Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Eventyr i nye varianter

av Ingrid Versto Roheim — sist endret 2017-08-30T12:19:33+00:00
Øyvind Torseter

Mulegutten

Cappenen damm, 2015


Veien inn til eventyrland finner du om du tar en kastanje og legger den i lomma. Så må du gå rett fram så lenge du orker. På en torsdag svinger du til høyre, du lukker øynene og teller til 42 før du åpner øynene og da er du der.

Mulegutten (2015) av Øyvind Torseter er en tegneserieversjon av folkeeventyret om Risen som ikke hadde noe hjerte på seg. Figurene i boka er gjenkjennelige fra andre av Torseter sine bøker. Mulegutten er helten som legger i vei for å redde prinsebrødrene sine og prinsessene deres som trollet har gjort om til stein. Også her er finner vi noen nye vendinger, blant annet er heltens hest svært lite eventyrlysten, en elefant står fast med snabelen i en trestubbe og helten vår tar seg en kaffepause midt i oppbyggingen mot eventyrets høydepunkt. I Mulegutten er grunnfortellingen den sammen som i eventyret, men det er krydret med morsomme detaljer og tegninger som er en fryd å lese seg gjennom. En eventyrbok som alle kan glede seg over, og kanskje også grøsse litt av, for det er sjelden vi ser et så forferdelig troll som det Mulegutten må hanskes med.

Det kan bli svært underholdende når eventyrene tar nye vendinger, men det er en fordel å kjenne de originale eventyret for å forstå humoren.

 

Klabert

I følge boka Klabert (2008) av Tor Åge Bringsværd og Thore Hansen, er dette oppskriften på å komme til eventyrland. En annen ide er å gå til biblioteket. Det kan være et første steg på vei inn i nye eventyr. I eventyrhyllene våre finner du de klassiske eventyrene, men denne gangen vil vi vise fram noen av eventyrene som har fått en ny vri.

Klabert har litt av en jobb. Han passer på eventyrene. Dersom noe går galt med et eventyr, er det Klabert sin jobb å sjekke feilen. Eventyrene har gjentatt seg om og om igjen, derfor tåler de ikke så mye lenger, de er blitt ganske skjøre. I Klabert kan vi lese om Bukken som bomma, den store bukken Bruse har fått problem med å sikte og treffe trollet på brua. Klabert blir tilkalt og han finner ut at den store Bukken har problemer med synet. Bukken får briller og eventyret kan fortsette som før. Vi kan også lese om Ulven som har blitt kresen og syns bestemor smaker alt for tørt. Men hvordan Klabert ordner opp i dette, kan dere kanskje lese selv. Om Klabert ville likt de andre bøkene som presenteres her, er ikke sikkert. For i alle disse bøkene går det ikke helt som vi er vant med at eventyrene skal gå.

 Bukkene bruse

En stor suksess er bildeboka Bukkene Bruse på badeland (2009) av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund. Bukkene bruse er på vei til seters for å gjøre seg fete. Oppe i lia får de øye på et nytt skilt som det står «Badeland» på. De finner ut at de er litt lei av å gå til seters for å gjøre seg fete, og den minste bukken syns det er veldig skummelt å gå over brua med trollet. Derfor bestemmer de seg for svinge av og gå til badeland i stedet for til seters. I Moursunds fabelaktige tusjstrek kommer vi inn i historien om de tre bukkene som velger en annerledes ferie. Men hvordan går det da med trollet? Trollet har jo gledet seg til bukkene bruse skal gå over brua sånn som de pleier. Trollet må finne ut hva som har skjedd, og dukker også opp på badeland. 
 
 
 
 

PrinsessenReidar Kjelsen har skrevet Prinsessen som skulle til seters for å gjøre seg fet (2008). Dette er en brutal bok, kanskje verdens første prinsessebok for gutter, presenterer forfatteren boken som. Her rives hoder av, hester blir slukt av troll og damene har hår på ryggen. Kjelsen overdriver det grusomme og poengterer kanskje at svært mange av eventyrene våre inneholder fæle hendelser. Her er ikke heltene nødvendigvis så gode, de har mange rare sider også, ting er ikke fryd og gammen på slottet. Prinsessen spiser ikke og blir tynnere og tynnere for hver uke. Kongen spiser opp all maten som han prøver å lokke prinsessen med og blir veldig tykk. Kongen er en ganske kontrollerende far som murer igjen alle vinduer for at ikke vinden skal stjele den tynne prinsessen og prinsene som nærmer seg slotte mister hodet. Dronningen gråter i strie strømmer for situasjonen til de to andre. Prinsessen finner ut at hun egentlig bare er veldig lei av livet som prinsesse, hun erklærer at hun trenger en ferie. Da dette ikke blir godt mottatt av foreldrene, stikker hun av. Igjen ligger det en lapp som sier at Prinsessen har dratt til seters for å gjøre seg fet og at foreldrene ikke skal følge etter.