Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Er det mulig å forestille seg et liv uten en kropp?

av annest — sist endret 2017-08-30T12:19:37+00:00
Er du klar for et tankeeksperiment? Og en handling utenom det vanlige?
David Levithan, oversatt av Tonje Røed

Hver dag

Gyldendal, 2012
978-82-05-42855-3
barn

Hovedpersonen i denne boka kaller seg A og våkner hver dag opp i en ny kropp. Foreldre, venner, interesser; alt er nytt fra dag til dag. Forvandlingen skjer om natten og A har lært seg å leve på denne måten. Det handler om å innordne seg nye rutiner, ikke blande seg inn i livet til den personen som låner ut kroppen sin, ikke  klage, ikke forandre, bare være. Det har gått bra i 5994 dager, altså i ca 16 1/2 år, men så havner A i kroppen til Justin - en fyr som ikke er særlig sympatisk, men som har en svært sympatisk kjæreste ...

Gjennom å følge A får vi møte ulike skjebner. Hva foregår f.eks. i kroppen til en som er rusavhengig? Og hvordan er det å være svimlende forelsket i en av samme kjønn? Eller skifte foreldre hver dag? For ikke å snakke om å måtte oppholde seg i kroppen til et menneske man ikke liker.

Men vi møter også As egen skjebne, den flyktige tilværelsen. Det å aldri kunne sette seg mål og jobbe aktivt for å nå dem. Og ikke minst; lengselen etter å få være sammen med Rhiannon, jenta A møter i Justins kropp og som er Justins kjæreste.

Bokas to perspektiver, As eget liv og livene til de ulike menneskene A oppholder seg i, sidestilles og drar oss videre kapittel for kapittel. Og handlingen deler ut flere spørsmål enn svar. Det største spørsmålet er kanskje hva som gjør et menneske til et menneske. Om det er mulig å elske en personlighet, forestille seg et jeg uten å knytte dette jeg-et til en kropp? Men boka sier også noe om hvor viktig det er å gripe øyeblikket, være til stede - fullt og helt - i det som skjer akkurat nå, akkurat her. For ingen av oss har vel egentlig garanti for hva morgendagen vil bringe. Har vi vel?