Hopp til hovedinnhold

Lesetips for barn 6-9 år

av Nettredaktør sist endret 2017-08-30T14:49:46+02:00
Tips om bøker og annet materiale for 6-9 åringer

Apestjernen

av Helene Sahlsten-Jensen sist endret 2022-02-09T16:03:43+02:00
Har du noen gang lest om en niåring som blir adopter av en gorilla?
Frida Nilsson

aschehoug, 2020
barn

Det er hva Apestjernen handler om, en bok helt utenom det vanlige. Den har alt hva de beste klassikerne kan tilby, en god blanding av barnehjemsfølelsen fra Annie og Oliver Twist, sjenerøsiteten til Pippi, bokglupskheten til Matilda, bilgalskapen til Padda, omsorgen til Mummimamma kombinert med småkjeltringsfinessene til Danny sin far og en dash av heksa i Hans og Grete på toppen. Det er en kjempeherlig underholdende fortelling! Høytlesningsbok som passer for alle! 

Ellen, Humla og hemmeligheten

av Anne Wang-Andersen sist endret 2022-09-16T13:02:36+02:00
Ellen er bestevenn med nabojenta Humla. De har bestemt seg for at de aldri, aldri, aldri skal bli voksne, for det er bare gørrkjedelig.
Maria Frensborg; Tomas Nilsson

Ellen, Humla og hemmeligheten

CappelenDamm, 2013
978-82-02-41842-7
barn

Disse morsomme jentene elsker å leke og bruke fantasien. På en utrolig kjedelig voksenfest hvor de blir plassert på et eget barnebord, stikker de seg bort og utforsker huset. De finner en diger seng som er perfekt for fantasering og putekrig. Plutselig kommer noen inn! Det er gamle tante Nelly på 70 år. Hun er ikke så god på voksensnakk, enda hun har øvet seg i mange år. Hun har kommet etter jentene for å fortelle dem en hemmelighet!

Og best av alt, den frittstående fortsettelsen Ellen, Humla og marsboerne er så spennende og går så over styr at det gjør nesten vondt i magen å lese.

Ei kjedeleg bok

av Helene Sahlsten-Jensen sist endret 2022-09-16T12:26:03+02:00
En kjedelig bok og en sur gutt.
Markhus, Vegard

Ei kjedelig bok

Aschehoug, 2017
9788203262494
barn

Hvordan kan en bok som bare er hvit, og med en sur gutt, være gøy?
Jo, med et rømningsforsøk og mye fantasi, da kan enhver bok bli gøy.

Vegard sin hovedperson prøver alt han kan for å komme seg ut av de hvite sidene og finne en gøyere bok som har masse masse rare og artige dyr. Men det viser seg å ikke være så enkelt. Ikke kan han løpe til en av sidene, ikke kommer han seg ut av toppen, og ikke ned. Men når en tyv som har rømt fra fengselet dukker opp, så får gutten litt hjelp. Og kanskje det ikke er så dumt å være i en hvit bok. For når alt er hvitt, kan alt skje.

 

Hvordan har det gått med Danni?

av Ingrid Ytre-Arne sist endret 2019-10-07T15:14:57+02:00
Husker du Danni? Hun som var så lykkelig?
Rose Lagercrantz

Lykkelig den som Danni får

Omnipax, 2019, Norge
9788283151589
barn

Danni møter Ella Frida den andre dagen i første klasse. Og fra den dagen er hun lykkeligst i verden. 

Siden Mitt lykkelige liv kom ut i 2014, har det kommet fem bøker til om Danni. Det skjer små og store ting i livet hennes: hun kommer i skade for å sprute ketsjup på læreren, Danni’s pappa kommer på sykehus, når han endelig er ute fra sykehuset har han en overraskelse til henne, hun kommer bort fra klassen sin på klassetur, og hun tar toget alene. Ikke alt går som Danni vil...

Men en ting er som før. Hun er lykkeligst når hun er sammen med sin beste venn i verden, Ella Frida!

Bøkene om Danni er illustrert med de koselige tegningene til Eva Eriksson. De passer godt for den som skal begynne på skolen, eller har gått på skolen et år eller to og vet hva livet dreier seg om på godt og vondt.

Her kan du låne de seks titlene i serien om Danni:

Mitt lykkelige liv

Hjertet mitt hopper og ler

Da jeg var lykkeligst i verden

Livet ifølge Danni

Vi ses når vi ses

Lykkelig den som Danni får

Små folk, STORE DRØMMER

av Helene Sahlsten-Jensen sist endret 2019-05-10T15:00:25+02:00
En serie med store drømmer.
Lisbeth Kaiser, Mª Isabel Sánchez Vegara

, 2018
978-82-05-51009-8
barn

Små folk, STORE DRØMMER” er en biografiserie i bildebokform som forteller om ulike mennesker som har gjort utrolige og viktige ting, fra kvinnesakspioneren Emmeline Pankhurst til en av de største moteskaperne Coco Chanel. Bøkene er fantastiske til høytlesing, men også bra til de som nettopp har begynt å lese selv. Det er flotte bilder på hver side. Helt til slutt kommer det en tidslinje med mer fakta om personen boka handler om. Vi har bøker fra serien på både norsk og engelsk.

Vil du ha enda mer og gjerne om personer fra Norge, så har vi serien “Min første biografi”, som bruker samme stil.

Piratene i gata og monstergullet

av Lene Olszeth sist endret 2019-03-14T11:51:25+02:00
Henrivende, ramsalte pirateventyr fulle av spenning og fine illustrasjoner.
Jonny Duddle

Piratene i gata og monstergullet

Spektrum, 2019
9788231613985

I den fredelige badebyen Kjedestrand bor Matilda. En dag fisker hun opp en flaskepost med et skattekart, og ber piratvennen Jim og resten av familien Sjøsterk om hjelp til å gå på skattejakt. Men hvem er han gamle felespilleren som insisterer på å bli med? Og hvorfor roper papegøyen tentakkel hele tiden? Og er historiene om et monster som sluker alle som kommer for å finne gullet tøys eller ekte?

