Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Vibeke Garrod sist endret 2017-11-06T12:46:43+00:00 Kilder: literarymagazine.com, expressen.se, scenkonstportalen.se, saltgrodan.de, Hedensgrens.se
Pija Lindenbaum er en produktiv og mangfoldig forfatter. Hun illustrerer bøkene sine selv, og uttrykket er sterkt, freidig og uforutsigbart. Lindenbaum tar opp utfordrende temaer på en original måte, alltid med humor og glimt i øyet.

Pija Lindenbaum er en produktiv og mangfoldig forfatter. Bøkene hennes viser ofte frem det stille, sjenerte barnet, barnet som går sine egne veier og ikke alltid gjør det som forventes. Karakterene kan gjerne si ting som ikke "passer seg", ting som vi gjerne ønsker å si, men som er imot omgivelsenes normer. Lindenbaum tar opp utfordrende temaer på en original måte, alltid med humor og glimt i øyet. Det er barnas hverdag vi får servert, fra barnas perspektiv. Vi kan lett kjenne oss igjen, og som voksne og foreldre blir vi kanskje satt litt på plass også?

Hun illustrerer bøkene sine selv, og uttrykket er sterkt, freidig og uforutsigbart. Figurene i bøkene er barn av en moderne samtid, med temaer som uttrykker mangfoldighet og inkludering. Pija Lindenbaum forteller selv at hun gråt seg gjennom sitt første illustrasjonsoppdrag, det kjentes så skrekkslagent. Å gjøre noe så stort. Men etter hvert gikk det bedre. Riktig så mange bøker har det blitt, og en hel haug med priser og utmerkelser.

Pija Lindenbaum er født i Sundsvall i Sverige i 1955. Hun er utdannet illustratør og formgiver ved Konstfack i Stockholm. I 1990 debuterte hun med Else- Marie og de små pappaene. Den handler om lille Else-Marie som tilhører en noe ukonvensjonell familiekonstellasjon. Hun har ikke bare én pappa, men sju! Lindenbaum vant Expressens barnebokpris med denne boka.

gittan 1Utover 2000-tallet kom bøkene om Gitte, hvorav Gitte og gråulvene er den første. Her møter vi  barnehagejenta Gitte som går seg bort når barnehagen er på tur. Gitte havner inne i skogen, redd og alene. Det blir ikke bedre når en flokk ulver dukker opp, men Gitte gjenvinner balansen og bestemmer seg for å vise dem hvordan man leker og har det gøy. Like etter kom Gitte og sydensauene og Gitte og

gitte gjemmer

elgbrødrene. Her er Gitte henholdsvis på sydentur hvor hun treffer noen tørste og dovne sauer, og hjemme hos seg selv med selskap av noen elger.

Den siste boka om Gitte heter Gitte gjemmer seg og kom i 2012. Puma er en stor jente som passer barn i oppgangen der Gitte bor. Gitte liker å komme dit på besøk og være sammen med lille Hjørdis og de andre dagbarna. Men så blir Hjørdis og Gitte litt for ivrige med de minste babyene, og en av dem faller i gulvet. Gitte blir iskald inni seg, og vil bare gjemme seg bort.

 

 

åkes mamma

Morgenstunden kan være travel. Klær skal på, mat skal spises og ting skal plasseres på rett sted. I boka Da Åkes mamma glemte alt treffer vi Åke og mammaen hans. De har det alltid veldig travelt om morgenen. Mammaen til Åke bråker og roper. Da pleier Åke å ta på seg en drakegreie på hodet. Der inne er det passe stille. En dag våkner Åke før mammaen, og da han skal vekke henne ser han at hun har blitt en slags drake. Åke synes det er lurest at de tar seg en tur på sykehuset, og på vei dit skjer det mange rare ting.


Lille-Zlatan og kule onkel Tommy tar for seg hvordan det er å være sammen med den kuleste onkelen når mamma og pappa er på Mallorca. Onkel Tommy og Ella finner på så mye kjekt. Lille-Zlatan, sier Tommy, enda hun heter Ella! Jo, hun er god i fotball. Onkel Tommy er ikke like begeistret for ballspill. Ella merker at onkelen liker å være sammen med henne. Men så får de besøk av vennen til onkel Tommy, Steve. Han ser kjedelig ut og har stygge bukser. Ella blir sjalu.

 

siv sover

De fleste vet hvordan det er å sove borte, det kan være kjempespennende og annerledes. Men innimellom ender det i fiasko også, og man vil bare hjem igjen. Stort sett er det en kombinasjon. Siv sover seg bort handler om den lille jenta Siv som skal sove hos bestevenninnen Cerisa. Hos Cerisa har de mange dører og det lukter annerledes. Cerisa vil ha det helt mørkt på rommet når de skal sove, mens Siv er vant til bittelitt lys. Siv får ikke sove og beveger seg gjennom det ukjente huset alene.

 

Hvis du vil vite mer om Pija Lindenbaum kan du høre henne fortelle selv her, i programmet Sommar & vinter i P1 i Sveriges Radio. Dessuten kan du lese om hun i bladet "Opsis barnkultur" som barneavdelingen abonnerer på. Det aktuelle nummeret er nr. 1 i 2011.