Gayle Forman: Hvis jeg blir

av astridh — sist endret 2017-08-30T13:19:41+01:00
Ulykken er et faktum!
Gayle Forman

Hvis jeg blir

Cappelen Damm, 2009
978-82-02-29177-8
barn

Mias familie sitter ikke lenger i bilen på vei til middag hos Besta og Besten. Den glatte veibanen har ført en lastebil over i feil fil, og Mia svever mellom liv og død i ambulansen. Hun forstår på et vis at moren og faren er døde, og lillebroren livstruende skadet. Ikke mange timene etter ulykken er også han død. Mia ligger i respirator, og legene kjemper for livet hennes.

Nå får leseren tilgang til Mias to stemmer. Hun er fortelleren, og hun forteller om en vital ung 17-åring med musikertalent og med en spirende forelskelse i kroppen. Hun forteller slik at vi et øyeblikk glemmer den samme personen som ligger hardt skadet og uten kontakt med omverdenen. På samme tid hører vi om sykdomsforløpet, og vi ser de fortvilte besteforeldrene ved sykesengen. Dette er også lagt i munnen på Mia, hun befinner seg i en tilstand mellom liv og død og observerer hva som foregår med den urørlige kroppen hennes. Alt ser håpløst ut, ingen har kontakt med henne. Besten forstår om hun gir opp, men han har likevel bare ett eneste ønske. Dette forsøker han å formidle til henne. Likeledes forsøker kjæresten Adam å gi all kraft til det lille ordet "bli".


Det er en intens og dyptgripende smerte i kontrasten mellom det livet Mia brutalt er revet vekk fra og det livet hun vil våkne opp til, hvis hun blir.