Bøkene om piratene i gata er henrivende, ramsalte pirateventyr fulle av spenning og fine illustrasjoner for de mellom 6 og 9 år. Illustrasjonene har morsomme detaljer som fortjenes å ses nøye på (let for eksempel etter tentakler i denne), og gir liv til piratene som mange vil kjenne igjen fra NRK-serien. For de som ikke kjenner familien Sjøsterk fra før, gir det mest mening å starte med bildeboken, men ellers er bøkene episodiske og kan leses i valgfri rekkefølge. Så langt er piratene i gata og monstergullet, spøkelseskipet og den forheksede grotten ute. 

 

Er alle bøkene utlånt?

Her er andre ledige bøker om eller med sjørøvere, for barn:

Skjønnlitterære / og ikke skjønnlitterære

 

Flukten av Francesca Sanna

av Bjørg Karin Lunde — sist endret 2023-03-25T16:03:01+02:00
“I fjor ble livene våre forvandlet for alltid. Krigen startet.” Flukten er ei stemningsfull bildebok om å forlate alt det kjende og dra ut på ei farefull ferd.
Francesca Sanna

Flukten

Fortellerforlaget, 2017
978-82-8103-363-4
barn

Francesca Sanna er ein italiensk forfattar og illustratør. Ho ønska å fortelje om flukt med dei som har flykta sine eigne ord. Ho intervjua mange, mellom anna to jenter i ein leir for flyktningar i Italia.

Historia byrjar før krigen, då familien drog på stranda kvar helg og livet var lyst og fint. Kontrasten mellom lys og mørke vert òg spegla i illustrasjonane. Krigen er vist som svarte hender som grip rundt seg og øydelegg alt.

Fargane er nedtona, duse, metta og i retrostil, og er med på å få fram kontrasten mellom det normale og unntakstilstanden. Der det er fred er fargane lyse, og under flukta er fargen og håpet grønt, medan krig og fare er svart og raudt. Illustrasjonane er metta med symbol og rike på detaljar. Det skeive maktforholda blir framheva av kontrastar i bileta. Dei som er på flukt er små, medan grensevakta dekker nesten heile sida. Dette er grep som formidlar den sterke handlinga og kjenslene i boka på ein god måte.

“Vi har gått ombord i en båt med mange mennesker. Det er trangt om plassen og det regner hver dag.”

Boka passar for born i alderen 6-13 år.

Hei hår! Om verdens rareste kroppsdel

av Trine Dale sist endret 2018-05-29T16:12:50+02:00
Dette er ei bok med mange underlege og artige fakta om hår, eller rettare sagt menneskepels.
Annica Hedin ; Fredrik Swahn

Hei hår! Om verdens rareste kroppsdel

Omnipax, 2018
barn

Kvifor har nokon rett hår medan andre har krøller? Kva gjorde vi menneske før vi hadde sjampo? Brukte urin frå kua eller mjøl for å få vekk feittet, vel!

I denne boka kan du lese om Ludvig XIV sine parykkar, om hårmote gjennom tidene, og du kan til og med få lekre (og litt elleville) frisyretips. Boka er full av fargerike og humoristiske illustrasjonar der håret får utfalde seg fritt i alle fargar, former og fasongar. Det er moro med hår!

Den store røde hunden

av Vibeke Garrod sist endret 2018-05-03T12:50:52+02:00
Tenk deg at du er på biltur en varm sommerdag. De du reiser sammen med bestemmer alt, til og med når du skal gå på do. Du får bare lyst til å stikke av, inn i skogen. Så kan de andre ha det så godt!
Erlend Loe ; Kim Hiorthøy

Den store røde hunden

Cappelen, 1996, Norge
barn

Felicia er på biltur med bestemor, bestefar og den idiotiske fetteren William. Det er varmt, og hun kjeder seg. William maser og tror han er best i verden. “Har du en kjæreste?” spør han om og om igjen. “Nei!”, roper Felicia. Bestemor sier at Felicia har lys og pistrete stemme. Da de stopper for å tisse, bestemmer Felicia seg for at nok er nok. Hun gjemmer seg i skogen, og går lenger og lenger inn, helt til hun ikke kan høre de andre mer. Det blir skumring, og Felicia blir redd når hun hører merkelige lyder, en uling som må komme fra et kjempestort dyr. Heldigvis finner hun et hus i skogen, det styggeste lille huset man kan tenke seg. Hvem bor der? Og hva slags dyr er det som herjer i skogen?

Denne bildeboka er fabelaktig! Teksten til Erlend Loe er rampete og uforutsigbar, illustrasjonene til Kim Hiorthøy er sprø og akkurat passe skumle. Boka egner seg som høytlesing for barn fra 5-6 år og opp, og for voksne i absolutt alle aldre.

Boka finnes også som lydbok, en skikkelig gøyal innspilling med lydeffekter og skuespillere.

Kysse-katastofer

av Liv Oddrun Larsen sist endret 2021-09-09T18:21:35+02:00
Rare mammaer, rare ord, rare venninner, rare gutter ... Skikkelig RART! Slitsomt, synes Line. Men også aldri så lite spennende ...
Anneli Klepp; illustrert av Sandra Steffensen

Kysse-katastrofer

Gyldendal, 2017, Norge
barn

Du har vel møtt Line? Hvis ikke har du mye å glede deg til, for Line er en fargerik jente boblende full av  fantasi, tanker, følelser og påfunn. I denne femte boken om henne våkner Line opp til en dag der det meste er skikkelig RART. Det begynner allerede med mamma på kjøkkenet:  Hun babler i vei, fniser og bruker ord som Line ikke forstår. Etter hvert kommer det frem at mamma har planer for kvelden og trenger barnevakt. Hva om Line overnatter hos vennen Alex? Det vil Line supergjerne, hun ser for seg både pysjamasfest, rapekonkurranse og masse annen moro. Men det Line ikke vet er at Alex sin hovne skolekamerat Jeff også skal overnatte. Jeff Bjeff DusteJeff! Og midt oppi det hele har Line et par bestevenninner som har sitt helt eget fniseprosjekt på gang...

