våkner føler hun seg utenfor. Hun vil ikke leke de samme lekene som Tramp og Ola. Kan de bli gode venner alle tre? 

 

____________________________________

 

- 3-6 år - 

  

Jo får en venn av Lene Ask (2014)

Jo og Jenny skal bo i campingvognen til bestefar i nesten hele sommer. På campingplassen er det flere andre barn, og der møter de Kasper. Han er like gammel som Jo og Jenny, men det viser seg fort at det ikke alltid er like lett å være tre. 

 

Vaffelfisken av Bjørn F. Rørvik (2016)

 

 Reven har lånt en bok om fisker på biblioteket. Den aller flotteste fisken, synes Grisungen, er vaffelfisken som hører til flyndrefamilien. V. G. M. S. står det under bildet, «Veldig God Med Syltetøy!» Reven finner frem fiskestangen Surribus Max til seg selv og en fiskepinne til reven, og sammen legger de ut på fiskeekspedisjon til et ferskvann i nærheten. Med spagetti bolognese på kroken skal de fange vaffelfisk. Ved vannet møter de en gjeng med dåsemikler, og Bartenøkken lurer under overflaten! 

 

Astrid Lindgrens sommer av Astrid Lindgren (2018)

 

Dette er en samling med åtte sommerlige fortellinger fra Astrid Lindgrens eventyrlige univers. Les om Emil som heiser lille Ida opp i en flaggstang, om Lotta fra Bråkmakergata på tur, om Pippi som finner en spunk og enda flere historier. 

 

____________________________________

-Lesestart-

 

Bade i sølv av Mats Wänblad (2016)

Ebba vil bli med Boris og familien hans på badetur, men med en monsterfamilie blir det en ganske annerledes tur på stranden enn det Ebba hadde sett for seg. Boris forteller om en herlig strand med myk sand og glitrende vann: “Det er som å bade i sølv!” Ebba gleder seg til å bade i sølv, det har hun aldri prøvd før. 

 

Krabbekrise av Anna R. Folkestad (2016)

Det er ein varm og fin sommardag. Besten, besta og Bo skal på stranda. Der er det krabbefiskekonkurranse. 1. premien er is. Besta insisterer på at vinnar-is smakar best og hiv seg over konkurransen med stor iver, men krabbefisking tar lang tid. Veldig lang tid! Vil dei vinne utan at Besta rotar det til? 

  

Kaja og Stine og gutten som forsvant av Line Baugstø (2013)

Kaja og Stine er detektiver, de kaller seg for “De to blå”. En sommerdag da de er på stranden forsvinner Magnus på fire år sporløst. Moren til Magnus leter etter ham overalt, men kan ikke finne han. Kaja og Stine er jo detektiver, så de bestemmer seg for å hjelpe til, men de har aldri hatt en så alvorlig og skummel sak før. 

 

____________________________________

 

- 6-9 år -

 

Camping-mysteriet av Martin Widmark (2011)

 

Det er deilig og sommerstille på campingplassen der Lasse og Maja telter sammen med Miranda og den lille apen hennes. Men så begynner ting å forsvinne og naboene oppfører seg stadig mer mystisk. Og når eieren av campingplassen finner ut at alle krepsene hans er stjålet, forstår Lasse og Maja at ferien er over. På tide med litt detektivarbeid! (forlagsomtale)

 

Ville på sommerferie av Anne Sofie Hammer (2019)

Ville er ferdig med 1. klasse, og klar for sommerferie. I denne boka kan du lese om en kanotur som ikke går helt som planlagt (og en streng nabo-mamma som blir veldig våt), og hvorfor det er veldig gøy med heliumsballonger! Du lærer også hvordan man kan lage sin egen is (men kanskje mest om hvordan man ikke skal gjøre det.) Og det ser stilig ut å kunne klatre rett opp en trestamme, men det er ikke fullt så gøy å prøve det med piggsko man har laget selv. (forlagsomtale)

 

Bestefar og jeg seiler vår egen sjø av Hilde Hagerup (2018)

Det er sommerferie og Pelle og familien reiser på hyttetur til en gammel og primitiv hytte. Moren til Pelle har dessuten bestemt at dette skal være en skjermfri og sukkerfri ferie. Heldigvis har de med seg bestefar, som ikke er som en vanlig bestefar, men mer som en kul, og litt smågal, storebror. Sammen lager de en pakt. “Bestefar og Pelle lover å sabotere mammas hytteregler (Koste hva det koste vil!).”. Boken er nydelig illustrert av Ingrid Dos Santos og er den frittstående oppfølgeren til «Bestefar og jeg sparer til hund : obs! obs! superhemmelig». 

