Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Kitty Fitzgerald: Griseparadis

av Vibeke Mowinckel Lorentz — sist endret 2017-08-30T14:19:43+02:00
Jack Plum er et misfoster. Det minner hans invalide mor ham stadig om. Hun forbanner den dagen han ble født, han er skyld i alle hennes plager. Jacks far, slakteren David Plum forsvant da Jack var 12 år.
Kitty Fitzgerald

Griseparadis

Gyldendal, 2006
82-05-35371-9
barn

Moren forbanner ham også. Men Jack har bare gode minner om sin far. Han tok ham med på alt som var hyggelig og spennende. Til steder de kunne være i fred for morens evige forbannelser.

Det var faren som introduserte Jack for grisenes verden. Han begynte å grave ut Griseslottet, et underjordisk fristed som bare var deres. Etter at faren blir borte, fortsetter Jack arbeidet, og Griseslottet får en hemmelig utgang til Pardskogen. Jack pynter med funn fra nattlige utflukter til containere i nabolaget, og han henter grisunger fra Cotton bondens flokk. Dette blir Jacks verden, og han vet mer om grisers sosiale liv enn menneskers. Jacks kontakt med mennesker er bare ukentlige turer til postkontoret for å hente morens trygd og kjøpe mat. Mer og mer ønsker Jack en å snakke og dele tanker med. Han betrakter naboene på avstand, spesielt tiltrekker Holly Lock, snart 14 år, ham. Han ser henne ofte i skogen på jakt etter sjeldne planter.
Forsiktig nærmer han seg Holly og forteller henne om slottet, og de to blir venner. Holly ser det som sin oppgave å hjelpe Jack å ta vare på Griseslottet, men deres møter må være hemmelige. Det skjer dramatiske ting i Jacks verden, og de føler begge at en katastrofe nærmer seg.

Boken veksler mellom Jack og Hollys stemmer, begge i jeg-form. Historien er velkomponert, og den har et fascinerende språk. Der Jack har ordet, gir hans merkelige, selvlærte språk en ekstra dimensjon til fortellingen. Hollys form er mer hverdagslig og rett på sak.