Bøkene i serien Lines verden er morsomt illustrert av Sandra Steffensen. De er fine både til høytlesning og til egenlesing.

 

 

Møt Livet, Døden og Klovnen

av Ingrid Ytre-Arne sist endret 2021-09-09T18:22:09+02:00
Tre nydelige bøker til trøst. Og en til.
Elisabeth Helland Larsen; Marine Schneider (ill.)

Jeg er Klovnen

Magikon, 2017, Norge
9788292863756
barn

Noen ganger er det bare for vanskelig. De store og selvfølgelige tingene som livet og døden er, har vi alle tanker om.
Men å snakke om dem når det gjelder, er for mange vanskelig. Særlig når det er barn involvert, enten barnet har mistet en nær og kjær, eller selv er syk. Da kan vi ta frem bøkene og la Livet og Døden selv fortelle.

                           

Teksten er poetisk og illustrasjonene vakre; de er til ettertanke og til hjelp når ordene våre ikke strekker til.

Jeg er Livet.
Det er jeg 
som setter alt 
i bevegelse.

...

Jeg er Døden,
en del av livet,
kjærligheten
og deg.

Noen har kanskje stiftet bekjentskap med sykehusklovnene, og Elisabeth Helland Larsen har vært en av dem i over 20 år. Så hun vet hva det dreier seg om når hun også lar klovnen fortelle: 

Jeg er klovnen
som går på line
mellom
Livet og Døden

… 

Jeg kan være så glad
at alle danser
og ler.

Og jeg kan være så trist
at alle svømmer
i tårer.

Vi trenger både
latter og tårer
for å kjenne at vi finnes.

For den som selv har lyst til å prøve seg på klovnestreker, har Elisabeth Helland Larsen laget en flott fagbok for klovner. Her får du tips om klovneklær og klovnesminke, ting du kan klovne med, akrobatikk, miming og magi. Kort sagt alt en klovn kan ønske å lære noe om. Prøv! Kanskje du kan glede en som trenger det.

 

Monsteret i natten

av Elisabeth Skråmestø Wyller sist endret 2018-03-13T16:36:45+02:00
Frank Steen er ein vanleg men einsam gut. Den dagen han fyller ni år og ingen av klassekameratane kjem i bursdagen hans, begynner rare ting å skje.
Mats Strandberg ; Sofia Falkenhem

Monsteret i natten

Omnipax, 2017, Sverige
barn

På Frank sin niårsdag blir hunden Uffe så ivrig at han kjem til å bite Frank i handa. Frank får merkelige draumar der han er dekka i pels. Alt han ønskjer er å bli klødd litt på magen, men dei som kan klø han blir redde og spring sin veg. Samtidig melder folk i området om eit monster som angrip om natta. Frank må leite andre stader enn hos menneska for å finne fellesskap.

Monsteret i natten er ei nydeleg bok med eit lesenivå som passar frå ca. andre trinn. Den kan også lesast høgt frå seks år. Historia er passe skummel, kanskje meir skummel for dei vaksne som vil ta ein del av referansane til mellom anna skrekkfilmar og Twin Peaks. Referansar til pop-kultur som går over hovudet til målgruppa er eit grep som det er lett å mislukkast med. Hos Strandberg fungerer referansane også sjølvstendig, for Strandberg sine ugler er ikkje alltid det dei gir seg ut for å vere, og det er ikkje bibliotekarane heller.

Strandberg har skrive ei bok til om Frank Steen som har tittelen Monsteret på sirkus. Den er endå ikkje ute på norsk, men vi håper å ha den på hyllene snart.

... ei nydeleg bok med eit lesenivå som passar frå ca. andre trinn

Superhelten Arild, et helt vanlig esel

av Karen Vikingstad sist endret 2019-07-30T14:13:26+02:00
Møt Arild, et lite blått esel med veldig store briller.
Emmanuel Guibert

Superhelten Arild : et esel som deg og meg

Fontini forlag, 2017
barn

Arild bor sammen med foreldrene siden i en liten by med mange andre dyr. Bestevennen hans er en gris som heter Armand, og så er Arild veldig forelsket i en ku som heter Pernille.

Arild, eller Ariol som han heter på originalspråket, startet som tegneseriestripe i det franske bladet J'aime lire ("Jeg liker å lese"), og ble raskt populær i Frankrike. Det finnes over ti bøker om Arild på fransk. Foreløpig har det kommet ut tre bøker på norsk, alle oversatt av forfatter Simon Stranger.

 

 

Bøkene består av lettleste, korte kapitler med morsomme hverdagshistorier fra livet til Arild. Hvis du liker Verdens kuleste gjeng eller En pingles dagbok, kommer du til å digge bøkene om Arild og vennene hans.

Fortellingene om Arild er oversatt til flere språk, og finnes også som tegnefilm. Foreløpig er det bare én episode som finnes på engelsk. Vi får krysse fingrene for at det snart kommer noe på norsk også!

Ylva redder skidagen

av Anne Wang-Andersen sist endret 2018-01-19T15:52:41+02:00
En hel dag på skitur er det verste Ylva kan tenke seg.
Johnsen, Janne Aasebø; Madsen, Thomas Malme (illustratør)

, 2017, Norge
978-82-02-55309-8
barn

Det er virkelig pyton, for da må man

“sitte på en svett buss. Kjøre langt fra skolen. Gå en runde rundt et helt fjell.
Så må de spise ute. Brødskivene blir fulle av snø bare du tar dem ut av matboksen.
Kakao på termos er også dumt. Drikker du den for fort, brenner du deg.
Hvis du venter litt, blir den iskald. Ylva hater alt som har med ski å gjøre.”

