Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Kroppsfokus 101

av Arild Ness sist endret 2017-08-30T13:19:37+01:00
Bli med doktor Munkvik på en anatomisk ferd gjennom kroppens forunderlige soner. I denne boken får du svar på det meste du ikke visste du lurte på.
Morten Munkvik

Sånn funker kroppen

Aschehoug, 2012, Norge
978-82-03-25333-1
barn
Kroppen er en mystisk maskin. På godt og vondt. Det finnes ting i kroppen som blir kilde til gleder, men også noen som blir kilde til sorg. Det finnes innhold i kroppen som lukter ekkelt og noe som ser rart ut, men også mye som er vakkert å se på. Lyder lager den også, denne kroppen. Lyder av både tilfredshet og ubehag, mens også lyder som bare høres merkelige ut.

Vi har de synlige delene av menneskekroppen; som hodet, tær og fingrer. Men mange av de viktigste delene av en kropp er skjult for oss, selv om vi vet at det finnes i oss, et sted der inne forbi hud og blod.

Vitenskapsprogrammet Newton har blitt sendt på NRK i lang tid, og i løpet av de siste ti årene er det mange barn som har sendt inn spørsmål om kroppen. Mange kloke spørsmål. Men også noen flaue. For det er jo ikke alt som er like enkelt å spørre venner eller foreldre om.

Morten Munkvik er allmennlegen som utrustet med forstørrelsesglass og stetoskop skal gi oss svar på noen av de forunderlige spørsmålene som er stilt.

La oss ta enkelte eksempel: Hvorfor blir man tørst etter å ha spist pølser? Hvorfor gråter vi i strie strømmer når vi skjærer løk? Hvordan kan hjernen styre hele kroppen? Hva er blod og proteiner?

Kan du svaret på alle spørsmålene?

Hvis ja, så er du sannsynligvis en aldri så liten legeaspirant eller lignende, men for oss andre er det bra å få litt hjelp.

Doktor Munkvik inviterer, sammen med sin illustratør Elisabeth Moseng, oss med på en 92-siders anatomisk ferd gjennom kroppens forunderlige soner. Boken holder ett bra høyt kunnskapsnivå, uten å bli for teknisk eller smal, men for de aller minste er det nok greit at foreldrene er tilgjengelig for oppfølgingsspørsmål.