Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Greia med maneter

av Pia Møller Johansen sist endret 2017-08-31T09:44:45+01:00
Benjamin, Ali

Greia med maneter

, 2016

"Menneskene er kanskje nykommere på planeten. Vi er kanskje skjøre som bare det. Men vi er også de eneste som kan bestemme oss for å forandre på ting." Ali Benjamin har skrevet en nydelig bok om vann og vennskap, tap og taushet, mennesker og maneter. Denne bør du ikke la ligge ulest.

I boken Greia med maneter blir vi kjent med den nysgjerrige og kunnskapstørste Suzy Swanson, eller Zu som hun også kalles. Hun har akkurat begynt på ungdomsskolen, noe som er både skummelt og spennende, spesielt for Zu som nettopp har mistet sin beste venninne og dessuten bestemt seg for å bli en ikke-snakke-person.

Selv om Zu velger å være taus betyr ikke det at historien hennes mangler fortellergnist og -glede. Det er nemlig en fryd å se verden gjennom Suzys blikk fordi hun gir oss detaljerte beskrivelser av manetene, både slik de ser ut og hvordan de oppfører seg, samt hvem og hva de minner om. Suzy er også opptatt av glassmanetstatistikk, eller rettere sagt hvor mange mennesker som blir brent av de langermede geléskapningene hvert femte sekund. Zu bruker mye tid på å lete frem informasjon om manetene, og det gjør hun ikke for en hvilken som helst grunn. Det foregår nemlig en helt annen forskningsprosess i Suzys liv, og det er den som er skrevet med skrå bokstaver, skriften som tar deg med på en reise inn i hovedpersonens indre, der såre minner og tilbakeblikk på et tapt vennskap kommer frem. Mer om dette vennskapet kan du lese om i boken, men her kan du lese noen av Zu sine tanker om det å ha og så plutselig miste en venn:

“Hele tiden hadde jeg gått og trodd at vår historie var akkurat det: vår historie. Men det viser seg at du hadde din historie, og jeg hadde min. Historiene våre overlappet kanskje hverandre en stund - lenge nok til at det så ut som den samme historien. Men de var forskjellige.”

Denne boka er rett og slett kjempebra! Du skjønner til og med litt mer av hva som er greia med maneter etter å ha lest den. Underveis i lesingen lærer du hele tiden noe nytt, akkurat som Suzy, ja,til og med formen på fortellingen bærer preg av faglig påfyll. I boken får du nemlig servert sitater, eller definisjoner, som Suzy plukker opp fra timene til naturfaglæreren Mrs. Turton. Disse opplysende ordene innleder bokens ulike deler og forbereder deg på det som kommer til å skje videre. Selv syns jeg det er et vellykket litterært grep som gir leseren noe vitenskapelig å tygge på.

“Greia med maneter” er en bok for deg som er nysgjerrig på livet under havoverflaten, spesielt manetene, de geléaktige, svømmende hjertene som har vært der siden tidenes morgen. Boken gir dessuten et godt innblikk i et annet liv, nemlig livet som ungdomsskoleelev, fordi du kan lese troverdige skildringer av det som skjer og sies, både foran og bak fasaden.

Boken passer for barn og ungdom på mellom-/ungdomstrinnet.