Derfor vil Ylva aller helst holde seg hjemme, men siden hun har en mor som aldri lar seg lure blir hun nødt til å være med på skidagen. Det skal vise seg å bli en skidag hun sent vil glemme . . .

Boken er en del av Leseløve-serien og passer for de som har lært seg å lese.

En bror for mye

av Trine Dale sist endret 2021-09-09T18:23:08+02:00
Linde Hagerup

En bror for mye

Cappelen Damm, 2016, Norge
barn

Heilt uventa får Sara ein ny bror på 3 år, og det er definitivt ein bror for mykje. Ei venninne av mora til Sara døyr, og guten Steinar sit att utan familie. Mora og faren til Sara bestemmer seg for å bli fosterforeldra til Steinar. Slik får Sara ein heilt ny bror, ein bror ho absolutt ikkje toler. Alt Steinar seier og gjer er irriterande, og ho orkar ikkje tanken på å vere storesøstera hans. Det er då ho plutseleg får ideen: Kva om ho forvandlar seg sjølv til ein gut og blir ein perfekt storebror i staden?

Armstrong: en eventyrlig reise til månen

av Trine Dale sist endret 2017-08-31T09:37:42+02:00
Torben Kuhlmann

Armstrong: en eventyrlig reise til månen

Fortellerforl., 2017

Tenk deg at den første på månen ikkje var Neil Armstrong, men ei mus med namn Armstrong. Den nysgjerrige og modige musa studerer månen nøye i teleskop. Medan resten av musene er overbevist om at månen er ein ost, veit Armstrong betre. Han bestemmer seg for å bli den aller første musa på månen! Han les og studerer, teiknar og planlegg, testar og feilar. Det går ikkje knirkefritt, men musa gir ikkje opp så lett.

Dette er ei vakker bok med illustrasjonar så detaljrike og vidunderlege at orda nesten blir overflødige. Denne forteljinga er for alle som er nysgjerrige og eventyrlystne, uansett alder. Viss du i tillegg er interessert i romfart, står det litt ekstra om mellom anna hunden Laika og Neil Armstrong heilt til slutt.

Billy og det kjempestore blå problemet eller et kolosshvalt eventyr

av Anne Wang-Andersen sist endret 2021-09-09T18:15:29+02:00
Barnett, Mac; Rex, Adam

Billy og det kjempestore blå problemet

CappelenDamm, 2016
9788202529857
barn

Hver gang Billy ikke har gjort det moren hans synes han burde gjort, som å rydde rommet, pusse tennene, spise opp alle ertene, sier hun: Nå gjør du som jeg sier Billy , eller så kjøper vi en blåhval til deg. Akkurat det tror ikke Billy noe på, for blåhval er jo verdens største dyr, så . . . Her ser dere hva Billy tenker på side 5:

Men tro det eller ei, en dag har jammen Billys mor funnet ut at det er på tide og gjøre alvor av trusselen, og en blåhval blir levert på døra. Det er Billys ansvar å ta seg av "kjæledyret".

Det her er en helsprø historie, om å ha verdens mest håpløse kjæledyr. Boka er gjennomillustrert med fantastiske bilder, fulle av små detaljer, som man gjerne ikke får med seg ved første gangs lesing. Det er en bok som egner seg svært godt for høytlesning, men også for de som nettopp har lært seg å lese selv. 

Alt oldemor kan fortelje

av Trine Dale sist endret 2017-08-31T10:37:15+02:00
Anna Fiske

Oldemor

Ena, 2016
barn

Eit sjarmerande møte mellom generasjonar - og for ei spretten oldemor!

Anna Fiske er ein imponerande produktiv teikneserieskapar, illustratør og forfattar som igjen er aktuell, denne gongen med bildeboka Oldemor. For eit barn kan det å vere gammal verke nokså ufatteleg, og det er kanskje endå meir ufatteleg at bestemor og oldemor også har vore barn ein gong. Aldersforskjellen mellom oldemor og oldebarn, kan skape ein distanse, men ikkje i Anna Fiske sitt univers. Ho har nærast spesialisert seg på den gode relasjonen mellom barn og eldre, som til dømes i historiene om Anna og den herleg elleville farmora hennar som er full av sprø påfunn og går med hue heile året. Desse forteljingane var ein del av teikneserien Rabbel, men er utgjeven samla i bøkene Farmor og Jeg og Passe på en Puddel.

Med boka Oldemor har Fiske skapt ei sjarmbombe, og vi får æra av å bli kjend med nok ei fortryllande gammal dame. Rammeforteljinga er enkel. Lukas besøker oldemor på sjukeheimen, og boka spelar elegant på eventyret om Rødhette og Ulven. Lukas spør eller kommenterer noko ved oldemor: “Du har så skrukkete hender, oldemor!” “Oldemor, hvorfor har du så hvite tenner?”. Oldemor får deretter fortelje fritt. Hennar liv, med alle små og store gleder og sorger, blir tydelege for oss: “Ja, hendene mine er like gamle som meg. Hendene mine har holdt i så mye”. Lesaren får eit innblikk i noko av det oldemor har halde i gjennom livet: eit hoppetau i 1924, oldefaren til Lukas i 1930, hennar første barnebarn i 1968, men også små ekle og fine ting: “Jeg synes det er ekkelt å holde i mark som spreller, gammelt hår og klissete syltetøyglass. Solvarme steiner, selvplukkede blomster og plommer er fine å ha i hånda”.

Oldemor si fortid blir sprell levande og lesaren blir tatt med på ei tidsreise. Vi får oppleve kva beina hennar har vore med på, lese om fine og stygge lydar ho har høyrt i livet, sjå dei flottaste bursdagsgåvene ho har fått og dei mange hårfrisyrane hennar opp gjennom tidene. Sjeldan har eg blitt så glad i ein karakter på så få sider. Oldemor er ei bok som boblar av overskot, livsvisdom, varme og humor. Den særeigne teiknestilen til Fiske med den fargerike og leikne streken, er som skapt for denne boka. Mykje av personlegdommen til oldemor og humoren i boka kjem fram i illustrasjonane.

