Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Født av Ild

av Lesetipset er skrevet av Torbjørn, 15 år — sist endret 2017-08-30T12:19:34+00:00
I en verden hvor urettferdighet og undertrykkelse hersker, ville du kjempet kampen ingen andre kjemper? Ville du gitt opp alt for de du elsker? Hva er sterkest: kjærligheten eller hatet?
Pierce Brown

Rød revolt

Aschehoug, 2014

Darrow er ilddykker (den viktigste personen i klanen) i Lambda-klanen. Han er Rød, som er den laveste rasen av et antall på ca. 10. De blir behandlet verre enn slaver og lever hele livet under bakken på Mars hvor de borer etter Helium-3, et verdifullt metall som brukes til å forme planeter. Rasesystemet blir styrt av Makeløse Merkede. Det er Gylne, som har gjennomgått flere års trening på både «Instituttet» og «Akademiet». De Gylne styrer verden med jernhånd og tror ikke på demokrati. Konen til Darrow, Eo, drømmer om å endre systemet og Darrow blir dratt inn i en kamp for rettferdighet og likestilling. Kjærligheten til konen og folket sitt, og hatet mot de overlegne og arrogante herskerne driver Darrow til å gjøre ting han ikke visste han kunne.

Boken er en typisk ungdomsbok som inneholder mange brutale skildringer. Beskrivelsene er generelt veldig gode og forfatteren bruker et særpreget språk som får deg til å leve i historien. Selv om dette er en skjønnlitterær bok har den veldig mange gode, meningsfylte og imponerende filosofiske tanker og metaforer. Den handler om rasisme og viktigheten av demokrati. Viktige poenger som man aldri ville fått med seg i en faglitterær tekst, prentes inn i hjernen til leseren. Man blir hektet fra dag én og boken er som alle andre legendariske bøker; umulig å legge fra seg. Sammen med hovedpersonen kjemper du kamper mot deg selv og mot de onde i bøkene. Problemet er at alle kan svikte deg og du vet ikke hvem som er til å stole på. Boken er veldig kompleks og inneholder intriger som ligner farlig mye på den virkelige verden.

Denne boken må leses for den er “gørrbra”!