Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Silje Egge sist endret 2017-08-30T14:19:35+02:00
Alt var tilsynelatende i orden, helt til du åpnet en av disse bøkene.

Ikke la deg lure av de rampete skøyerne på forsiden. Det er riktig nok ganske moro til å begynne med, men hva tror du er sjansen for at denne fortellingen har en lykkelig slutt?

Pøbler i pels og pysjamas

Handlingen i Pøbler i pels og pyjamas finner stort sett sted om natten - i skogen, hvor det ofte er skogbrann, og hvor det i tillegg bor et ildsprutende vilt dyr... Dette går åpenbart ikke bra. Spesielt ikke når lillebror en natt finner ut at han skal gå ut i skogen - som er i fyr og flamme, fordi han vil kjøre brannbil. Storesøster løper etter og leter og leter, men finner ikke lillebror. Akkurat når hun skal til å gi opp, dukker lillebror storfornøyd opp På leting etter dyretpå ryggen til dyret. Lillebror syns det er kjempegøy når dyret tenner på ting i skogen. Storesøster er bare bekymret. Uansett hvor mange ganger hun snakker til ham med streng stemme, så bryr han seg ikke. Lillebror og dyret blir bestevenner, og hver natt sniker lillebror seg ut i skogen. "I lysningen ventet dyret. Det stekte en sau med flammepusten sin. Ullen knitret i ilden, og lukten av grillet kjøtt spredde seg i skogen."

Lillebror og dyret er uadskillelige. Men plutselig en dag er ikke dyret i skogen lengre, og da er det lillebror som blir bekymret og må lete etter sin venn i nattens mulm og mørke.  

Viggo i veggenFikk du ikke frysninger på ryggen av denne, kan jeg forsikre deg om at Viggo i veggen kommer til å gjøre susen. Dette er en grøsser av den gamle sorten, hvor grusomme ting skjer uten noen som helst årsak, og uten noen som helst forklaring. Forbered deg på bli etterlatt som et stort skjelvende spørsmålstegn. Går det bra til slutt? - lurer du kanskje på. Nei. Det gjør det absolutt ikke. 

En helt vanlig familie drar på en helt vanlig sommerferie til en helt vanlig hytte i skogen. Trodde de (!). "Bonden som eide hytta og skogen og vannet, betraktet dem i taushet der de ståket rundt. "Det er stille her inne i skogen, ja." Sa han omsider. "Ikke en levende sjel i mils omkrets. Langt Viggo!fra folk, ja. Dere får ha en fin ferie. Og vannet er bunnløst, husk det." Etter en kort stund sto han i døra igjen. "Ja, en ting til. Ikke bry dere om det i veggen." 

Etter noen dager begynner mystiske ting å skje, og familieidyll blir til grusomme forferdeligheter og... ja, du ser tegningen? Viggo i veggen gjør seg godt til høytlesning med lav og raslende stemme hvor man på vilkårlige steder smeller boken igjen og skriker teatralsk, høyt og skingrende. Passer til tøffinger fra mellomtrinn og oppover. 

Trenger du noe litt mer humoristisk for å ta brodden av det skrekkelige? Tror du en stor dæsj Addams familiy med en liten klype Agatha Christie gjør seg på en regnfull aften? Det tror jeg!Arvingene

I Arvingene av Gareth P. Jones får man servert fordekte intriger med tvilsomme privatetterforskere, stearinlys over pianoet, en spindelvevbefengt herregård og snikende mordere. På toppen av det hele får du svært mange tips til potensielt livsfarlige rampestreker. Så ikke prøv noe av dette hjemme, boken gir nok spenning som det er. 

Vi møter tvillingparet Lorelli og Ovid Thorntwaith. Tvillingene på 13 år lever i en avskjermet og dyster verden, preget av en lang sørgetid etter foreldrenes død. Den grimme stemningen i huset preger barna, og så lenge de kan huske har de forsøkt å ta livet av hverandre. Siden ingen husker hvem som begynte, er de på et evig hevntokt. Herregården de bor i er stor, mørk, og kjedelig. Tilværelsen deres er forutsigbar og uten store planer, helt til de på sin trettenårsdag bestemmer seg for en våpenhvile. Plutselig begynner merkelige ting å skje, og når mordforsøkene ikke tar slutt aner de en felles fiende. Men hvem er det som vil ta livet av tvillingene? Og hvilket motiv kan de ha? 

Anbefales barn fra 10 år.