Boka avmystifiserer alderdom og gjer den meir handgripeleg for barn, og Lukas får svar på kvifor oldemor treng gebiss, rullator, høyreapparat og seng med heis: “Hvorfor går du med vogn, Oldemor? Jeg er redd for å falle når jeg går, og må ha noe å støtte meg til. Lurt!”

Det er ei ypperleg samtale- og høgtlesingsbok. Den hyllar levd liv og møter samtidig den unge, og den unge er også lesaren sjølv, som Fiske adresserer direkte med eit spørsmål nederst på kvart oppslag - utan at det blir for pedagogisk: “Hva har hendene dine hold i? Hvilke lyder syns du er fine?”  Her vil det oppstå magiske lesestunder både for store og små.

Dette er eit sjarmerande møte mellom generasjonar, mellom oldemor som gladeleg fortel og eit sympatisk oldebarn som er nysgjerrig og lyttande. Eg smilte lenge etter at eg hadde lese boka om Lukas og den 90 år eldre oldemora, og eg skulle ønske at det var mogleg å bli med Lukas på besøk til oldemor neste gong også.

Dyreliv

av Ingrid Ytre-Arne sist endret 2021-09-09T18:24:53+02:00
Janosch

Dyreliv

Samlaget, 1983, Norge
barn

"Den som les dette, treng aldri meir å vere redd for nokon ting i heile verda."

Har du høyrt om Rufsetufs? Ein dag finn Rufsetufs-pappa ein flaskepost i elva. Så spennande!  Inne i flaska ligg ein bodskap, kanskje eit kart som fører til ein gøymt skatt! Rufsetufs må lese. På arket står det: “Den som les dette, treng aldri meir å vere redd for nokon ting i heile verda.” Å, Rufsetufs synest dette er ein god bodskap som alle burde få, meir verd enn gods og gull. I natt kjem han til å sove godt.

I denne boka kan du lese fleire historier om Rufsetufs, eller om den dumme haren Baldrian, Tigergrisen som blei konge, Kalven og mor hans, og mange fleire.

Dyreliv er, som det står på framsida av boka, vakkert og sannferdig skildra i ord og bilete av Janosch. Han er ein meister på underfundige betrakningar om dyra, men når vi les, liknar det i svært stor grad oss menneske… Dikta og forteljingane er moralske, morosame, triste og groteske, og alt er frodig illustrert av Janosch sjølv. Ei herleg bok som kan vekkje til ettertanke, både for små og store.

Dyreliv kom på norsk i 1983, og er omsett av Halldis Moren Vesaas.

Herlig høytlesningsbok om MAS!

av Liv Oddrun Larsen sist endret 2017-08-31T10:41:31+02:00
Selma Lønning Aarø; Tiril Valeur

Milla bestemmer

Cappelen Damm, 2016, Norge
barn

Mas, mas, mas, over hele linja...
Sånn er det i familien til Milla. Masing hele året...
På høy tid å ta grep med et aldri så lite rollebytte...

Milla har et problem. Et problem det er til å bli splitter pine sprø av. Hun har en mamma som er en skikkelig MASEKOPP! Holder Milla og lillebroren på med noe superviktig og gøy, er mamma på pletten og maser om noe annet. For det er alltid noe annet som haster. Fiskekakemiddager for eksempel. Fiskekakemiddager?! Milla klarer seg aldeles utmerket uten denslags. Men hjelper det å si det? Nix. Og Millas pappa? Jommen kan han mase han og. Spesielt når han har har lavt blodsukker: mas, mas, MAAAS! Og når de går lei av masing, prøver de seg med trusler. Pinlig dårlige trusler, synes Milla:

 "- Hvis dere ikke kommer nå, så må dere gå hjem alene!

Maja elsker å gå hjem alene. Da kan hun stoppe når hun vil. Kanskje hun finner en fin stein, eller kanskje hun tar omveien over gravlunden og sitter i de to trærne som har vokst sammen til et hjerte, eller hun kan si hei til morfar som ligger der under en stor stein. - Vi kan godt gå alene hjem, sier Milla. - Klart det, sier Magnus. - Nei, roper mamma. - Selvfølgelig kan dere ikke gå alene hjem! Dere kommer til å bli påkjørt!"

"Mamma må lære seg å tenke før hun truer... Så mye som mamma truer, er det nesten vanskelig å bli redd for henne. Stort sett skjer det ingenting..."

Men det er mamma som får ideen etter en skikkelig masedag. Hun og pappa gir fra seg sjefsansvaret og maseansvaret til Milla og lillebror for en hel uke. Barn blir voksne og voksne blir barn. En superidé synes Milla. Til og med bankkortet skal hun få ta hånd om. Her skal det bli andre boller. Milla vet akkurat hvilke innkjøp som skal prioriteres i butikken for eksempel. Og ingen voksne trenger å mase om å få være med.

Men hvordan er det egentlig å skulle sjefe over voksne? Når de slår seg skikkelig vrange for eksempel? For det gjør nemlig mammaen og pappaen til Milla...

Boken er morsomt og fargerikt illustrert av Tiril Valeur.

 

Epleslang

av Ingrid Ytre-Arne sist endret 2019-07-30T14:03:20+02:00
Vegard Markhus

Epleslang

Samlaget, 2015, Norge
barn

Det er ikkje lett å vere skuleflink elev når læraren er mest glad i bråk og tull!

Rine og Ravi vil gjerne lære nye ting på skulen, men Lærar-Knut synest det er kjedeleg. Han vil heller ut i skogen og opp i trea. Særleg epletrea, for då kan dei stele eple til å rekne med! Og Rine og Ravi må gjere som læraren seier, for han bestemmer. 

Men kva vil Bonde-Jon seie?