 

____________________________________

 

- 9-12 år -

 

Hedvig får en sommervenn av Frida Nilsson (2019)

Hedvig bor på et småbruk langt bort i hutaheiti. Det er sommer og bestevenninnen, Linda, er bortreist på ferie. Det er ingen å leke med, bare eselet Max-Olav og katten Bosse. Da farmor attpåtil blir syk og oppfører seg veldig rart, ser det ut til å bli en trist og kjedelig sommer, men det er før Steken dukker opp! Sammen med Steken blir sommeren alt annet enn kjedelig. Alt føles bedre med en ny venn: ««Ha det!» skriker hun mens hun skynder seg bort fra ødegården, som ikke er øde mer i det hele tatt. Lykken ruser i blodet. Det har kommet en nabo, et barn akkurat som henne selv! Og de er allerede venner!» 

 

Familien Schwindel på ferie av Julian Clary (2017)

Det er sommerferie, og Teddingtons mest hårete familie unner seg en velfortjent ferie ved sjøen. Med den utvidede hyenefamilien på slep pakker de campingutstyret og setter kursen mot Cornwall. Men disse hyenene har en tendens til å havne i trøbbel, og denne gangen blir Bob tatt for å være en valp og  stjålet av en ond hundenapper. Familien Schwindel må være skikkelig smarte om de skal klare å oppspore og redde alle de bortførte bikkjene. Spørsmålet er bare om de greier å ordne biffen uten å bli helt dyriske? (forlagsomtale)

 

Syden av Marianne Kaurin (2018)

Siste skoledag før sommerferien spør læreren til Ina hva elevene skal i ferien. Alle de andre elevene har fantastiske ferieplaner Ina bare kan drømme om, så hun lyver og sier at hun skal til syden. Sannheten er at Ina skal tilbringe sommeren i en sliten boligblokk sammen med moren, som er arbeidsledig og lett deprimert. I frykt for at noen skal oppdage at hun ikke er i syden må hun også holde seg mest mulig innendørs. Heldigvis møter hun den nyinnflyttede og litt rare gutten Vilmer, som hun egentlig ikke vil være venn med, men som ender med å redde sommerferien. 

 

____________________________________

 

-Fagbøker -

 

Familiesirkus presenterer gateleker for hele gjengen av Ragnhild og Per Olav Sølvberg (2012)

Sommerferien er lang, og det kan av og til bli litt mye ipad og netflix. Frustrerte foreldre ber barna om å gå ut og leke, men hva skal de egentlig finne på ut? Familiesirkus presenterer gateleker for hele gjengen gir leseren hele 33 forslag til morsomme ting å finne på ute. Her finner du både gode, gamle leker, som foreldre- og besteforeldregenerasjonen kanskje husker fra sin egen barndom, og helt nye gateleker. Nå er det ingen grunn til å sitte inne i ferien! 

 

Hakkespettbøkene (1995-2002) 

Mange foreldre husker sikkert Hakkespettbøkene fra egen barndom. Hakkespettene er speidertroppen til Donald Ducks tre nevøer, og disse bøkene er troppens håndbøker. Bøkene er fulle av morsomme og interessante fakta, tips og triks. Biblioteket har syv hakkespettbøker med undertitler og tema som; I skog og mark, vår magiske verden og uteleker. Her kan du for eksempel lære hvordan man kan sende hemmelige beskjeder til hverandre med lommelykt, lage mat på tur, eller lage en kjempestilig undervannsvulkan. 

 

Barnas kuleste spørrebok av Geir Tunby (2008)

Quiz og spørrebøker hører ferien og hytteturene til. Vi har mange spørrebøker på biblioteket, blant annet Barnas kuleste spørrebok. I denne boken får du over 1300 spørsmål om det meste mellom himmel og jord. Kategoriene og vanskelighetsgradene er varierte slik at man skal kunne finne noe for alle familiemedlemmer. Vet du for eksempel hvordan du kan finne ut hvor gammelt et tre er, eller hva vi kaller huset til den amerikanske presidenten?