Epleslang er ein av titlane i Samlaget si satsing Leseland for barn som lærer å lese. Bøkene er delte inn i fire lesenivå: Ny i leseland, Kom i gang, Lesevennen og Leseproffen. Serien består av både norske og oversette titlar.

Kom og lån bøkene før Lærar-Knut finn ut at du har lyst til å lese!

Sommeroverraskelser

av Liv Oddrun Larsen sist endret 2019-07-30T14:01:46+02:00
Anneli Klepp; illustrert av Sandra Steffensen

Sommeroverraskelser

Gyldendal, 2014, Norge
978-82-05-45765-2
barn

Skolefri og sommerferie, finnes det noe bedre i hele verden? Is og sol og bading og venner og reiser med mamma og papp... Eller?

Sommerferien er like om hjørnet. Og foran denne sommerferien kiler det ekstra mye i magen til Line: Pappa og Line skal nemlig på bilferie sammen. Bare de to! Og kanskje ... kanskje kommer de seg helt til Tyskland? Line suser inn døra hjemme etter nest siste skoledag, breddfull av alt det morsomme som skjer for tiden. Men hjemme i sofaen venter mamma med dårlig nytt:

- Du, Line? sier mamma og stryker Line forsiktig over håret. Da ser Line det. Mamma er rar i ansiktet. Noe er galt. Inni Line blir det stille. Magen hennes knyter seg. Så hører hun mammas stemme: - Du Line... pappa ringte... Line stirrer på mamma. Hun vet hva mamma skal si, for dette har skjedd før. Det handler om pappa. Mamma trekker pusten. - Det blir ingen ferie med pappa, sier mamma lavt.- Det var noe som kom i veien.

Line blir fryktelig lei seg. Og aldeles RASENDE på pappa. Og hva skal hun si til Emma, Eva og Sara? At pappa ikke vil ... Nei! Line vikler seg inn i vanskelige, hvite løgner ...

Bøkene om Line er varme og fine og morsomt illustrert, og de tar opp temaer og følelser mange barn vil kjenne seg igjen i. De er gode til egenlesning fra 7-8 år, men er kanskje ekstra koselige som høytlesningsbøker.

Du kan lese mer om Line og vennene hennes i Sprekkehemmeligheter (2013). Den boken handler om Forelsket-klubben. Mer vil jeg ikke røpe ...

 

Det NYE, vesle mennesket

av Bjørg Karin Lunde — sist endret 2023-03-24T13:49:19+02:00
Child, Lauren

Det nye, vesle mennesket

Fortellerforlaget, 2014, Norge
9788281031579
barn

Ei fin bok om å få sysken. Forfattar og illustratør bak suksesshistorien Charlie og Lola er ute med ei ny biletbok på norsk. I denne boka møter vi ein ny karakter, Elmore Green. Tema er velkjende frå bøkene og filmane om Charlie og Lola: syskenrivalisering og syskenkjærleik.

I starten er Elmore Green einebarn. Han tykkjer "det er koseleg å vere det morosamaste, smartaste, mest sjarmerande mennesket nokon kunne tenkje seg". Men då det dukkar opp eit nytt lite menneske, vert han usikker. Likar dei han andre betre enn dei likar han? Elmore synest det nye, vesle mennesket er svært irriterande, og han skulle ynskje det drog attende der det kom ifrå. 

Men ei natt forandrar alt seg. Og det ender med at Elmore innser at det kan vere meir morosamt å vere to, istaden for berre ein.

Stilen kan minne mykje om den vi kjenner frå Charlie og Lola-universet, både i illustrasjonar og tekst. Vi finn element av collage, og der er ein naiv stil i bileta og i teksten. Boka er omsett til eit fint nynorsk av Runar Dahle.

Jakten på de skjulte vaffelhjertene

av Ingrid Ytre-Arne sist endret 2017-09-06T08:50:45+02:00
Jan Kjærstad; Jill Moursund

Jakten på de skjulte vaffelhjertene

H. Aschehoug & Co., 2005, Norge
82-03-24745-8
barn

Bli med Marit og Jon-Jon på vaffel-ekspedisjon! Hele oppgangen i blokken dirrer av skjulte vafler. Det gjelder bare å finne dem!

Marit og Jon-Jon har nettopp flyttet til den store byen, og de synes blokken de skal bo i ser fryktelig kjedelig ut. Her bor det nok bare triste, kjedelige mennesker!

Akkurat nå orker de ikke tanken på å begynne og rydde i flyttekaoset. Pappa vil lage vafler til Marit og Jon-Jon for å muntre dem opp litt. Vafler er en knallgod idé, syns de alle tre. Bare at de mangler alle ingrediensene! Og butikken er stengt. Da sender pappa dem ut på vaffel-ekspedisjon. Men tør de ringe på hos oberst Bang-Dhue med frue? Eller pastor Glad eller familien Ahmed? Etterhvert viser det seg at naboene kanskje ikke er så triste og kjedelige som de trodde, snarere tvert imot. Og den dagen som de trodde skulle bli en dum og strevsom dag, blir kanskje ikke det likevel?

Denne boken ble først utgitt som bildebok i 1989 og er seinere gitt ut som lettlestbok i serien Den oransje lesehesten. Det er en morsom fortelling om hva som kan skje når en bare tar sjansen og er åpen for omgivelsene. Når en bare er litt ”optimikst”, som Jon-Jon sier. Og hvem er ikke enig i hans filosofiske betraktning om kvelden: ”Jeg tror det er viktig å ha et vaffelkalas så ofte som mulig.”

Gøy billedbok med spøkelser

av Bjørg Karin Lunde — sist endret 2023-03-24T14:44:22+02:00
Kohara, Kazuno

Spøkelseshuset

Omnipax, 2009, Norge
978-82-530-3206-1
barn

Ei jente og katten hennar flyttar inn i eit gamalt hus i utkanten av byen. Huset viser seg å være fullt av spøkelser.

Men det er heilt ok. For jenta er sjølvsagt ei heks som er kjempegod til å fange spøkelser. 

Med eventyrtrekk som ”Det var en gang…” og ”Så levde de lykkelig alle sine dager”, cliffhangers, god driv og korte setningar blir denne biletboka god å lese høgt med ein eller fleire små i armkroken. Boka passar godt for born i ulik alder, og er difor godt egna til å lese for søsken. Frå 2 år og opp til skulealder. Boka kan òg nyttast til eigenlesing for dei som nett har lært å lese.

Illustrasjonane er linotrykk i svart på oransje bakgrunn. Stil og fargebruk er enkel og passar godt til teksten. Illustrasjonane illustrerer teksten konkret, men utfyller òg teksten med symbolikk og frampeik. Du kan sjå at det er eit spøkelseshus før dette går fram i teksten. Katten er med gjennom heile boka, utan å vere nemd.

Både tekst og illustrasjonar er ved japansk-engelske Kazuno Kohara. Ho fekk prisen "Best Illustrated Children’s Book of 2008"  frå The New York Times. Les òg boka hennar Lille trollmann frå 2010.

Kinaputten

av Liv Oddrun Larsen sist endret 2017-09-06T08:54:51+02:00
Charlotte Glaser Munch

Kinaputten

Cappelen Damm, 2013, Norge
978-82-02-41846-5
barn

Alene eller sammen? Venn eller uvenn? Snill eller slem? Feig eller modig? Og må du egentlig like noen selv om de liker deg? I Leseløven "Kinaputten" er det mange spørsmål å gruble over. Spennende er den også!

Av og til er det ingenting i hele verden som er bedre enn å være alene. Gjøre akkurat som du selv vil og la resten av verden seile sin egen sjø. I hvert fall synes Fredrik det. En kald og vindfull høstkveld har han hele kjøkkenet for seg selv. Mamma og pappa er herlig opptatte på hver sin kant. Og Fredrik, han har nye fargetusjer og vet akkurat hva han vil bruke kvelden til: Han vil tegne Darth Vader i Star Wars. Men i samme øyeblikk som han setter tusjen mot arket ...

"Da ringer det på. Han hører det høyt og tydelig. Fredrik vet med en gang hvem det er. Ask ringer alltid på når det ikke passer. Men Ask er klassens tøffing. Han er aldri redd. Ikke engang da den ekle rotta gjemte seg under huskene. Ask bare jaget den bort med en kjepp mens jentene skrek. - Det er bra dere har meg! ropte han og lo. Ask liker Fredrik. Og Ask liker nesten ingen. Derfor vil ikke Fredrik tenke på hva han syns om Ask ..."

Ask har lagt noen helt spesielle planer for kvelden. Og Fredrik inngår i planene, enten han vil eller ikke. Ut på sykkel i det hustrige høstmørket bærer det, og Fredrik tør ikke for alt i verden si nei, for Ask er skikkelig skummel når han blir sur:

 "- Kom igjen, da! skriker Ask. Fredrik trår så lårene brenner. Den som kunne sitte inne og tegne. Solen er borte og høstkvelden er mørk. De siste, tørre bladene skjelver på trærne. Vinden pisker Fredrik i ansiktet. Han er mør i bena og svett på ryggen. Men fingrene er iskalde ..."

Sykkelturen går til en gammel, falleferdig rønne der det er strengt forbudt å leke. "Fare", står det på et skilt utenfor det pillråtne huset. Det bryr Ask seg katten om!  For han har noe gjemt i lommene. Og et helt spesielt oppdrag til Fredrik ...

Solgata 1

av Anne Wang-Andersen sist endret 2017-09-06T09:30:33+02:00
Helena Bross

Hundrelappen

Omnipax, 2009, Norge
9788253031767
barn

Helena Bross er en mester til å skape spennende og engasjerende fortellinger med svært få ord. Selv med bare et par setninger på hver side, former hun et komplekst univers, ofte basert på et etisk dilemma. I boka Hundrelappen møter vi, som i alle bøkene i serien, kompisene Omar og Aksel. De bor begge i blokka med adresse Solgata 1. Denne dagen skal de ut og leke, men ikke før er de kommet utenfor trappeinngangen, finner de en hundrelapp. En eldre gutt som kommer forbi sier at de helt klart kan beholde den, siden politiet ikke kan vite hvem som har mistet seddelen. Oi, 100 kroner er mange penger for to små gutter. De funderer lenge over hva de skal bruke dem på, men ender med å endre plan underveis.

Hundrelappen er en ypperlig bok å snakke om etter at den er ferdiglest. Hvis barnet leser selv, kan det være lurt å be barnet gjengi fortellingen med egne ord etter endt lesing. Det å lese ordene og samtidig forstå sammenhengen i hele teksten krever øvelse. Den åpne teksten er svært velegnet til å snakke videre om innholdet: for eksempel hva dere synes om valgene Omar og Aksel gjorde og kanskje hva dere ville gjort med pengene?

De korte setningene i teksten gir god øvelse i å lese mellom linjene: Hvem tror dere har mistet hundrelappen? Var det ikke litt rart at fru Nilsen ikke hadde nok penger til all maten hun hadde lagt i handlekurven? De fargerike, enkle og tydelige illustrasjonene til Kadri Ilves sier også litt mer enn selve teksten og inviterer til en prat om hva som kan ha skjedd: Hvis man ser på blikket til fru Nilsen når hun går hjemover, er det mulig at hun leter etter noe hun mistet da hun var på vei til butikken?

Skriften er satt med blokkbokstaver.

 

Penger!

av Arild Ness sist endret 2021-09-09T18:32:17+02:00
Bjørn Ousland

Penger!

Cappelen Damm, 2012, Norge
978-82-02-39124-9
barn

Ville du blitt lykkelig om du fikk spise pannekaker hver eneste dag?

Lille Fredrik synes foreldrene er ganske så slitsomme. Ikke bare maser de fælt, de stresser også rundt ved frokostbordet. Tenk om han kunne byttet dem ut og fått seg noen skikkelig KULE foreldre. Slike kule foreldre som lager pannekaker til deg hver morgen, sånne som aldri maser om at du skal gjøre leksene dine, foreldre som med robot-aktig pålitelighet står klar til å åpne lommeboken og skjenke alskens leketøy over deg. Det hadde vært noe det, tenker Fredrik.

Og en dag går drømmen hans i oppfyllelse. På en kjedelig handletur med foreldrene snubler Fredrik over en stor sekk med penger. Vi snakker usannsynlig masse penger. Vi snakker titusener av kroner. Minst. Han tar sekken på ryggen og haster mot det hippeste kjøpesenteret i byen. Her skal det shoppes!

I full galopp mot leketøysforretningen bråbremser han plutselig. Ved familieshopen ser han at ukens tilbud er to flunkende nye (og dessuten überkule) foreldre. En Mamma og en Pappa. Og ikke nok med det, med på kjøpet kan han også slenge på en tøff lillebror. 3 for prisen av 2. DET er for godt til å være sant!

En total drømmesituasjon for Fredrik, som slår til på flekken. Fredrik velger å si adjø til sine ekte foreldre og lillesøster, kjøper seg et nytt stort hus og boltrer seg i luksusen den nye mammaen og pappaen konstant øser over ham. Nå får han være oppe så lenge han vil, spise pannekaker hver morgen og behøver aldri å gjøre leksene. Gøy står i fokus.

Fredrik nyter livet i fulle drag, men sakte men sikkert sniker deg seg inn en litt ekkel følelse hos ham. Han begynner å savne sitt gamle liv. Og ikke minst de gamle foreldrene. De EKTE foreldrene. De som, på tross av alle sine irriterende momenter, gjorde sitt beste for at han skulle ha det bra.

Han blir nødt til å ta et valg. Han må velge mellom det gamle og det nye livet. Velger han pannekaker eller grovbrød til frokost? 

Bjørn Ouslands bildebok oppfordrer til tankevekkende funderinger, visualisert gjennom fantasifulle og morsomme tegninger. Gjør penger deg lykkelig? Ja, hva er egentlig lykke? Kan den kjøpes på boks?

Det er neppe de dummeste spørsmålene du og barna dine kan stille dere.

Et skikkelig søppeltips

av Arild Ness sist endret 2021-09-09T18:33:33+02:00
Er det egentlig noe poeng i å sortere søppelet vårt? Er det en forskjell mellom gjenbruk og gjenvinning? Bør vi ikke tenke oss ekstra nøye om før vi kjøper nytt? Jo, FAKTISK!
Dagny Holm

Søppel

Gyldendal, 2012, Norge
978-82-05-41995-7
barn

Mange familier har etterhvert blitt flinke til å kildesortere søppelet sitt. Plast og papir separeres og sendes inn i hvert sitt mørke kontainerhull, flasker pantes i automaten til kompensasjonen av en pen liten pengelapp tilbake, og elektronisk utstyr hives ikke lenger på dyngen, men leveres inn på nærmeste el-butikk. Sant?

Joda, slik er nok hverdagen for mange. Og det er viktig at det fortsetter slik. For vi er alle ansvarlige for å ta vare på kloden vår og gjennom enkle virkemidler kan vi alle sammen gjøre en innsats for miljøet.

I denne boken får du lære mye om søppel. Vi følger blant annet lille Hugo på jakt etter søppelbilen som ved en feil har hentet bamsen hans. Gjennom Hugo sine øyne kan barn (og uten tvil endel voksne) lære mer om hvorfor miljøvern er viktig og samtidig plukke opp et og annet lurt tips på veien.

FAKTISK-serien består av en rekke faktabøker som i språk- og bildeform henvender seg til barn i barnehage og småskole. Hver bok gir et godt innblikk i et overordnet tema knyttet til ting og fenomen barn er opptatt av, men som de kanskje ikke har full oversikt over.

Klassisk krim for små og store

av Vibeke Garrod sist endret 2021-09-09T18:35:41+02:00
Bjørn F. Rørvik; Ragnar Aalbu

Purriot og den usynlige mannen

Cappelen Damm, 2012, Norge
978-82-02-36853-1
barn

Bli med og løse et klassisk mysterium med Purriot (uttales Purriå) og hans kone Paprika. Det skjer nemlig uforklarlige ting i Hurlumheia, og Purriot blir satt på saken!

I litteraturen finnes det forskjellige typer krimfortellinger, og klassisk krim er en av dem. Slike historier skal ofte skrives etter noen regler:

  • Det skal ikke være noe overnaturlig som er løsningen på gåten, det kan for eksempel ikke være et spøkelse som er skurken.
  • Vi må kunne følge detektiven eller den som skal oppklare mysteriet, sånn at vi forstår hvordan det blir løst.
  • Vi som leser fortellingen skal også kunne gjette oss til hvem som er den skyldige, selv om det er mest spennende når vi ikke skjønner det før siste side!

Det er veldig gøy å lese om mysterier og prøve å finne ut hva som egentlig har skjedd. I denne boka møter vi mesterdetektiven Purriot, som elsker å utforske og oppklare vanskelige saker. Kona hans, Paprika, er ofte med og hjelper han. En dag får de en telefon fra en eldre dame som heter Bestemor Blom. Hun har blitt overfalt av en usynlig person! Og det finnes ikke ett eneste spor! Hvertfall ikke som Bestemor Blom har oppdaget. Men kanskje det krever noen erfarne mesterdetektiv-øyne for å se sporene? Purriot tar saken og reiser til Hurlumheia, det er der mysteriet utspiller seg. Dette må oppklares!

Bjørn F. Rørvik har skrevet fortellingen, mens Ragnar Aalbu har laget illustrasjonene. Boka er både underholdende og mystisk på én gang. Den passer godt til å leses høyt og det er mange godbiter for de voksne her også!

Side-alternativer